Fængselsforbund: Find revner i bandernes panser
DEBAT: Selv det mest hårdkogte bandemedlem sænker paraderne på et tidspunkt. Når det sker, skal fængselspersonalet være fagligt klædt på til at hjælpe, lyder budskabet fra Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye.
Af Kim Østerbye
Formand for Fængselsforbundet
De mest effektive forløb med bandemedlemmer er funderet på gode relationer. Og der er fængselsbetjentene suveræne.
Kim Østerbye
Formand for Fængselsforbundet
Exit. Ud. Farvel. Bliv væk. Hasta nunca. See you never. Og held lykke fremover.
Altinget benytter anledningen og spørger et debatpanel: Er hårdere straffe den rigtige vej at gå, hvis vi skal problemerne til livs? Hvad virker, og hvad virker ikke? Og hvor stort et problem er rocker- og bandekriminalitet i det hele taget i Danmark?
Du kan også deltage i debatten. Send dit indlæg til [email protected]
Sådan ønsker alle fængselsbetjente at kunne sige til indsatte hurtigst muligt efter endt afsoning. Ikke mindst, når det kommer til rocker- og bandemedlemmer.
Men hvor mange indsatte har en ambition om at lægge deres kriminelle identitet bag sig, er bandeindsatte oftest optaget af at cementere deres kriminelle selvopfattelse. I hvert fald som udgangspunkt. Det giver dem respekt i miljøet i fængslerne og uden for murene.
Send dit indlæg til [email protected]
Ikke desto mindre har mange fængselsbetjente oplevet, at selv den mest hårdkogte rocker er knap så frygtindgydende, når døren er lukket og problemer og afsavn trænger sig på. Det er i de situationer, hvor den professionelle og moderne fængselsbetjent viser sit værd.
Styrk betjentenes uddannelse
Det er fængselsbetjentene, som etablerer og vurderer kontakten til de bandemedlemmer, som vil i et exit-program.
Det kræver indsigt, viden og fingerspidsfornemmelse. Derfor bør der i langt højere grad satses på at videreuddanne de eksisterende betjente til at varetage exit-programmerne.
Fængselsbetjente skal uddannes i at finde revner i bandemedlemmernes panser. For de mest effektive forløb med bandemedlemmer er nemlig funderet på gode relationer. Og der er fængselsbetjentene suveræne.
Den netop offentliggjorte brugerundersøgelse viser netop, at tre ud af fire indsatte har god kontakt til betjentene på deres afdeling.
Radikaliserede indsatte
Det vil samtidig være en god idé at oprette exit-programmer til radikaliserede indsatte. For selvom nogle bandemedlemmer sikkert vil føle sig stødt på rygmærkerne, er sandheden, at rockere og bandemedlemmer i høj grad også er radikaliserede. Og nærmest også i religiøs forstand.
Hos begge grupper står intet over deres tro på kodeks, loyalitet og hengivenhed.
Der er på mange stræk tale om samme problemstilling, hvad enten man vil forlade et fordrejet forhold til loven eller Islam.
Langsigtet investering
Koster det penge at satse mere på exit? Ja, selvfølgelig gør det det.
Men kun på kort sigt. På langt sigt vil mere effektive exit-programmer spare ofre for kriminalitet, politiressourcer og spildte liv i den organiserede kriminalitets tjeneste.
Til forskel fra ejendomsmæglere, køkkenfirmaer og konsulenter, er vi i kriminalforsorgen ikke optaget af at samle på glade kunder. Tværtimod. For os handler det om at komme af med kunderne hurtigst muligt. Og helst for altid.
Jeg håber derfor, at justitsministeren styrker fængselsbetjentenes uddannelse og exit-programmerne, når han i efteråret præsenterer sin bandepakke.