Debat

Dansk Teater: Kunst og teater kræver et stabilt fundament for at levere kvalitet til hele landet

Teatrene har behov for en mere stabil og forudsigelig finansiering, der tillader planlægning og investering i kunstnerisk udvikling. Der er derfor brug for en grundig revision af teatrenes rammevilkår, skriver Peter Mark Lundberg, direktør, Dansk Teater.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) i forbindelse med prisuddelingen årets Reumert 2023.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) i forbindelse med prisuddelingen årets Reumert 2023.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Mark Lundberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Scenekunsten i Danmark står over for en række udfordringer, der kræver handling og en national indsats for at blive løst. Usikre rammevilkår, faldende bevillinger, urealistiske krav, øget skærmforbrug og en pandemi har accelereret presset på scenekunstbranchen.

Jeg ved, at kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) er optaget af at gøre kulturlivet tilgængeligt for alle, og vi er glade for, at vi har en kulturminister, som tør at have store ambitioner for danskernes brug af kulturlivet. Her spiller landets mange teatre en afgørende rolle for at bringe oplevelser af høj kunstnerisk kvalitet ud til hele landet.

Ny temadebat

Reformer på kulturområdet

Regeringen ønsker et opgør med de "tilstandede" strukturer på kulturområdet. Men hvordan kan og bør vi gøre det?

Altinget Kultur giver en række aktører mulighed for at svare på spørgsmålene:

  • Hvor ser vi disse fastlåste strukturer?
  • Hvilke eksempler findes der på forældet lovgivning?
  • Politikerne har særligt fokus på en kommende museumsreform, men er der andre områder af det danske kulturliv, som vi overser?
  • Hvilke reformer er der mest akut brug for?

I de kommende uger kan du læse deres svar i vores spalter.

Mange teatre over hele landet har potentiale til at vokse og producere flere forestillinger med både høj publikumstiltrækning og høj kunstnerisk kvalitet, men der er brug for en grundig revision af teatrenes rammevilkår og en forbedring af de eksisterende støttestrukturer, hvis vi skal lykkes med at realisere regeringens ambitioner.

Scenekunst til hele landet

Teatrene skaber ikke kun kunst af høj kvalitet, men også trivsel og sammenhold i lokalsamfundene. Desværre stiller kommunerne og staten flere og flere krav til teatrene, dog uden, at der følger nye økonomiske investeringer med, og derfor bliver bevillingerne udhulet. Det underminerer teatrenes evne til at opfylde deres høje kunstneriske ambitioner og publikumspotentialer.

Teatrene har behov for en mere stabil og forudsigelig finansiering, der tillader dem at planlægge og investere i kunstnerisk udvikling. Vi skal værne om deres kunstneriske frihed til at udforske og eksperimentere, uden at de skal bekymre sig om urealistiske økonomiske mål.

De urealistiske krav om billetsalg, som presser teatrene til at prioritere økonomi over kunstnerisk kvalitet, er desuden med til at underminere kunstens integritet og kreativitet. Den finansielle usikkerhed skaber unødig stress for teatrene og forhindrer dem i at fokusere på deres kerneopgave - at skabe kunst.

Regionale kraftcentre for scenekunsten

Den letteste og absolut bedste løsning til at skabe mere scenekunst i hele landet ville være at hæve den statslige refusion for landets mere end 50 egnsteatre og små storbyteatre.

Oprindeligt deltog staten med 50 procent i medgift, når nye teatre opstod lokalt. I dag er det kun lidt over en tredjedel, hvilket naturligvis bidrager til øget pres i de slunkne kommunekasser.

En visionær løsning på udfordringen om at sikre scenekunst af høj kvalitet til hele landet kunne være at skabe en ny overbygningsordning i form af “regionsteatre” for at sikre kunstneriske kraftcentre. Det skal gælde for flere steder i landet, end der er i dag.

 

Vi er klar til at hjælpe med at gøre drømme til virkelighed til gavn for hele landet.

Peter Mark Lundberg
Direktør, Dansk Teater

De vil fungere som kulturelle fyrtårne for scenekunsten, mindske den økonomiske ulighed mellem forskellige regioner og give flere borgere adgang til kulturelle oplevelser. Det sikrer også, at teatrenes potentiale ikke går tabt blot på grund af tilsandede strukturer.

Her ser Dansk Teater et stort potentiale i de otte millioner kroner, som regeringen foreslår at tildele egnsteaterområdet, der netop kunne gå til at skabe regionsteatre.

Vil man dog for alvor sikre lige adgang til kunstneriske oplevelser, kræver det langt større investeringer. Men otte millioner kroner kan være en god start, hvis vi i branchen bliver inddraget i udmøntningen, så man ikke blot gør ”som man plejer”.

Vi i Dansk Teater takker vores kulturminister for at turde at drømme stort for kulturlivet og kunsten, og vi er klar til at hjælpe med at gøre drømme til virkelighed til gavn for hele landets befolkning.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Mark Lundberg

Direktør, Dansk Teater, bestyrelsesleder, Dansk Kulturliv
Professionsbachelor i medieproduktion og ledelse (DMJX 2009)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024