Debat

Nye Borgerlige: PostNord skal på pension

DEBAT: Vi kan som politikere ikke forlænge PostNord på baggrund af en romantisk forestilling om et landsdækkende postvæsen. PostNord er forældet i sin monopolkonstruktion, og derfor bør staten sende postomdelingen i udbud, skriver Mette Thiesen (NB).  

Uanset om vi politikere på Christiansborg mener, at forsyningspligten skal bevares, vil jeg slå fast: Staten skal ikke stå for brevomdelingen, skriver Mette Thiesen (NB).
Uanset om vi politikere på Christiansborg mener, at forsyningspligten skal bevares, vil jeg slå fast: Staten skal ikke stå for brevomdelingen, skriver Mette Thiesen (NB).Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Thiesen (NB)
Transportordfører

Det danske postvæsen har en lang og stolt historie.

Den hurtige og landsdækkende brevomdeling har engang udgjort en hjørnesten i et hvert civiliseret land. Så vigtigt var det eksempelvis på Christian IV's tid, at han ved lov bestemte, at et brev højest måtte være seks dage om at rejse til sit bestemmelsessted.

Det er længe siden nu. Men i takt med at brevmængden er svundet ind, har det statsejede PostNord fået sværere og sværere ved at få omdelt posten inden for rimelig tid. I dag er vi således tilbage til, at et brev er seks dage om at nå sit bestemmelsessted. Samtidig er PostNords økonomi en stadig kilde til bekymring.

På trods af den lange historie er det nok på tide at sende PostNord på pension.

Mette Thiesen (NB)
Transportordfører

På trods af den lange historie er det nok på tide at sende PostNord på pension. Selvom det er trist, er jeg optimistisk i min tro på, at der kan findes decentrale alternativer til en landsdækkende omdeling.

Staten skal ikke stå for brevomdeling
Uanset om vi politikere på Christiansborg mener, at forsyningspligten skal bevares, vil jeg slå fast: Staten skal ikke stå for brevomdelingen. Det bliver tydeligt, hvis vi ser til Sverige.

I Sverige har man for længe siden foretaget en gennemgribende liberalisering af postvæsenet. Ved at bryde monopolet og indføre konkurrence har man skabt innovation i postvæsenet. Derfor har det svenske postvæsen tilpasset sig de nye tider.

Imens har det danske postvæsen kun hævet prisen for frankering, forlænget leveringstiden og bedt om den ene redningsplan efter den anden. Det danske postvæsen har hårdt brug for innovation – og her er det privat initiativ og virkelyst, der skal til.

Læs også

Gør som i Tyskland
Dette er ikke for at kritisere PostNord, der for eksempel på pakkeomdelingsområdet har vist nye takter.

Men den borgerlige tænketank Cepos har peget på, at det simpelthen ikke er tilstrækkeligt – det er selve monopolkonstruktionen, der i dag ikke fungerer. Cepos har i en omfattende analyse af det danske postvæsen peget på, at Danmark bør se til Tyskland.

Her har decentralisering været centralt i liberaliseringen af postvæsenet. Det geniale ved decentralisering er, at små og store aktører kan byde ind på for eksempel geografisk begrænsede områder.

Det åbner op for specialisering og nytænkning på hundredvis af måder, når postvæsenet kan skræddersys til lokale behov. Der er noget romantisk over tanken om et landsdækkende postvæsen. Men vi kan ikke som politikere tage ansvar for at forlænge levetiden for PostNord, der i sin monopolkonstruktion er forældet.

Derfor bør staten så snart det bliver muligt sende postomdelingen i udbud og sende PostNord på en velfortjent pension.

Dokumentation

Temadebat: PostNord og fremtidens postvæsen

Forhandlingerne om en ny postaftale efter sigende lige på trapperne.

Altinget benytter anledningen og har spurgt et hold af debattører, hvordan Danmarks fremtidige postvæsen skal se ud? De vil i løbet af oktober måned blandt andet diskutere, om staten skal bidrage yderligere til PostNord eller om flere af opgaverne skal i privat udbud? Og om der overhovedet er brug for et nationalt postvæsen i fremtidens digitaliserede verden?

Panelet består blandt andet af:
  • Bjarne Hastrup, direktør, Ældre Sagen
  • Carina Christensen, administrerende direktør, ITD 
  • Erik Østergaard, administrerende direktør, DTL
  • Henning Hyllested (EL), transportordfører
  • Peter Kjær Jensen, administrerende direktør, PostNord Danmark
  • Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes fællesråd.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Thiesen

MF (DF)
lærer (N. Zahles seminarium 2008)

0:000:00