Debat

SMVdanmark: Violinbyggeri er et truet håndværk i Danmark – giv SU til danske lærlinge

I Danmark kan man ikke uddanne sig til violinbygger, selvom vi producerer violiner til mange tusinde kroner. Hvis vi vil bevare håndværket og skabe nogle af verdens bedste violiner, må politikerne ændre i SU-reglerne, skriver Kasper Munk Rasmussen og Jens Stenz.

Flere små håndværksfag er i øjeblikket truet, og uden nye kræfter får vi&nbsp;ikke videreført de mange specialiserede kompetencer, skriver&nbsp;Kasper Munk Rasmussen og Jens Stenz.<br>
Flere små håndværksfag er i øjeblikket truet, og uden nye kræfter får vi ikke videreført de mange specialiserede kompetencer, skriver Kasper Munk Rasmussen og Jens Stenz.
Foto: Stefano Rellandini/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har lidt af et paradoks i Danmark. Selvom der ikke findes en uddannelse til violinbygger i Danmark, bliver der produceret flere højkvalitetsvioliner her i landet. Det er violiner, som koster op til 145.000 kroner og bruges af de bedste klassiske musikere.

Netop fordi uddannelsen ikke findes i Danmark, er violinbyggerhåndværkets fremtid stærkt afhængigt af, at vi kan sende dygtige unge ud i verden til eksempelvis USA, Belgien eller Tyskland, hvor man kan lære det gamle håndværk og dermed videreføre det i Danmark. Det kan eksempelvis være til Chicago School of Violin Making, der er én af verdens bedste violinbyggerskoler. 

Læs også

Udfordringen er, at man som ung lærling i dag ikke kan få SU, hvis man tager violinbyggeruddannelsen, da SU-styrelsen hidtil har afvist at SU-godkende udenlandske skoler.

Det kan desværre blive en barriere, der betyder, at unge ikke længere tager uddannelsen. I sidste ender fører det til et tab for den specialiserede viden, som vi har opbygget gennem årelange traditioner inden for håndværk. Det betyder et tab for dansk håndværk og i sidste ende for os alle sammen.

Håndværk er en del af kulturarven 

Allerede i dag kan gruppen af professionelle violinbyggere tælles på kun 12 til 14 personer, hvor gennemsnitsalderen snart har overgået de 55 år.

En løsning kan være, at Uddannelses- og Forskningsministeriet godkender flere udenlandske violinbyggerskoler til SU.

Kasper Munk Rasmussen og Jens Stenz
Hhv. uddannelseschef, SMVdanmark, og oldermand, Violinbyggernes Mesterlaug

Flere af de små håndværksfag er i øjeblikket også truet. Uden nye kræfter til fagene, ender det med, at vi ikke får videreført de mange specialiserede kompetencer, der i forvejen eksisterer i erhvervene.

Violinbyggeri udgør et gammelt håndværk, der stadig i dag er en unik kombination af tradition, kvalitet og æstetik.

Ligeså er det afgørende for kulturarven, da Det Kongelige Kapel og Radiosymfoniorkestret ejer landets fineste samlinger af gamle italienske, franske og tyske strygeinstrumenter til en værdi af adskillige kroner, der skal vedligeholdes af kvalificerede violinbyggere.

Ønsker vi virkelig at miste det? 

Vi har brug for politisk opbakning

Derfor foreslår vi, at kulturministeren sammen med uddannelses- og forskningsministeren finder en løsning på dette.

Det kan eksempelvis være, at staten laver et stipendie på SU-niveau, som hvert år gives til danske lærlinge, der ønsker at uddanne sig til violinbygger på udvalgte skoler i udlandet, der er godkendt af Violinbyggernes Mesterlaug, der ellers ikke er godkendte til SU.

En løsning kan også være, at Uddannelses- og Forskningsministeriet godkender flere udenlandske violinbyggerskoler til SU.

Vi håber, at der vil være politisk opbakning til at sikre, at vi også i fremtiden vil lave nogle af verdens bedste violiner her i Danmark.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Munk Rasmussen

Chefkonsulent og uddannelseschef, SMVdanmark

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00