Dagens overblik: 22 røde og blå borgmestre i opråb til Løkke og Frederiksen

NYHEDSOVERBLIK: På dagen for KL’s topmøde kræver en gruppe borgmestre, at landspolitikerne tager stigningen i antallet af børn og ældre mere alvorligt. Kristian Jensen lover flere penge. Og EU’s ledere skal diskutere Brexit i Bruxelles.

Godmorgen og velkommen til morgenens overblik over nyhederne i politik.

Det er topmødernes dag, for i Bruxelles samles EU’s stats- og regeringschefer til EU-topmøde, og i Aalborg mødes omkring 1.500 kommunalpolitikere og topchefer fra alle landets kommuner med ministre, folketingsmedlemmer og organisationer til Kommunalpolitisk Topmøde.

I den anledning har 22 borgmestre på tværs af partier og blokke sendt et fælles opråb i en kronik i Avisen Danmark.

Borgmestrene er ifølge avisen godt trætte af Christiansborg-politikernes "symbolpolitiske initiativer" og "underlødige kritik af kommunerne". De mener, at hverken Lars Løkke eller Mette Frederiksen tager det alvorligt nok, at vi i det næste årti får 70.000 flere børn under seks år og mere end 200.000 flere ældre over 75 år.

”Det handler ikke om røde eller blå borgmestre, eller om regeringen er rød eller blå. Uanset hvordan valget går, har vi en udfordring med den voldsomme stigning i antallet af børn og ældre, som en kommende regering er nødt til at tage mere alvorligt, end det er sket de sidste mange år,” siger Jesper Frost (V), borgmester i Esbjerg Kommune, til avisen.

Kristian Jensen: Brug for flere penge til kommunerne
Og netop den kritik kommer finansminister Kristian Jensen (V) i forkøbet i et interview med Altinget: kommunal.

”Der er ingen tvivl om, at der vil være brug for flere penge. Og det er vi også klar til at afsætte til kommunerne,” siger han og uddyber:

”Flere vil have behov for pleje, og der kommer flere patienter på sygehusene. Derfor vil der være behov for at bruge flere ressourcer i den kommunale ældrepleje.”

EU: May skal sætte aftalen til afstemning igen igen igen
Det er også i dag, en række frustrerede statsledere flyver til Bruxelles for høre, hvad Theresa May nu foreslår, at vi gør herfra.

"Det står ikke lysende klart, hvad Theresa Mays næste træk er," sagde Lars Løkke til pressen onsdag ifølge Jyllands-Posten.

Kun otte dage inden briterne efter planen forlader det europæiske samarbejde, har den britiske premierminister bedt de øvrige EU-lande om at udskyde exit-datoen til 30. juni.

Men det vil de ikke, medmindre May sætter aftalen mellem Theresa May og EU til afstemning i det britiske parlament for tredje gang inden 29. marts, den oprindelige farveldato.

Det siger formanden for EU-chefernes klub, Det Europæiske Råd, Donald Tusk, forud for EU-topmødet, som varer til og med fredag.

Læs Altingets optakt til topmødet her.

Dyre psykiatripladser for særligt farlige står tomme
Da den 57-årige sosu-assistent Vivi Nielsen sidste år blev knivdræbt på bostedet Lindegården, vakte det stor debat om farlige beboere på bosteder for psykisk syge.

Det endte med, at et politisk flertal blev enige om at oprette særlige pladser til de mest farlige. Men nu viser det sig, at mange af pladserne, som kommunerne bruger millioner på, står tomme. Det skriver Jyllands-Posten.

52 ud af 125 senge står ubrugte. Derfor har et flertal i Folketinget nu stemt for at lempe kriterierne for, hvem der kan bruge pladserne.

Hidtil har patienter skullet leve op til i alt seks kriterier for at komme i betragtning til pladserne. Fremover bliver det bare fire.

”Det er afgørende både for medarbejderne og patienterne, at pladserne faktisk bliver udnyttet til fulde. Det forventer jeg sker med disse ændringer,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Britt Bager svarer om hemmelig donation
Venstres politiske ordfører Britt Bager svarer nu på de spørgsmål, Altinget længe har forsøgt at stille om en særlig donation, hun modtog op til sidste valg.

Bager fik 100.000 kroner fra en person, som delte pengene op i flere portioner og gav dem gennem fem forskellige selskaber. Dermed undgik donorens navn at fremgå af partiregnskabet – for man må gerne holde giveren anonym, hvis hvert enkelt bidrag er max 20.000 kroner.

Og nu slår Britt Bager og ledelsen fast, at der set med Venstres øjne ikke er nogen problemer i at benytte den metode.

”Det har intet med sagen at gøre, hvem der ejer virksomhederne," skriver politisk ordfører Britt Bager i en mail til Altinget. Læs hendes fulde svar her.

Millioner til at undgå fjeldskred i Grønland
Og så til noget helt andet, som man siger. For regeringen afsætter nu 15 millioner kroner til at afdække risikoen for flere alvorlige fjeldskred i Vestgrønland. Det oplyser energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til Ritzau ifølge blandt andre Politiken.

For to år siden omkom fire personer, og flere huse blev skyllet ud i fjorden, da et massivt fjeldskred udløste en tsunami i Grønland.

”Vi skylder det grønlandske folk at gøre, hvad vi overhovedet kan for at forhindre, at der sker yderligere tab af menneskeliv, når naturens kræfter raser,” siger Lilleholt.

Pengene skal gå til at undersøge i alt 18 steder i Grønland, hvor eksperter har vurderet risiko for nye fjeldskred.

Det sker i dag

  • Klokken 9.15: Kommunalpolitisk Topmøde 2019 starter og varer til og med fredag.
  • Klokken 10.15: Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) i samråd om Danmarks klimafinansiering.
  • Klokken 15: Kulturminister Mette Bock (LA) uddeler Kulturministeriets Forfatterpris og Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger. 
  • Klokken 16: EU-topmøde i Bruxelles varer til og med fredag.

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Ny bred aftale sender millioner til egnsteatre i provinsen Ny bred aftale sender millioner til egnsteatre i provinsen Næste artikel Her er Vestagers EU-hold Her er Vestagers EU-hold
Coronakrisen udskyder COP26-klimatopmødet

Coronakrisen udskyder COP26-klimatopmødet

UDSKUDT: Årets store FN-klimatopmøde, der skulle finde sted i den skotske by Glasgow til november, bliver udskudt til 2021 på grund af coronaudbruddet. Det oplyser den britiske regering onsdag aften.