Dagens overblik: Politikere kalder Danske Bank-instruks "grov" og "helt vanvittig"

NYHEDSOVERBLIK: Danske Bank får kritik for sin behandling af økonomisk pressede kunder. Rasmus Paludan har fundet på et trick, der skal skaffe flere vælgererklæringer. Og Konservative henter vælgere fra Venstre. Få morgenoverblikket.

Vi er i gang med en ny uge i dansk politik. Efter en vild en af slagsen med Frank Jensens fald og melding om nye omfattende coronarestriktioner, begynder denne uge med, at restriktionerne i dag træder i kraft, og med en ny møgsag for Danske Bank. 

Berlingske og TV 2 kan nemlig fortælle, at banken i årevis har rådgivet økonomisk pressede kunder til at benytte bankens egen ejendomsmægler, Home, og set gennem fingre med, at Home har taget overpriser. Og det får flere politikere op i det røde felt.

"Det gør mig harm, og det vidner om en virkelig dårlig kultur i Danske Bank," siger Lisbeth Bech-Nielsen, SFs erhvervsordfører.

"Det er jo helt vanvittigt," siger Hans Kristian Skibby fra DF, mens Enhedslistens erhvervsordfører Victoria Velasquez kalder det "groft". Læs historien her.

K stjæler vælgere fra V
Det kører godt for Konservative, hvis man bruger meningsmålingerne som målestok. Og det kan partiet især takke den tidligere regeringsmakker Venstre for, viser en ny analyse af vælgernes vandringer siden folketingsvalget i juni 2019, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Konservative har siden valget vundet næsten 100.000 nye vælgere, og næsten ni ud af ti af de nytilkomne stammer fra Venstres vælgerbase. Læs mere her:

Paludan bruger "problematisk" trick
Højrefløjspolitikeren Rasmus Paludan, som var tæt på at komme i Folketinget ved det seneste valg, er i gang med at samle nye vælgererklæringer ind til sit nye parti Hard Line. Til det formål har han indgået et væddemål, hvor han sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer til det nye parti, skriver Avisen Danmark. Men det er problematisk, vurderer en ekspert.

Læs mere her.

Det vigtigste fra weekendens pressemøder
Efter at statsminister Mette Frederiksen fredag aften annoncerede nye coronarestriktioner, som træder i kraft i dag mandag, fulgte flere af hendes ministre op med pressemøder i weekenden. 

Her får du de vigtigste pointer: 

Lørdag fortalte finansminister Nicolai Wammen, beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, kulturminister Joy Mogensen og erhvervsminister Simon Kollerup, hvordan de nye regler vil påvirke den økonomiske hjælp til erhvervslivet. 

  • De nuværende kompensationsordninger forlænges til 2. januar 2021, og der kommer nye muligheder oveni. Kredsen af modtagere vil også kunne blive udvidet. 
  • Der indføres krav til udenlandske arbejdstagere fra coronaramte områder om, at de ved grænsen skal fremvise en negativ coronatest, som er taget indenfor de seneste tre dage. 

Umiddelbart efter pressemødet lørdag indledte regeringen forhandlinger med Folketingets partier om udformningen af de nye støttepakker. 

Søndag fortalte social- og indenrigsminister Astrid Krag, kulturminister Joy Mogensen, børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen om nye initiativer for udsatte under corona:

  • Regeringen er klar med 50 millioner kroner til at bekæmpe ensomhed blandt udsatte. 
  • Det bliver muligt for fattige studerende at hente gratis mundbind hos kommunen. 
  • Og Ane Halsboe-Jørgensen vil invitere studerende, ungdomsorganisationer, civilsamfund og erhvervslivet til et topmøde, hvor de skal udvikle nye bud på fællesskaber under corona. 

Se søndagens pressemøde her.

Ellemann har fire coronaforslag
Venstre er skeptiske over for, at regeringen fortsat kører meget solo med sine coronaplaner. Jakob Ellemann-Jensen (V) har fire forslag til, hvordan strategien bør være fremover.

Det skriver han på Facebook:

Regeringen har indkaldt til forhandlinger om nye hjælpepakker i aften. Selvom der har været god tid til at forberede...

Slået op af Jakob Ellemann-JensenSøndag den 25. oktober 2020

Det sker i dag

  • Klokken 14: Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd om uddannelsesinstitutioners markedsføringsbudgetter
  • Klokken 14.15: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) i samråd om salg af ulovlige cigaretter i danske butikker
  • Klokken 15: Transportminister Benny Engelbrecht (S) i samråd om refusion ved aflyste flyrejser
  • Klokken 15.15: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om parallelsamfund og shariaråd

Forrige artikel Kaare Dybvads særlige rådgiver stopper Kaare Dybvads særlige rådgiver stopper Næste artikel Mere end hver sjette kommune indfører minimumsnormeringer før tid Mere end hver sjette kommune indfører minimumsnormeringer før tid