Debat

Sikandar Siddique: Det sprøjtegiftsbaserede industrilandbrug har ingen fremtid

Landbruget skal grundlæggende forstå, at det er til for vores skyld. Det har ikke en naturgiven ret til vores land og til at ødelægge vores natur, miljø og klima, skriver Sikandar Siddique. 

Landbruget, som det ser ud i dag, burde vi for længst have vendt ryggen, skriver Sikandar Siddique.
Landbruget, som det ser ud i dag, burde vi for længst have vendt ryggen, skriver Sikandar Siddique.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Sikandar Siddique
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det har medført forudsigelige klagesange fra såvel Landbrug & Fødevarer som partiet Venstre, at landbruget skal nedbringe sin negative påvirkning på klima, natur og miljø.  

I Venstre taler fødevareordfører Erling Bonnesen om, at objektivt helt rimelige og videnskabeligt funderede miljøkrav vil ”bombe dansk landbrug ud af danmarkskortet”, mens lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer mener, at et krav om reduktioner i kvælstofudledningerne på 15.000 tons er ”skræmmende, helt urealistisk” og ”umuligt, hvis vi skal opretholde en stærk fødevareproduktion i Danmark”.

Tema

Nye vandplaner

I løbet af foråret skal der udkæmpes sværdslag om grøn omstilling af landbruget, og regeringen har så småt sat gang i et forhandlingsforløbet, der blandt skal udmønte sig i nye vandplaner.

Her er kvælstofudledningen en af de helt centrale udfordringer.

Hvordan bør opgaven gribes an? 

Mød panelet her:

  • Mette Gjerskov (S), miljøordfører
  • Jacob Jensen (V), miljøordfører
  • Rasmus Vestergaard Madsen (EL), miljøordfører
  • Sikandar Siddique (Frie Grønne), politisk leder
  • Torsten Gejl (ALT), miljøordfører
  • Søren Bukh Svenningsen, direktør for Dansk Miljøteknologi
  • Jørgen Evald Jensen, faglig direktør for Bæredygtigt Landbrug
  • Landbrug & Fødevarer
  

Det er forudsigeligt, fordi både Venstre og Landbrug & Fødevarer desperat forsøger at holde fast i den version af landbruget, som vi kender i dag, og som er i dyb krise og voldsom gældsramt. 

Behov for helt anderledes landbrug
Men den version af landbruget, som vi kender i dag, hvor landbruget beslaglægger over halvdelen af Danmarks areal og hvor langt det meste af landbrugsjorden bruges til foderproduktion til dyr, som vi kan slagte og spise, er ikke det landbrug, vi i Frie Grønne ser for os.  

Hvis vi producerer meget mindre kød, løser vi mange af de problemer, som landbruget står med i dag.

Sikandar Siddique
Politisk leder, Frie Grønne

Vi ønsker et helt andet landbrug. Vi ønsker et landbrug, der har en fremtid. Og sandheden er, at det landbrug, vi kender – det sprøjtegiftsbaserede industrilandbrug - ikke har en fremtid. 

Det har det ikke af moralske grunde. Det har det ikke af miljømæssige grunde. Det har det ikke af naturlige grunde. Det har det ikke af klimatiske grunde.  

Det landbrug, karakteriseret ved en intensiv og unaturlig produktion, der er baseret på rovdrift på økosystemer, udpining af jorden og forurening af vores drikkevand og vandmiljøer, burde vi for længst have vendt ryggen.  

Jeg har selvfølgelig en vis forståelse for, at det kan være svært for industrilandbruget at sadle om og se realiteterne i øjnene, men i stedet for igen og igen at udskyde den nødvendige handling, i stedet for at klamre sig til en produktion, som vi engang troede gav mening, skal vi turde gentænke dansk landbrug.  

Kødproduktion skal som minimum halveres
Det gælder først og fremmest om at gå væk fra den meget intensive animalske produktion, vi kender i dag, som har gjort Danmark til per indbygger at være den største producent af kød i verden. Hvis vi producerer meget mindre kød, løser vi mange af de problemer, som landbruget står med i dag.

Derfor er det en hjørnesten i Frie Grønnes tilgang til landbruget, at det mindst skal halvere sin produktion af kød inden 2030. Og selvfølgelig gerne endnu mere.   

Landbruget skal grundlæggende forstå, at det er til for vores skyld.

Sikandar Siddique
Politisk leder, Frie Grønne

I Frie Grønne har vi masser af bud på, hvordan vi kan fremtidssikre landbruget, og dem folder vi løbende ud, men det vigtigste er at sikre, at industrilandbruget tager følgende erkendelse ind: 

Landbruget skal grundlæggende forstå, at det er til for vores skyld. Ikke for deres egen skyld. Det har ikke en naturgiven ret til vores land og til at ødelægge vores natur, miljø og klima – ja og true vores sundhed, som coronaudbruddet også har sat øget fokus på.  

Vi kan ikke fortsætte med industrilandbruget, som det ser ud i dag. Vi skal dyrke meget mere plantebaseret, landbruget skal fylde mindre i landskabet, vi skal dyrke mere økologisk, vi skal sikre langt bedre forhold for dyrene, vi skal eksperimentere med nye dyrkningsmetoder, og vi skal gøre jorden frugtbar igen.

Og vigtigst af alt skal vi genetablere den dybe forbindelse og forståelse mellem landmand og jord, som burde være selve forudsætningen for landbruget. Det tror jeg sådan set også, at landmændene dybest selv ville foretrække.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00