Stine Brix
 svarer 
Mai Mercado

Stine Brix (EL) spørger børne- og socialministeren, Mai Mercado, om, hvordan ministeriet når frem til de anslåede udgifter, og hvad skønnet er baseret på

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 109, Spørgsmål 1
Ministeren oplyste i forbindelse med 1. behandlingen af beslutningsforslaget, at etableringen af de forslåede akuttilbud vil koste 450 mio. kr. i etableringsåret og 420 mio. kr. årligt herefter. Vil ministeren redegøre detaljeret for, hvordan ministeriet når frem til de anslåede udgifter, og hvad skønnet er baseret på?

Svar fra torsdag den 21. juni 2018
De anslåede udgifter bygger på beslutningsforslagets minimumskrav, herunder at alle borgere med psykiske lidelser, der bor i egen bolig, skal have let adgang til et akuttilbud.

Det er ministeriets vurdering, at de samlede udgifter til etablering og drift af de foreslåede akuttilbud beløber sig til 452 mio. kr. det første år og 420 mio. kr. om året efter endt etablering.

Der er lagt følgende forudsætninger til grund:

1.

2.

3.

4.

Mulighed for telefonisk henvendelse døgnet rundt.

Mulighed for personlig henvendelse døgnet rundt.

Mulighed for akut overnatning.

En udkørende funktion tilknyttet hvert akuttilbud, hvor en medarbejder kan foretage akutte hjemmebesøg døgnet rundt.

5. 94 kommuner er omfattet, eftersom akuttilbuddene ikke forankres i kommuner, der er for små.

Beregningen tager udgangspunkt i Socialstyrelsens evaluering af sociale akuttilbud, hvoraf det fremgår, at driftsudgifterne per akuttilbud i gennemsnit er 2,0 mio. kr. om året, og etableringsudgifterne per akuttilbud i gennemsnit er 0,3 mio. kr. Det vil samlet set svare til 228 mio. kr. (2018-pl) det første år, mens det efter endt etablering vil svare til 197 mio. kr. om året (2018-pl).

Dertil skal lægges merudgifter forbundet med en udkørende funktion. Her forudsættes, at akuttilbuddene som minimum skal operere med to yderligere årsværk per akuttilbud, for at kunne leve op til forudsætningerne om henvendelse døgnet rundt samt en udkørende funktion tilknyttet hvert akuttilbud, der kan foretage hjemmebesøg døgnet rundt. Merudgifterne er skønnet til 220 mio. kr. årligt. Der er taget udgangspunkt i en socialrådgiverløn på 379 kr. i timen.

Endelig er der årlige driftsudgifter til tjenestebiler til brug for den udkørende funktion som på landsplan vurderes til ca. 4 mio. kr. om året. Det er her forudsat, at der tilknyttes en tjenestebil til en værdi af 0,1 mio. kr. per kommune med en afskrivningsprofil på fem år.
0:000:00