Debat

Dansk Energi: Vindmøller og solceller er redningsplanken for klima og natur

Vi kan og skal forene indsatserne til at håndtere klima- og naturkrisen. Her er vindmøller og solceller det afgørende element til at bekæmpe både klimaforandringer og til at redde arter og biodiversitet, skriver Kristine Grunnet branchechef for Dansk Energi.

De kritiske konklusioner fra FN's klimapanel skal besvares ved at at gøre grøn strøm fra vindmøller og solceller til det bærende klimaelement på tværs af sektorer, mener branchechef Kristine Grunnet.
De kritiske konklusioner fra FN's klimapanel skal besvares ved at at gøre grøn strøm fra vindmøller og solceller til det bærende klimaelement på tværs af sektorer, mener branchechef Kristine Grunnet.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kristine van het Erve Grunnet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den ene del af Europa lider under voldsomme oversvømmelser, mens den anden del er forvandlet til en knastør krudttønde, hvor brandmænd kæmper mod store skovbrande. Klimaforandringerne er her, og sommeren har været en konkret påmindelse om de advarsler, som FN’s klimapanel netop er kommet med.

Parisaftalens mål om maksimalt 1,5 graders temperaturstigning synes tabt. Og med mindre verden skifter kurs nu, bliver det kun værre med enorme konsekvenser for mennesker, dyr og natur.

Heldigvis er der lys i skyggen af konklusionerne fra FN’s klimapanel. Vi kender verdens redningsplanke: Det handler om at gøre grøn strøm fra vindmøller og solceller til det bærende klimaelement på tværs af sektorer.  

En langsommelig indsats

Desværre går udbygningen af vedvarende energi alt for langsomt. Også i Danmark. For når det kommer til, hvor vindmøller og solceller helt konkret skal stå, går det trægt.

At bekæmpe klimaforandringer ved at opsætte vindmøller og solceller handler også om at redde arterne, biodiversiteten og naturen.

Kristine Grunnet
Branchechef, Dansk Energi

Tag for eksempel European Energys vindmøllepark Omø Syd, som efter ni års forberedelse hænger i en tynd tråd. Eller Vattenfall, der måtte droppe sine planer om at udvide vindmølleparken Nørrekær Enge ved Limfjorden med 36 nye møller. Og i København er Hofor stødt på modstand, efter de vil opstille solceller på en grund, der ellers er forgiftet.

For slet ikke at tale om Danmarks største vindmøllepark på land ved Thorup-Sletten i Nordjylland, hvor Eurowind Energy kan risikere at skulle pille 18 vindmøller ned.   

Ingen biodiversitet uden vindmøller og solceller

Fællesnævnerne for alle de projekter er, at hensynet til naturen trumfer klimaet. Vindmøller og solceller må vige for dyre- og planteliv. Sådan kan det ikke fortsætte.

Lige nu får vi ikke den vedvarende energi, som er nødvendig for at nå klimamålsætningerne herhjemme og globalt. Hvis vi virkelig mener noget med vores klimamål og vil tage konklusionerne fra FN’s klimapanel alvorlige, skal vi tage diskussionen om natur kontra klima og overveje, om naturen skal trumfe klimaet hver eneste gang.

Grøn energi og natur kan og skal gå hånd i hånd.

Kristine Grunnet
Branchechef, Dansk Energi

Jeg siger ikke, at vi ikke skal passe på naturen. For det skal vi. Vi skal selvfølgelig hjælpe naturen alt det, vi kan. Men det går ikke at sige nej til projekter med vedvarende energi, da både klima og biodiversitet afhænger af det. At bekæmpe klimaforandringer ved at opsætte vindmøller og solceller handler også om at redde arterne, biodiversiteten og naturen.

Samhørighed og hensyn

Selvfølgelig påvirker vindmøllerne og solcellerne naturen i de områder, de sættes op i. Men vi kan lave foranstaltninger, så det er en minimal påvirkning. Nogle gange kræver samhørigheden særlige hensyn i byggeri og drift.

Andre gange kræver det, at man rykker anlæggene geografisk lidt i den ene eller anden retning. Ja, faktisk er der flere eksempler på, at solceller og vindmøller kan styrke biodiversitet.

Grøn energi og natur kan og skal gå hånd i hånd. Derfor er man fra politisk hold også nødt til at gøre op med silotænkningen, hvor man håndterer klimakrisen og naturkrisen hver for sig.

Vi skal tænke på tværs og skabe en regulering, der knæsætter et princip om sameksistens og multifunktionel anvendelse. Ellers bliver advarslerne fra FN’s klimaråd til virkelighed.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00