Debat

Mogens Jensen: En langsigtet kulturvision skal føre til flere kulturreformer

Der er behov for en samlet og langsigtet kulturvision for Danmark, der angiver pejlemærker for hvert eneste kunstområde, samtidig med at der peges på de nødvendige lovrevisioner og reformer. Det skal ske i samarbejde med hele kulturlivet og på tværs af politiske partier, skriver Mogens Jensen (S).

Vi vil skabe en sammenhængende kulturpolitik, som kan gå i arv ved regeringsskifter, således at der kommer en reel, langsigtet køreplan for de nødvendige reformer på kulturområdet i fremtiden, skriver Mogens Jensen (S).<div><br></div>
Vi vil skabe en sammenhængende kulturpolitik, som kan gå i arv ved regeringsskifter, således at der kommer en reel, langsigtet køreplan for de nødvendige reformer på kulturområdet i fremtiden, skriver Mogens Jensen (S).

Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Mogens Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I kulturlivet er der mange steder ønsker om reformer. Vi er aktuelt i gang med en muserumsreform.

Der er blandt andet forslag om en arbejdsgruppe om dansk film i fremtiden, og Dansk Teater ønsker sig en scenekunstreform.

På mange områder er det længe siden, vi har skabt ny politik eller ny lovgivning. Men det lægger vi i regeringsgrundlaget op til at gøre noget ved.

Vi vil skabe en sammenhængende kulturpolitik for Danmark og gøre op med forældede og tilsandede strukturer. Det vil vi i Socialdemokratiet gerne, sammen med alle andre partier, kaste mange kræfter ind i.

Der er behov for en samlet og langsigtet kulturvision for Danmark, udviklet i samarbejde med hele kulturlivet, der angiver visioner og pejlemærker for hvert eneste kunstområde, samtidig med at der peges på de nødvendige lovrevisioner og reformer.

En vision, der kan gå i arv

En vision og et kulturpolitisk grundlag, der med bred politisk opbakning og med bred opbakning fra hele kunst- og kulturlivet, kan blive en retningsgivende plan, der kan gå i arv ved regeringsskifter, således at der kommer en reel, langsigtet køreplan for de nødvendige reformer på kulturområdet i fremtiden.

Ny temadebat

Reformer på kulturområdet

Regeringen ønsker et opgør med de "tilsandede" strukturer på kulturområdet. Men hvordan kan og bør vi gøre det?

Altinget Kultur giver en række aktører mulighed for at svare på spørgsmålene:

  • Hvor ser vi disse fastlåste strukturer?
  • Hvilke eksempler findes der på forældet lovgivning?
  • Politikerne har særligt fokus på en kommende museumsreform, men er der andre områder af det danske kulturliv, som vi overser?
  • Hvilke reformer er der mest akut brug for?

I de kommende uger kan du læse deres svar i vores spalter.

Det betyder også, at nye regeringer og kulturministre i tiden fremover ikke behøver at starte forfra hver gang, men selvfølgelig skal de have mulighed for egne prioriteringer. 

Det vigtige i en sådan proces er naturligvis, at alle brancher og vigtige aktører, som blandt andre Kommunernes Landsforening, bliver inddraget og tager medansvar for visioner og pejlemærker.

Et godt eksempel er de klimapartnerskaber, som den tidligere regering indgik med stort set alle brancher i Danmark, og hvor der blev udarbejdet fælles branchestrategier for at leve op til klimamålene.

Klare mål for kunst og kultur

Scenekunstbranchen har allerede meldt sig på banen med ønsker til en kommende scenekunstreform. Her er der blandt andet forslag om færre politiske målkrav, investeringer i talent og vækstlag, regionsteatre, nye indsatser for børn og unge, bedre rammer for projektteatre, nye formater og meget mere.

Det er tid til, at vi sammen skaber en vision, der sætter fokus på kunstens og kulturens betydning i samfundet.

Mogens Jensen (S)
Næstformand og kulturordfører

Der er ingen tvivl om, at det samme gør sig gældende for øvrige kunstområder, musikken, litteraturen, film og lignende.

Corona-pandemien og den nyere tids politiske såvel som økonomiske udvikling har skabt en ny bane for kulturen og kunsten. Derfor er det nu tid til, at vi sammen skaber en kulturvision 2040, der sætter fokus på kunstens og kulturens betydning i samfundet og udstikker klare mål. På scenekunstområdet, såvel som på alle andre.

Den ser jeg og Socialdemokratiet frem til at udforme i fællesskab med kulturlivets mange aktører og med bred politisk deltagelse. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024