Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Morten Dahlin

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger ministeren for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, om teknisk bistand til ændringsforslag, som sikrer, at biogasanlæg ikke kan være omfattet af definitionen på »Anden erhvervsmæssig bebyggelse«

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 166, Spørgsmål 5
Det fremgår af høringsnotatet til lovforslaget, at By-, Land- og Kirkeministeriet vurderer, at definitionen på »Anden erhvervsmæssig bebyggelse« også kan omfatte biogasanlæg.

Det fremgår af »Klimaaftale om mere grøn energi fra sol og vind på land 2023 – Rammevilkår til fremme af VE-udbygningen på land«, den 12. december 2023, at der »gives gunstige vilkår for placering af PtX-anlæg og virksomheder i tilknytning til energiparkerne, hvor særlige hensyn taler for det.« Der findes dog ikke særlige hensyn, der nødvendiggør, at biogasanlæg skal placeres i tilknytning af energiparker. Vil ministeren på den baggrund yde teknisk bistand til at udforme det/de nødvendige ændringsforslag, som sikrer, at biogasanlæg ikke kan være omfattet af definitionen på »Anden erhvervsmæssig bebyggelse«, jf. § 2, nr. 4.

Svar fra torsdag den 16. maj 2024
Som teknisk bistand vedlægges udkast til ændringsforslag, som sikrer, at biogasanlæg ikke kan være omfattet af definitionen på ”anden erhvervsmæssig bebyggelse”, jf. § 2, nr. 4.

Konsekvensen af et sådant ændringsforslag vil bl.a. være, at lovforslagets regler om lempelser af lovgivningen ikke vil omfatte planlægning for og afgørelser vedrørende biogasanlæg.

Biogasanlæg vil kunne indgå i en forsyningskæde med VE-anlæg og PtX-anlæg.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet oplyser, at der ved samplacering af PtX-anlæg og biogasanlæg er mulighed for at udnytte den C 2 , som biogasanlæg i dag udleder som restprodukt til atmosfæren. Integreres biogas- og brintproduktion, er der potentiale for at øge biogasanlæggets produktion af grøn metan med ca. 60 pct. Alternativt kan C 2 fra biogasanlægget anvendes i PtXanlægget til produktion af grønne kulstofholdige brændstoffer såsom flybrændstof og metanol.

Jeg deler således ikke synspunktet om, at der ikke findes særlige hensyn, der taler for, at biogasanlæg kan placeres i energiparker. Jeg kan ikke støtte det ændringsforslag, der ønskes teknisk bistand til.

Frederiksholms Kanal 21 1220 København K www.km.dk Telefon 3392 3390 e-post [email protected]

Akt nr.: 398024 Dato: 16. maj 2024 Akt nr.:

Side 2 Morten Dahlin / Karin Ellen Kragshave nr. 4 indsættes efter »ptx-anlæg«: »eller biogasanlæg«.

[Undtagelse af biogasanlæg fra definitionen af ”anden erhvervsmæssig bebyggelse”]

Bemærkninger Til nr. 1 Efter lovforslagets § 2, nr. 4, er ”anden erhvervsmæssig bebyggelse” defineret som bygninger, installationer og faciliteter, der anvendes til erhvervsaktiviteter som f.eks. udvikling, produktion eller salg af varer eller tjenesteydelser, og som ikke er ptx-anlæg.

Det foreslås, at der efter ptx-anlæg indsættes ”eller biogasanlæg”.

Den foreslåede ændring vil indebære, at biogasanlæg ikke vil være at betragte som ”anden erhvervsmæssig bebyggelse”, og som følge heraf heller ikke vil indgå i definitionen af ”tilknyttede anlæg”, jf. lovforslagets § 2, nr.

2.

Konsekvensen heraf vil bl.a. være, at lovforslagets regler om lempelser af lovgivningen for så vidt angår tilknyttede anlæg ikke vil omfatte planlægning for og afgørelser vedrørende biogasanlæg
0:000:00