Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Jacob Jensen

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen, hvilke regler der findes til beskyttelse af søer mod varmestress i stalde

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 10, Spørgsmål 23
Vil ministeren oplyse, hvilke regler der findes til beskyttelse af søer mod varmestress i stalde, hvad der fra myndigheders side gøres for at sikre, at reglerne overholdes, og redegøre for den viden der er om overholdelsen af reglerne?

Svar fra torsdag den 21. december 2023
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet bidrag fra Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende:

”For gylte, goldsøer og drægtige søer i løsdriftssystemer skal der være installeret et overbrusningsanlæg eller en tilsvarende anordning, hvorved dyrenes kropstemperatur kan reguleres. For goldsøer, gylte og drægtige søer, der holdes i løsdriftssystemer indtil fire uger efter løbning, gælder kravet senest fra 2035, da bestemmelsen er omfattet af en overgangsordning. Overgangsbestemmelserne gælder for bygninger taget i brug, eller som har haft byggetilladelsen, før 1. januar 2015.

Fødevarestyrelsen kontrollerer, om der er installeret overbrusningsanlæg, og kan sanktionere, hvis der ikke er installeret et overbrusningsanlæg eller en tilsvarende anordning, hvorved dyrenes kropstemperatur kan reguleres. Såfremt søerne viser synlige tegn på overophedning, kan der sanktioneres, hvis det vurderes, at dyrevelfærdslovens §§ 2 og 3 er overtrådt.

I farestalde, hvor dyrene ikke holdes i løsdrift, er der ikke krav om overbrusningsanlæg. Her kan Fødevarestyrelsen dog ligeledes sanktionere, hvis søerne viser synlige tegn på overophedning, og det vurderes, at dyrevelfærdslovens §§ 2 eller 3 er overtrådt.” Jacob Jensen •

www.fvm.dk
0:000:00