Debat

Ventilen: Afsæt ressourcer til relationer i det sociale arbejde

DEBAT: Socialt udsatte skal have både tid og råd til relationer. Hvis de er ensomme uden et netværk, er vejen ud af udsathed alt for lang, skriver Ventilens sekretariatsleder og formand. 

Nære relationer er et menneskeligt behov, og man kan ikke fokusere på at blive jobparat eller flytte i egen bolig, hvis man føler sig alvorligt ensom, skriver formand og sekretariatsleder i Ventilen.
Nære relationer er et menneskeligt behov, og man kan ikke fokusere på at blive jobparat eller flytte i egen bolig, hvis man føler sig alvorligt ensom, skriver formand og sekretariatsleder i Ventilen.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Marie Lagoni Pedersen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rillo Snerup Rud og Michala Nielsen
Sekretariatsleder og formand, Ventilen 

Nære og gode relationer er et menneskeligt behov på linje med søvn, vand og mad. Man kan ikke fokusere på at blive jobparat, få en uddannelse eller flytte i egen bolig, hvis man føler sig alvorligt ensom.

Derfor bør samfundet, ligesom det sikrer en seng eller et måltid, sikre rammerne for, at alle, uanset om de er udsatte eller ej, har mulighed for at vedligeholde og skabe relationer. Sunde relationer øger trivslen og er en trædesten ud af udsatheden.

Ensomhed defineres ved, at behovet for sociale relationer ikke bliver opfyldt. Det er en subjektiv følelse. Og den er altid negativ. Man kan derfor være ensom, selv om man er fysisk sammen med andre.

Man kan ikke fokusere på at blive jobparat, få en uddannelse eller flytte i egen bolig, hvis man føler sig alvorligt ensom.

Rillo Snerup Rud og Michala Nielsen
Sekretariatsleder og formand, Ventilen

Omvendt kan ens sociale behov blive opfyldt gennem få nære relationer. Ensomhed kan ramme høj som lav, gammel og ung og både dem, vi traditionelt betragter som udsatte, og dem, der ellers ikke er i fare for at falde uden for det normale samfund.

Relationer holder hånden under dig
Ensomheden, den alvorlige og langvarige, er i vækst blandt mange samfundsgrupper, særligt hos de unge, der allerede er den mest ensomme generation i Danmark.

Uanset om man er udsat eller ej, kan alvorlig ensomhed gøre, at man mister troen på, at andre vil en det godt – og mister, eller aldrig lærer, de sociale færdigheder, der er nødvendige for at skabe og vedligeholde nære relationer.

Vi ved, at gode relationer holder hånden under én. Det er typisk dit netværk, du kan bruge, hvis du mangler et sted at sove, et job eller en praktikplads. Det er din nærmeste ven, du betror dig til, når bægeret flyder over.

Læs også

For alle med et almindeligt liv er det vores relationer, der sørger for, at vi ikke kommer helt ud over kanten. Og for dem, der allerede er udsatte, er det relationerne, der gør, at de ikke ender helt i grøften, eller at de løftes op igen.

Nære relationer bør sidestilles med basale behov
Det er de selvvalgte relationer, der virkelig rykker. Men relationerne til professionelle ansatte og frivillige, man møder i sit liv, har også betydning. De skal bygge på tillid og respekt for at sikre, at den hjælp, der tilbydes, vil have en effekt og virke.

Alle, der arbejder med mennesker, bør have viden om vigtigheden af sociale relationer. De skal forstå, at jo længere man har stået uden for fællesskabet, jo sværere bliver det at blive en del af et nyt.

Og de skal forstå, at følelsen af at høre til og have nære relationer skal sidestilles med andre basale behov. Det er en del af grundlaget for at arbejde sig ud af udsathed. Derfor bør vedligeholdelse og opdyrkelse af sociale relationer prioriteres højt, også i arbejdet med udsatte borgere.

Uanset ens livssituation skal der være penge i budgettet til, at man indimellem kan deltage i en fest, melde sig til fodbold, besøge familien i den anden ende af landet eller drikke en kop kaffe på en café – for det er i disse rum, at fællesskaberne opstår og plejes.

Der skal både være økonomi til og forståelse for, at relationerne i mange tilfælde er første skridt, så det ikke ender med at være ensomheden, der fastholder personer i udsathed.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan skal ensomhed blandt socialt udsatte bekæmpes?  

Ensomhed er usundt – både for psyken og det fysiske helbred. Socialt udsatte risikerer mere end nogen andre at opleve ensomhed.   

Hvordan kommer man ensomheden til livs blandt socialt udsatte? Det spørger Altinget Social en række centrale aktører om i en ny temadebat. Debattørerne vil i de kommende uger give deres bud på, hvilke tiltag der bør tages i brug, for at færre socialt udsatte borgere i fremtiden uønsket føler sig meget alene.  

Her er aktørerne:  
  • Alma Bekturganova Andersen, projektleder, Besøg på modersmål 
  • Anders Ladekarl, generalsekretær, Dansk Røde Kors 
  • Anni Sørensen, landsformand, Landsforeningen LEV    
  • Camilla Køhler Karlsson, initiativtager og projektleder, Hverdagsaktivisterne  
  • Carsten Brogaard Refshauge, Afdelingsleder, KFUM's sociale arbejde
  • Charlotte Bach Thomassen, formand, DGI 
  • David Vincent Nielsen, ensomhedskonsulent, Ældre Sagen 
  • Helle Christiansen, chef, Kirkens Korshær 
  • Mads Roke Clausen, formand, Frivilligrådet 
  • Majken Lundberg, koordinator, Folkebevægelsen mod Ensomhed  
  • Rillo Snerup Rud og Michala Nielsen, sekretariatsleder og formand, Ventilen   
  • Svend Aage Madsen, formand, Forum for Mænds Sundhed  
  • Thorkild Olesen, formand, Danske Handicaporganisationer 
  • Ulla Toft, formand, Dansk Selskab for Folkesundhed.   

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.   

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.   

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michala Lykke Nielsen

Formand, Ventilen Danmark, styrelsesmedlem, DUF
cand.san. (Roskilde Uni. 2021)

Rillo Snerup Rud

Kommende centerchef, CFSA (1/6), afgående direktør, Ventilen (1/6), bestyrelsesmedlem, Civilsamfundets Brancheforening
journalist (DJH)

0:000:00