Efter kvælstoffejl: Kan Esben Lunde stadig få sine havbrug?

KVÆLSTOFFEJL: Fejlene i kvælstofanalyserne, der har ført til en undervurdering af kvælstoftilførslen til de danske farvande, betyder, at store dele af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) råderum til havbrug i Kattegat er forsvundet. 

Miljø- og fødevareministeren vil bruge et "miljømæssigt råderum" til at tillade nye havbrug i Kattegat. Men er råderummet pludselig forsvundet? 
Miljø- og fødevareministeren vil bruge et "miljømæssigt råderum" til at tillade nye havbrug i Kattegat. Men er råderummet pludselig forsvundet? Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen
Fakta
Hvad er HELCOM?
HELCOM er et mellemstatsligt samarbejde mellem de ni lande, der grænser op til Østersøen. Samarbejdet, der blev indledt i 1974, har til formål at skabe et bedre havmiljø i Østersøen. 

Medlemmerne er: Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Letland, Litauen, Polen, Rusland, Sverige og EU. 

Må miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vinke farvel til sine planer om havbrug i Kattegat? 

Det spørgsmål er blevet højaktuelt, efter at et forskerhold fra Aarhus Universitet i en rapport har vurderet, at målinger af kvælstoftilførslen til de danske farvande kan være undervurderet med op mod syv procent.

I en anden rapport skriver holdet, at målinger af den samlede kvælstofkoncentration kan være undervurderet med hele 13 procent.

Dokumentation

Kvælstofsagen – kort fortalt
Sagen om fejl i kvælstoftallene begyndte, da miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i juni orienterede Folketinget om, at der var opdaget fejl i kvælstof- og fosformålinger for 2016-2017.

Fejlene var opstået hos Laboratoriet ALS, og ministeriet har efterfølgende igangsat et serviceeftersyn af hele området. 

Tilbage i juni beroligede Esben Lunde Larsen om, at de fejlagtige målinger netop var for 2016 og 2017 og derfor endnu ikke er rapporteret officielt, og dermed ikke er brugt i miljøreguleringen til eksempelvis at stille krav til landbrugets udledning.

I slutningen af oktober meddelte Miljøstyrelsen, at der også er konstateret afvigelser i analyserne af ferskvand fra 2012 til 2014, ”ligesom der kan være uregelmæssigheder i de marine prøver.” Marine prøver er målinger, som er foretaget i fjorde og havområder.

Miljøstyrelsen meddelte 14. november til Altinget, at det er for tidligt at sige noget om konsekvenserne.

22. november afslører Altinget, at der er tegn på markante fejl i de marine målinger helt tilbage til 2010. Det står i et notat fra Miljøstyrelsen, der er dateret 19. september. Flere partier udtrykker stor bekymring for udviklingen og kritiserer Esben Lunde Larsen for ikke efterfølgende at have videregivet oplysningerne fra notatet til Folketinget. Esben Lunde Larsen forsvarer sig med, at han ved en teknisk gennemgang mundtligt har orienteret Folketinget om, at der kan være ”mulige metodefejl i tidligere år.” 

Rapporter fra Aarhus Universitet slår 1. marts fast, at der de fejl, der er opdaget i kvælstofanalyserne, kan have medført, at tilførslen af kvælstof til havet har været undervurderet med op mod 7 procent. Den samlede kvælstofkoncentration i havet kan være undervurderet med op mod 13 procent. 


0:000:00