Debat

Dansk Miljøteknologi: Kommuner og regioner har nøglen til den grønne omstilling

Den grønne omstilling fylder så meget i vores samfund, at der med al sandsynlighed vil være store grønne forventninger til de kommende kommunal- og regionspolitikere. Derfor er der her tre konkrete initiativer, som politikerne kan starte med, skriver Signe Sonne-Holm. 

De teknologiske løsninger til den grønne omstilling findes, og opbakningen i befolkningen er stor, skriver Signe Sonne-Holm.
De teknologiske løsninger til den grønne omstilling findes, og opbakningen i befolkningen er stor, skriver Signe Sonne-Holm.Foto: Colourbox
Signe Sonne-Holm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære kommende kommunal- og regionspolitikere

Vi står foran et spændende kommunal- og regionsvalg, hvor jeres visioner for klima og miljø kan være afgørende for, hvor vælgerne sætter deres kryds. Den grønne omstilling fylder nu så meget i vores samfund, at den går på tværs af politiske blokke og på tværs befolkningsgrupper. Det er blevet en segmentbryder.

Derfor vil der være en forventning om, at I efter et valg leverer konkrete grønne resultater, der gør en reel forskel.

Dansk Miljøteknologi har mange gode bud på håndgribelige aktiviteter, der anviser en grønnere vej frem. Nedenfor blot tre konkrete forslag, der vil gøre en stor forskel for danskernes hverdag:

1) Stil krav om langsigtede og grønne indkøb

I skal insistere på, at TCO-vurderinger – altså levetidsomkostninger fremfor alene anskaffelsespris - indgår ved alle større offentlige investeringer. Ikke alene i egen kommune eller region, men også hos vandselskaberne.

Brug af TCO-vurderinger skal skrives ind i indkøbsstrategier og anvendes konsekvent. Det er en oplagt måde for kommuner, regioner og vandselskaber at skærpe deres grønne profil og bidrage til flere grønne arbejdspladser og grøn omstilling.

Det gælder på alle områder. Også når regionerne gennemfører de store udbud i forbindelse med oprensningen af de store danske jordforureninger.

For at få farlig kemi ud af vores vandmiljø kan du som kommunalpolitiker konkret stille krav om rensning for farlig kemi fra alle kilder.

Signe Sonne-Holm
Miljøpolitisk medarbejder, Dansk Miljøteknologi

2) Vand skal være uden farlig kemi

For at få farlig kemi ud af vores vandmiljø kan du som kommunalpolitiker konkret stille krav om rensning for farlig kemi fra alle kilder som eksempelvis hospitaler, virksomheder og husholdninger.

Alle kommuner bør have en opdateret spildevandsplan med en fastlagt politisk ambition om, at alt spildevand i kommunen renses for miljø- og sundhedsskadelig kemi. Planen bør indeholde en beskrivelse af, hvordan spildevand og regnvand håndteres i kommunen.

3) Sæt turbo på klimatilpasningen

Kommunalpolitikere skal vedtage, at kommunerne mindst hvert fjerde år opdaterer deres spildevandsplaner, så de tiltag, der skal til for at sikre god økologisk og kemisk kvalitet i vandmiljøet, bliver fastlagt og prioriteret med faste deadlines og på et fagligt stærkt grundlag. Opdaterede spildevandsplaner er grundlaget for, at vandselskaberne kan løfte deres opgaver og fastlægge holdbare investeringsplaner for de kommende år.

Kommunerne bør derudover udarbejde en tværkommunal afløbsstrategi for hvert vandopland, hvor der tages stilling til kloakeringsform, løsningstyper, vandløbskapacitet med mere. Dette skal sikre en helhedsorienteret planlægning for vandløbssystemer, så udfordringer med oversvømmelser ikke ”eksporteres” til nabokommuner.

Ovenstående tre bud er borgernære tiltag, der kan effektueres hurtigt. De teknologiske løsninger findes, og opbakningen i befolkningen er stor. Det eneste det kræver er visionære og beslutningsdygtige politikere, der tør vise vejen frem i retning af en grønnere fremtid.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024