EU-chefer skruer bissen på over for May: Ingen Brexit-udsættelse uden afstemning

TOPMØDE:  Den britiske premierminister er løbet tør for tid og vil have udsat den britiske EU-exit. Men det får hun ikke, medmindre hun sætter udtrædelsesaftalen til afstemning igen, lyder meldingen før et EU-topmøde.

BRUXELLES: Frustrerede EU-ledere vil torsdag flyve til Bruxelles for at høre, hvad den britiske premierminister egentlig har tænkt sig.

Otte dage inden briterne efter planen forlader det europæiske samarbejde, har Theresa May bedt om en udsættelse af den britiske exit fra Unionen indtil 30. juni.

Men det får hun ikke, medmindre hun sætter den Brexit-aftale, som hun allerede to gange har måttet se besejret i det britiske parlament, til afstemning igen, inden exitdatoen oprinder. Sådan lød beskeden fra Donald Tusk, der er formand for EU-chefernes klub, Det Europæiske Råd, forud for EU-topmødet torsdag og fredag i Bruxelles.

”Det vil være på betingelse af en positiv afstemning om udtrædelsesaftalen i Underhuset,” sagde Tusk.

Tiden er løbet ud
Selv i tilfælde af, at hun får aftalen igennem, har hun brug for mere tid. Det skyldes de store mængder følgelovgivning, som også skal klappes af for at undgå en uordentlig exit fra over 45 års retligt samkvem med de øvrige EU-lande.

Kan May ikke få aftalen igennem, er EU-formanden åben for at hidkalde de 28 EU-ledere til EU-hovedkvarteret igen på falderebet i næste uge for at lægge en ny plan, der skal undgå, at briterne falder brat ud af Unionen ved midnat 29. marts.

Efter et møde blandt EU-ambassadører onsdag aften stod det dog klart, at planen for nuværende er at lægge maksimalt pres på briterne helt frem til sidste udkald i næste uge for at få dem til at godkende den 585 sider lange skilsmisseaftale.

Lykkes det ikke, er en kort forlængelse på tale, forlød det onsdag aften. Helst én, der ikke går ud over datoen for valget til Europa-Parlamentet 23. til 26. maj, fordi det kan true hele Unionens legitimitet, hvis briterne ikke går til stemmeurnerne, hvis de stadig er medlem på det tidspunkt, sådan som traktaterne foreskriver.

Hun skal komme med en plan
Blandt andre den franske udenrigsminister lagde onsdag ikke skjul på, at der ikke var nogen interesse for at give hende en forlængelse, der bare trækker pinen i langdrag.

”En situation, hvor fru May ikke ville kunne give Det Europæiske Råd tilstrækkelige garantier for hendes strategis troværdighed, vil lede til, at hendes udsættelsesanmodning vil blive afvist, og man vil vælge en exit uden en aftale,” lød det onsdag fra den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian.

En udsættelse af Brexit kræver enstemmighed blandt alle i EU-kredsen. EU-lederne har gennem Brexit-forhandlingerne haft ry for at være endnu hårdere i filten end embedsmændene i Bruxelles, hvilket kan betyde, at de strammer skruen yderligere en tand, når de mødes torsdag.

May selv lod i en tv-tale onsdag aften pilen pege mod de britiske folkevalgte.

”Indtil videre har parlamentet gjort alt, hvad der var muligt, for at undgå at træffe et valg,” sagde hun.

”Det eneste, medlemmerne har ønsket at sige, er, hvad de ikke vil.”

 

Forrige artikel Britt Bager efter en uges tavshed:  Britt Bager efter en uges tavshed: "Jeg kender ikke til nogen særlig ånd i loven" Næste artikel Ny bred aftale sender millioner til egnsteatre i provinsen Ny bred aftale sender millioner til egnsteatre i provinsen