Debat

Fængselsformand: Begræns de hårdeste fangers frihed

DEBAT: Vi bruger alt for mange penge på den hårdeste gruppe af indsatte i fængslerne. Rockere og bandemedlemmer bør lukkes mere inde og fratages de dyre tilbud, som de øvrige indsatte får. Det mener Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye. 

De hårdeste fanger i fængslerne skal isoleres og fratages de dyre tilbud, som øvrige ansatte får, mener Kim Østerbye, Fængselsforbundets formand. 
De hårdeste fanger i fængslerne skal isoleres og fratages de dyre tilbud, som øvrige ansatte får, mener Kim Østerbye, Fængselsforbundets formand. Foto: www.colourbox.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Østerbye
Formand for Fængselsforbundet

Forestil dig at få hældt kogende olie i ansigtet, blive snittet og stukket i ryggen med glasskår, tævet med termokander eller få sat strøm til brystvorterne.

Det er der desværre fanger, som oplever i vores fængsler. Og ofte er det hårdkogte indsatte med rocker- eller bandebaggrund, der står bag.

Som fængselspersonale gør vi selvfølgelig alt, hvad vi overhovedet kan for at forhindre den slags grove overfald. Men vi kan ikke være alle vegne på én gang. Og slet ikke efter, at vores tilstedeværelse på fængselsgangene er skåret ned til et absolut minimum. Vi er ganske enkelt alt for få på vagt til at kunne garantere fangernes sikkerhed.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Så hvad stiller vi op med banderne i fængslerne? Hvordan skal vi håndtere de i alt 637 års fængselsdomme, som bare sidste år blev idømt til rockere og bandemedlemmer ifølge Rigspolitiets rocker- og banderapport?

Ressourcer bliver brugt forkert
For mig at se bruger vi ressourcerne helt forkert, når vi skærer ned på personalet for at bruge pengene på dyre tilbud til de mest negative fanger. Man kan måske trække hesten til truget, men man kan ikke tvinge den til at drikke. Sådan er det også på bandeafdelingerne. Jo flere de er, jo mindre villige er de i sagens natur til at forlade deres bande.

Det bedste middel er i min optik helt at isolere de stærkeste og mest styrende bandeindsatte – enten på Politigårdens Fængsel eller på mindre lukkede afdelinger, men vel at mærke uden nogen fra deres egen gruppering.

Kim Østerbye
Formand for Fængselsforbundet

Vi mangler ganske enkelt konkret viden om, hvad der virker i forhold til bandeexit. Og indtil vi kan finde på noget bedre, foreslår jeg, at vi bruger de begrænsede midler, vi nu engang har til rådighed, til at hjælpe de fanger, der rent faktisk gerne vil hjælpes.

Fortynding eller fortykning?
I de senere år har strategien været at samle rockere og bander på særlige bandeafdelinger. Her har de ganske vist gjort mindre skade på de almindelige indsatte – men til gengæld har de i praksis haft deres egne små ’klubhuse’. De har haft deres egne beskæftigelsesafdelinger, uddannelsesmuligheder, fritidsaktiviteter, osv.

Den strategi har ikke just svækket dem. Tværtimod har de vokset sig stærkere, fortættet sig og forgiftet arbejdsmiljøet for personalet. Og det har ikke medført færre overfald på medfangerne.

Derfor er der valgt en ny strategi i Kriminalforsorgen baseret på det såkaldte fortyndingsprincip. Ligesom man fortynder en koncentreret saft med vand, fortynder man den hårdeste gruppe af fanger ved at sprede dem ud over flere afdelinger.

Det går desværre af og til ud over uskyldige indsatte, som bliver udsat for grove overfald. Og det er selvfølgelig helt uacceptabelt. Det må aldrig ramme tilfældige indsatte, at Kriminalforsorgen vælger en spredningsstrategi for at svække bandegrupperingerne.

Isoler de hårdeste fanger
Det bedste middel er i min optik helt at isolere de stærkeste og mest styrende bandeindsatte – enten på Politigårdens Fængsel eller på mindre lukkede afdelinger, men vel at mærke uden nogen fra deres egen gruppering.

Og så længe disse fanger fastholder deres kriminelle tilhørsforhold og ikke viser skyggen af samarbejdsvilje i forhold til at lade sig resocialisere – ja så kan jeg ærlig talt ikke se, hvorfor de skal have samme dyre tilbud, som de øvrige indsatte.

Giv dem i stedet mindst mulig udgang. Giv dem minimalt fællesskab med almindelige indsatte. Og lad dem sidde for sig selv i deres celler og spille hårdkogte. Personligt tror jeg, at en sådan sprednings- og isoleringsstrategi vil være en langt mere fornuftig måde at bruge de knappe ressourcer på i fængslerne.

Indrømmet, det er måske ikke drømmeløsningen. Men det er det bedste af alle onder lige nu. Det vil være et billigere – men mindst lige så effektivt – middel til at nå den hårdeste kerne.

For det er nu engang sådan med bander, at jo flere de er, jo stærkere bliver de. Isoleret er de ingenting. Og det er nok i virkeligheden her – i deres ensomhed og gryende tvivl – at vi bedst kan nå ind til dem og vise dem en anden vej.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Østerbye

Direktør, Tjenestemændenes Låneforening, fhv. formand, Fængselsforbundet
fængselsbetjent (Kriminalforsorgens Uddannelsescenter 1981)

0:000:00