EL-borgmester roste samarbejde med omstridt ngo: Hendes egne embedsfolk skrev “det sejler”

Socialborgmester i København forsvarede den udskældte ngo Liva i pressen, selvom hendes medarbejdere flere måneder forinden havde advaret om problemerne i organisationen. "De har længe snakket for deres syge moster," skrev en frustreret embedsmand i juni.

Karina Vestergård Madsen (EL) har været socialborgmester i København siden 2021. 
Karina Vestergård Madsen (EL) har været socialborgmester i København siden 2021. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren DahlRasmus Dahl Løppenthin

En mail fra en centralt placeret embedsmand rokker nu ved borgmesters forklaringer i sag om udskældt indsats for prostituerede. 

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen fra Enhedslisten har offentligt forsvaret den prisvindende ngo Liva, selvom foreningen er milevidt fra at leve op til sin millionkontrakt med Københavns Kommune. 

Karina Vestergård Madsen har samtidig afvist, at hendes embedsværk er utilfreds med Liva, der gennem flere år har kæmpet med sager om elendigt arbejdsmiljø og medarbejderflugt. 

"Vi har ikke noget at udsætte på det samarbejde. Det er det, der er det vigtige her," sagde borgmesteren til Altinget i december.

"Det er en fantastisk vigtig indsats, som jeg synes skal fortsætte," fortsatte hun.

Nu kommer borgmesteren jo til at stå i en situation, hvor hun roser projektet, selvom det er meget mere uklart, hvor godt det egentlig går, eller om det i virkeligheden går rigtig dårligt.

Roger Buch
Kommunalforsker, DJMX

Men en aktindsigt i sagen viser, at Socialforvaltningen flere måneder tidligere advarede Socialstyrelsen om forholdene i Liva.

"Status efter dagens møde er, at det sejler lidt i organisationen. De er dog ved at få lidt mere styr på tingene, og det virker til, at den nye leder får sat noget struktur på tingene," skrev Københavns Kommunes tovholder på projektet i en mail til Socialstyrelsen fra juni 2022. 

"Jeg har til gengæld sagt, at min tålmodighed er opbrugt, og at min forståelse for deres situation ligeledes er opbrugt, så fra nu af forventer jeg, at de leverer til tiden og forbedrer deres tilgang til samarbejde," fortsætter vedkommende.

"De har længe snakket for deres syge moster, og det er der ikke nogle, der gider længere," afsluttes mailen. 

Ifølge Altingets oplysninger er "den nye leder" i Liva, der henvises til i mailen, siden blevet sygemeldt og kommer ikke tilbage til organisationen.

Roger Buch, lektor og kommunalforsker ved Danmarks Medie og Journalisthøjskole, mener, at mailens ordlyd står i skarp kontrast til borgmesterens forklaringer i sagen. 

"Formuleringerne i den omtalte mail understreger jo, at forvaltningen har været ganske frustrerede over det her projekt," siger han.

Borgmester: Projekt var "godt på vej"

Altinget har gennem mere end et år beskrevet arbejdsmiljøproblemerne i Liva.

Karina Vestergård Madsens kommentarer om exitprojektet kom som reaktion på, at Altinget i december kunne fortælle, at medarbejderflugten nu rammer Livas indsats for udsatte kvinder.

Organisationen er derfor milevidt fra at hjælpe de 50 kvinder om året, som man modtager i alt 3,7 millioner kroner for.

Det fik Venstres socialordfører på Rådhuset, Cille Hald Egholm, til at rette en skarp kritik af projektet.

"Vi står i en situation, hvor Liva har døjet med personaleproblemer i en grad, som går ud over kvaliteten af den opgave, de løser for kommunen. Derfor mener jeg ikke, at det er forsvarligt at blive ved med at poste penge i dem," sagde hun.

Projektet er ejet af Københavns Kommune, og udover Liva modtager Reden International og Reden Københavns også millioner for hjælpearbejdet. Indsatsen er finansieret af Social- og Boligstyrelsen, som har sendt en skriflig kommentar.*

"Det er kommunen, som er ansvarlig for tilskuddet og for det samarbejde, som kommunen har med LIVA i regi af tilskuddet."

Social- og Boligstyrelsen oplyser samtidig, at den tirsdag modtog en redegørelse om samarbejdet med Liva.

Borgmester Karina Vestergaard Madsen vil ikke kommentere de nye oplysninger i sagen. Men forvaltningens presseafdeling mener, at et mødereferat fra august 2022 understøtter borgmesterens tidligere forklaringer om, at exitprojektet var "godt på vej".

På mødet deltog flere embedsmænd, Liva og de to andre ngo'er, der er involveret i projektet.

I referatet optræder en formulering om, at "Samarbejdet går godt, og der er ngo sparring og vidensdeling i projektet".

Efterfølgende nævnes de to andre parter i projektet Reden og Reden International dog, og der redegøres ikke specifikt for dialogen med Liva. Her noteres der blot: "Der er aftalt faste møder med projektleder og medarbejdere ude i LivaRehab."

I referatet peger kommunens repræsentanter samtidig på, at projektet er langt fra sine måltal, og at det er uklart, hvordan projektet skal nå i mål. Det fremgår også af referatet, at mødedeltagerne helt åbent taler om, at de ikke ved, hvad de skal sige til Socialstyrelsen om projektet.

Samlet set mener Roger Buch ikke, at referatet understøtter borgmesterens forklaringer i sagen.

"Det er klart, at det er en mere positiv udlægning end at skrive, at noget sejler. Men læser man referatet, giver det i øvrigt ikke indtrykket af, at alt er i den skønneste orden, og at organisationerne har fået styr på det," mener Roger Buch. 

Liva: Tonen fra kommunen er "venlig"

Socialforvaltningens presseafdeling oplyser samtidig til Altinget, at borgmesteren ikke var bekendt med den kritiske mail fra hendes eget embedsværk, da hun kaldte exit-projektet for en "fantastisk vigtig indsats".

Ifølge Roger Buch er det problematisk, hvis ikke forvaltningen har præsenteret borgmesteren for så "kritisk vigtig information".

"Nu kommer borgmesteren jo til at stå i en situation, hvor hun roser projektet, selvom det er meget mere uklart, hvor godt det egentlig går, eller om det i virkeligheden går rigtig dårligt," siger Roger Buch.

"Med de informationer, som forvaltningen har givet borgmesteren, har hun jo ikke haft et fyldestgørende billede af, hvor alvorlige problemerne egentlig har været. Det tænker jeg da, at jeg som borgmester ville være voldsomt utilfreds med," fortsætter han.

Liva har ikke ønsket at stille op til interview, men har sendt et skriftligt svar. Her fortæller organisationen, at man ikke kendte til forvaltningens kritik og lever op til alle sine forpligtelser med Københavns Kommune.

"Liva deltager i alle møder med kommunen om Exit, imødekommer kommunes krav og tonen i den korrespondance, som Liva modtager fra kommunen, er venlig."

*10.27 er artiklen blevet opdateret med en kommentar fra Social- og Boligstyrelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

Cille Hald Egholm

Medlem af Borgerrepræsentationen (V), Københavns Kommune, politisk medarbejder for MF Mads Fuglede (V)
Ba.scient.pol (Københavns Uni. 2021)

Roger Buch

Centerleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
ph.d. (SDU. 1996), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00