Debat

Kvindelige Veteraner: Ligestilling af værnepligten kræver et eksternt blik på kulturen i Forsvaret

Der skal udtænkes tiltag for kvinders indtræden i værnepligten. Tiltagene skal sikre, at kvinder ikke blot er gæster i mændenes domæne, men at deres behov er en helt naturlig og integreret del af tjenesten, skriver Karen Philippa Larsen og Marie Sihm.

Ligestilling af kvinder og mænd i værnepligten vil være med til at rykke på forestillingen om, hvem vi betragter som de oplagte soldater, skriver Karen Philippa Larsen og Marie Sihm.
Ligestilling af kvinder og mænd i værnepligten vil være med til at rykke på forestillingen om, hvem vi betragter som de oplagte soldater, skriver Karen Philippa Larsen og Marie Sihm.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Karen Philippa Larsen
Marie Sihm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den nuværende udenrigspolitiske situation med krig i Europa tydeliggør nødvendigheden af, at Danmark skal have et moderne forsvar og dygtige folk til at varetage denne vigtige opgave.

Forsvaret har derfor behov for at kunne trække på talentmassen i hele befolkningen. Kvinder har i mange år vist, at de er nøjagtig lige så gode og dygtige soldater som deres mandlige kollegaer, derfor er det også ærgerligt, at vi i Danmark endnu ikke har ligestilling på dette område. 

Forsvaret har historisk set været domineret af mænd, både antalsmæssigt og kulturelt, og sådan er det til en vis grad stadig, selvom der heldigvis kommer flere og flere kvinder i Forsvaret.

De fleste, som bliver bedt om at tænke på 'en rigtig soldat' vil stadig tænke på en mand. Sådan er vi vant til at tænke. Men idéen om, at den ideelle soldat til stadighed er en mand præger, på negativ vis, den hverdag og den kultur, der møder de nye værnepligtige. 

Første interaktion med Forsvaret 
Temadebat

Bør værnepligten ligestilles?

Regeringen lægger i regeringsgrundlaget op til at "styrke værnepligten og at sikre mere ligestilling mellem mænd og kvinder."

Og kvindelig værnepligt er allerede et af de emner, som fylder mest i den indledende diskussion forud forhandlingerne af det kommende forsvarsforlig.

Men skal kvinders værneret erstattes af værnepligt? Hvordan sikrer Forsvaret en sundere kultur, der tiltrækker flere kvinder? Og kan kvindelig værnepligt bidrage til løsningen på Forsvarets rekrutteringsproblemer? De spørgsmål stiller Altinget i en ny temadebat.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til  [email protected].

Ligestilling af kvinder og mænd i værnepligten vil være med til at rykke på forestillingen om, hvem vi betragter som de oplagte soldater. Men det er vigtigt at holde sig for øje at kulturen ikke blot sidder i den antalsmæssige fordeling mellem mænd og kvinder.

Derfor skal man, hvis man vælger at lade værnepligten omfatte kvinder, også tage et kritisk blik på forholdene for de værnepligtige.

Til dem som stadig måtte være i tvivl, så viste TV2's dokumentar operation X: I Krig og Krænkelser med al tydelighed, at seksuel chikane stadig er en virkelighed i det danske Forsvar. Dertil ved vi fra forskning i det norske Forsvar, at de fleste krænkelser sker blandt de yngste, blandt de lavest rangerede og blandt kvinder. Det betyder, at kvinder under værneretten/pligten er den mest udsatte gruppe.

I værnepligten møder de unge mennesker Forsvaret for første gang. Her bliver tonen slået an, og her skabes forståelsen af, hvordan man er sammen, hvad der er acceptabelt, og hvad der ikke er. De værnepligtige træner sammen, sover sammen og bruger en stor del af deres fritid sammen.

Læs også

Vi ved fra både danske og norske undersøgelser, at mange tilfælde af seksuel chikane opstår i fritiden, men blandt kollegaer. Der er ikke mange frirum uden for værnepligten. Derfor skal det sikres, at der tilstrækkeligt opsyn og gode forhold for dem.

Derfor mener vi, at forholdene i værnepligten skal undersøges grundigt, og der skal udtænkes en samlet plan over tiltag for kvinders indtræden i værnepligten. Disse tiltag skal sikre, at kvinder ikke blot er gæster i mændenes domæne, men at deres behov er en helt naturlig og integreret del af værnepligtens udformning og ramme. 

Eksternt blik på værnepligten

Det er naturligvis meget vigtigt at forebygge krænkelser, særligt blandt de unge og uerfarne soldater, men der er også andre ting, vi mener man skal have fokus på. Vi ved fra forskning om danske værnepligtige, at for eksempel jargon og humor kan have en seksualiseret tone og virke ekskluderende på nogle værnepligtige.

Jargon og humor kan have en seksualiseret tone og virke ekskluderende på nogle værnepligtige

Karen Philippa Larsen og Marie Sihm
Hhv. for- og næstforkvinde, Kvindelige Veteraner

Samme forskning viser, at det alligevel kan være nødvendigt at 'gå med på' denne humor for at blive inkluderet. Vi ved også, at det kan være en udfordring at benytte sig af de formelle klagestrukturer, fordi det kan få sociale repressalier og kan blive opfattet som et brud med den loyalitet, man forventes at have over for ens kollegaer. 

Befalingsmændene har i denne forbindelse et helt særligt ansvar for at have øje for de værnepligtiges trivsel, fordi de ofte er den første autoritet de unge værnepligtige møder og forholder sig til dagligt.

Derfor anbefaler vi, at de unge nyuddannede befalingsmænd får en erfaren mentor, som kan guide og støtte dem i deres arbejde med de værnepligtige. Det er vigtigt, at Forsvarets allerede igangsatte undervisning om krænkelser og seksuel chikane målrettes værnepligten og befalingsmændene meget bedre.

Vi mener også, at undervisningen bør varetages af eksterne eksperter på området, for at sikre den bedste kvalitet, samt et eksternt blik på kulturen i værnepligten. 

Danmark fortjener det bedste Forsvar. Derfor skal vi rekruttere de bedste soldater, både blandt kvinder og mænd. Men det forpligter at ligestille værnepligten. Vi skal sørge for et trygt og inkluderende miljø for alle, særligt for de yngste og mest uerfarne, som møder Forsvaret for første gang. Sådan får vi det bedste Forsvar, og sådan passer vi bedst på Danmarks soldater.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Philippa Larsen

Forkvinde, Kvindelige Veteraner, ph.d.-studerende, Diis
sprogofficer (Forsvarsakademiet 2016)

Marie Sihm

Næstforkvinde, Kvindelige Veteraner, centeradministrator, Center for Glacial Rock Flour Research
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2015)

0:000:00