Regioner vil helst have miljøansvar

NYHED: Regionsrådspolitikere vælger miljø som det vigtigste nye ansvarsområde for regionerne. Hver tredje mener, at regionerne i fremtiden bør have ansvar for miljø.
Regionsmedlemmer frygter, at kommunerne bliver inhabile, fordi de både har ansvar for tilsyn og tilladelser.
Regionsmedlemmer frygter, at kommunerne bliver inhabile, fordi de både har ansvar for tilsyn og tilladelser.

Det er somme tider svært for kommunerne, selvom de er blevet større, at have den fornødne gennemslagskraft i valget mellem arbejdspladser og miljøhensyn.

Allan Holm Hansen (K)
Medlem af regionsrådet i Region Nordjylland
Fakta

Fakta om Altinget.dks regionsundersøgelse:

Altinget.dk har i perioden 13. - 20. juni per mail eller telefon spurgt landets 205 regionspolitikere omkring regionernes fremtid.

127 har medvirket i undersøgelsen, hvilket giver en svarprocent på 62.

Undersøgelsen består af blandt andet spørgsmålet: Hvilke områder bør regionerne i fremtiden også have ansvar for?

Mulige svar: Ingen andre, Genoptræning, De tidligere amtsveje, Kommunernes miljøopgaver, Ungdomsuddannelser, Fødevaresikkerhed, Specialrådgivning til handicappede.

Undersøgelsen viser samtidig, at der blandt landets regionspolitikere sidder næsten en femtedel med så lille tiltro til regionernes fremtid, at de helst ser dem nedlagt.

Regionsrådspolitikerne vil helst have ansvar for miljø, hvis regionerne skal udvide deres ansvarsområder.

Det viser en rundspørge, som Altinget.dk har foretaget blandt alle 205 politikere i de fem regioner.

På spørgsmålet om, hvilke områder regionerne i fremtiden også bør have ansvar for, svarer flest miljø. Hvert tredje regionsrådsmedlem mener, at regionerne i fremtiden bør have ansvar for miljø.

Regionerne blev født på Christiansborg i 2004 af Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti og trådte i kraft i januar 2007 som delvis erstatning for amterne. Men efter kun halvandet års drift i regionerne svarer 34 pct. af regionsrådspolitikerne, at kommunernes miljøopgaver bør flyttes til regionerne.

For dårlig miljøkontrol
Hovedparten af de regionsrådspolitkere, som Altinget har talt med efter undersøgelsen, fortæller, at det specielt er utilfredshed med kommunernes miljøkontrol, der er tungen på vægtskålen.

Det skal ses i lyset af, at Miljøministeriet netop har lavet en opgørelse, der viser, at tilsynet for 2006 og 2007 ikke levede op til de målsætninger, som kommunerne har aftalt med KL.

Rådsmedlemmerne mener, at kommunerne er inhabile, fordi de både har ansvar for tilsyn og tilladelser.

Allan Holm Hansen (K), medlem af regionsrådet i Region Nordjylland, er blandt de, der mener, at miljøforvaltningen bør rykkes fra kommuner til regioner:

Klemt mellem arbejdspladser og miljøhensyn
"Det er somme tider svært for kommunerne, selvom de er blevet større, at have den fornødne gennemslagskraft i valget mellem arbejdspladser og miljøhensyn," siger Allan Holm Hansen.

Han mener, at det er svært for kommunerne at opnå den samme ekspertise på miljøområdet, som man havde i de gamle amter:

"Det er et spørgsmål om, hvem der har respekt for hvem. Kommunerne er blevet større, men det er ikke noget, der batter i forhold til industrien," siger Allan Holm Hansen.

Mangler faglige kompetencer
Et andet argument for at fjerne miljøansvaret fra kommunerne er, at kommunerne ikke har den fornødne faglige kapacitet til at løfte ansvaret efter amterne:

"På trods af sammenlægningerne har nogle af kommunerne svært ved at have fuld kapacitet på alle områder. Før strukturreformen havde amterne stærke faglige kompetencer, men de blev spredt ud over kommunerne, og derfor er der næsten ikke fagfolk nok i mange kommuner," siger rådsmedlem fra Region Sjælland Ove Fich (S),

Han understreger, at regionerne, der i dag har ansvar for vandrensning og råstofplanlægning, har kompetencerne til at overtage miljøansvaret fra kommunerne.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00