Britt Bager efter en uges tavshed: "Jeg kender ikke til nogen særlig ånd i loven"

PARTISTØTTE: Der er intet galt i at sende en større donation til en politiker gennem flere forskellige selskaber og dermed undgå at oplyse navnet på bidragsyderen, mener Venstre. Britt Bager kommenterer nu sagen om de 100.000, hun modtog fra en hemmelig donor.

Politisk ordfører Britt Bager (V) modtog 100.000 kroner fordelt på fem portioner fra den samme person. Men pengene blev sendt gennem fem forskellige selskaber, og dermed kunne donorens navn forblive hemmeligt. Og det er en o.k. måde at bruge reglerne på, siger Venstre nu. Her er Bager til møde som statsrevisor fredag.
Politisk ordfører Britt Bager (V) modtog 100.000 kroner fordelt på fem portioner fra den samme person. Men pengene blev sendt gennem fem forskellige selskaber, og dermed kunne donorens navn forblive hemmeligt. Og det er en o.k. måde at bruge reglerne på, siger Venstre nu. Her er Bager til møde som statsrevisor fredag.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Hvis man får mere end 20.000 kroner i støtte fra den samme bidragsyder, skal man oplyse, hvem pengene kommer fra.

Sådan er reglerne i Danmark for privat støtte til politiske partier. Det skal sikre åbenhed og gennemsigtighed for vælgerne.

Men hvis en person giver flere portioner a 20.000 kroner til en politiker ved at sende dem gennem forskellige selskaber, behøver man ikke oplyse donorens identitet. Og der er ikke noget forkert i at benytte sig af den metode, mener Venstre.

"Det har intet med sagen at gøre, hvem der ejer virksomhederne," skriver politisk ordfører Britt Bager i en mail til Altinget.

"I strid med lovens ånd"
Op til valget i 2015 modtog Britt Bager selv 100.000 kroner fra en person, som fordelte pengene i fem portioner a 20.000 kroner og donerede dem gennem fem forskellige selskaber.

Britt Bager oplyste derefter blot virksomhedsnavnene og CVR-numrene til sin valgkreds, men ikke identiteten på den reelle giver. Derfor er donoren heller ikke nævnt i partiets regnskab.

Det kunne Politiken fortælle onsdag i sidste uge. Her sagde juraprofessor Jørgen Albæk også, at metoden er "i strid med lovens ånd", og at der er tale om "et hul i loven".

Siden har det ikke været muligt for Altinget eller andre medier at få en kommentar fra hverken Britt Bager selv eller nogen fra partiets ledelse trods gentagne henvendelser. 

Metoden vil også fremover blive accepteret
Men efter en uges tavshed − bortset fra en kort kommentar til en lokalavis på Djurs, hvor Britt Bager stiller op ved næste valg − siger den politiske ordfører nu klart, at hun står inde for, at donationen blev holdt hemmelig.

"Jeg kender ikke til nogen særlig ånd i loven, og jeg kan ikke se, hvad det er, der skulle være forkert i at følge loven. Det er fuldstændig lovligt at modtage 20.000 kroner fra forskellige virksomheder, og det har intet med sagen at gøre, hvem der ejer virksomhederne. Jeg har fulgt de gældende regler," skriver hun blandt andet i mailen.

Det har ikke været muligt for Altinget at stille opfølgende spørgsmål.

Britt Bager får opbakning fra Venstres partisekretær, Claus Richter.

"I Venstre følger vi de regler, som Indenrigsministeriet har udstukket," skriver han i en anden mail.

Metoden vil også fremover blive accepteret i Venstre, så længe loven er overholdt, skriver partisekretæren.

"Det er helt efter reglerne"
Altinget har flere gange tidligere bedt om et interview med Britt Bager. Da den politiske ordfører eller andre i partiet ikke svarede på henvendelserne, bragte vi spørgsmålene i en artikel.

Læs også

Det er de tre spørgsmål, Britt Bager nu har besvaret i en mail. Her er hendes svar i fuld længde:

Du modtog fem gange 20.000 kroner fra den samme person, men gennem fem virksomheder. Hvem betalte pengene?

"Kredsen modtog 20.000 kroner fra fem forskellige virksomheder, og jeg har oplyst de fem virksomheders CVR-numre. Det er fuldstændig efter reglerne at modtage for eksempel fem donationer a 20.000 kroner fra fem forskellige virksomheder."

Formanden for Venstre i Favrskov-kredsen, hvor du dengang stillede op, siger til Netavisen Pio, at du aldrig indgav mere dokumentation for, hvor pengene kom fra, end fem CVR-numre og nogle virksomhedsnavne: ”Vi havde gerne set sagen belyst yderligere, men Britt Bager oplyste til os, at vi ikke kunne få mere at vide,” siger han. Hvorfor ville du ikke oplyse donorens navn?

"Fordi det ikke er påkrævet i henhold til reglerne, som jeg henholder mig til. Det er helt efter reglerne at modtage for eksempel fem donationer a 20.000 kroner fra fem forskellige virksomheder."

Hvad siger du til juraprofessor Jørgen Albæks kritik af, at din måde at bruge reglerne på som minimum er ”i strid med lovens ånd” og muligvis ulovlig?

"Jeg kender ikke til nogen særlig ånd i loven, og jeg kan ikke se, hvad det er, der skulle være forkert i at følge loven. Det er fuldstændig lovligt at modtage 20.000 kroner fra forskellige virksomheder, og det har intet med sagen at gøre, hvem der ejer virksomhederne. Jeg har fulgt de gældende regler."

Dokumentation

Det siger loven

"Såfremt et parti i regnskabsåret, jf. § 4, stk. 1, fra samme private tilskudsyder har modtaget et eller flere tilskud, der tilsammen overstiger 20.000 kr., skal tilskudsyderens navn og adresse fremgå af regnskabet."

Kilde: Partiregnskabsloven


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britt Bager

Fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

Claus Richter

Adm. direktør, Diabetesforeningen
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1998)

0:000:00