Rødt flertal vil forlænge postaftale med PostNord indtil 2023

PostNord skal indtil 2023 stå for at dele breve ud til danskerne, mener regeringen og dens støttepartier, der for fjerde gang vil forlænge den midlertidige aftale om befordringspligten.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Statens midlertidige aftale med PostNord om selskabets varetagelse af postomdelingen til danskerne skal forlænges indtil 2023. 

Det mener et flertal i Folketinget bestående af regeringen og dens tre støttepartier, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre, der dermed udskyder forårets annoncerede forhandlinger om en ny postaftale til første halvdel af 2022. 

"Aftalen med Post Danmark forlænges, så danskerne kan være forvisset om, at posten kommer ud, mens det politiske arbejde med at få en ny, langsigtet postaftale på plads fortsætter," siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i en pressemeddelelse. 

Fjerde forsøg i rækken

Folketingets partier har længe prøvet om at nå til enighed om en permanent postaftale, men indtil videre har forhandlingerne ikke båret frugt.

Det har betydet, at regeringen ad flere omgange har været nødt til at bede Folketinget om penge til at forlænge den midlertidige aftale om postomdelingen med PostNord. 

Det skete for tredje gang i december, hvor Folketinget godkendte en forlængelse på otte måneder til en samlet pris på 123 millioner kroner. 

I de blå partier er der stor utilfredshed med, at aftalen med PostNord nu ser ud til at blive forlænget igen.

“Jeg synes faktisk, at den kamel er ved at være reddet nok. Det er hverken rimeligt over for markedet og eller den fri konkurrence. Jeg er træt af det,” siger Konservatives transportordfører, Niels Flemming Hansen.

Afventer afgørelse

Årsagen til, at forhandlingerne om en ny postaftale nu må udskydes, er ifølge de fire partiers aftaletekst, at Europa-Kommissionen overfor regeringen har annonceret, at den vil gennemføre en ny undersøgelse af lovligheden af statens kompensation til PostNord for at varetage befordringspligten.

Det er sket, efter at EU-Domstolen i begyndelsen af maj underkendte Europa-Kommissionens seneste afgørelse af sagen

Konservatives Niels Flemming hansen er enig i, at der ikke kan forhandles en langsigtet aftale om posten på plads, så længe Europa-Kommissionen ikke har afsluttet sin undersøgelse.

Men da den ventes færdiggjort i begyndelsen af 2022, forstår han ikke, hvorfor de røde partier vil have PostNord til at varetage befordringspligten helt frem til 2023.

“Det er usædvanlig lang tid, at vi skal blive ved med at give statsstøtte, hvis nu der falder en dom i modsat retning,” siger han.

LA: Lad markedet klare det

Den tidligere transportminister Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance stiller sig helt uforstående over for, at aftalen med PostNord skal forlænges.

Han mener ikke, at der er behov for at vente på Europa-Kommissionen, før der findes en permanent løsning for befordringspligten.

Opgaven bør sendes i udbud snarest muligt, mener han. 

“Det er helt skørt, at man bliver ved med at give PostNord penge for at udføre en opgave, uden at man undersøger, om andre kan gøre det bedre, billigere eller begge dele,” siger han.

Han vurderer grundlæggende ikke, at det behøver koste skatteyderne noget at sikre brevomdelingen til hele landet. 

“Det er i det hele taget skørt, at man vil yde millioner og atter millioner til at få spredt informationer fra den ene adresse til den anden, når det er stort set gratis at sende mails og SMS’er. Og hvis man ikke vil benytte sig af det, så har vi et velfungerende marked for levering af pakker, som lige så vel kan omfatte breve,” siger han.  

Regeringen forventer ifølge aftaleteksten, at Europa-Kommissionens undersøgelse er færdiggjort mellem seks og otte måneder, efter at den bliver annonceret. 

Det ventes ifølge teksten af ske i juli, hvorfor undersøgelsen bør være færdig i vinteren 2022. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

Niels Flemming Hansen

Kommende MEP (K), afgående MF (K)
hh (Kolding Købmandsskole 1996)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024