EU-afgørelse: PostNord skal betale halv milliard tilbage efter ulovlig statsstøtte

PostNord har modtaget en halv milliard i ulovlig statsstøtte fra den danske og svenske stat, lyder det fra konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Afgørelsen skuffer transportministeren. ITD overvejer at anke efter delvis frifindelse. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

PostNord har modtaget ulovlig statsstøtte fra Danmark og Sverige, som selskabet nu skal betale tilbage.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Europa-Kommissionen fredag eftermiddag. 

Det drejer sig om to konkrete overførsler fra Danmark og Sverige på henholdsvis 267 og 400 millioner svenske kroner - svarende til samlet en lille halv milliard danske kroner - som Kommissionen ikke finder forenelige med reglerne for statstøtte på det europæiske marked. 

Det er EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der har taget den endelige beslutning, der i hendes optik understøtter den frie konkurrence på postmarkedet. 

“Med den afgørelse, der er blevet truffet i dag, hjælper vi med at sikre lige konkurrencevilkår på det danske og det svenske marked for posttjenester, samtidig med, at Post Danmark får mulighed for at omstille sig til en stadig mere digital fremtid,” siger hun i pressemeddelelsen.

Transportminister: Skuffende 

De to overførsler blev besluttet i 2017 og gennemført i 2019, hvor PostNord gennemgik en større omstrukturerering for at få et større fokus på leverancer af pakkepost frem for breve.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) ærgrer sig over afgørelsen, som han kalder “skuffende”. 

“Kommissionen er uenig i, at indskuddene lever op til kravene for overførsler på markedsvilkår. Vi har selvfølgelig haft en anden vurdering, og jeg vil nu studere præmisserne for afgørelsen nærmere,” siger han i en pressemeddelelse.

Europa-Kommissionen tog sagen op i 2019 og har ud over de to støttesager, der nu er erklæret ulovlige, også undersøgt en større overførsel på 3,5 milliarder svenske kroner fra PostNord til Post Danmark, som Kommissionen ikke har fundet problematisk.

Det er transportministeren glad for. 

“Overførslen var en central forudsætning for en yderst nødvendig transformation af PostNords danske forretning, fra primært brevdistribution til – fremover – primært pakkedistribution, men stadig således, at alle danskere kan sende og modtage breve,” siger Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse. 

ITD: Overvejer ankesag

Afgørelsen er den umiddelbare afslutning på sagen, der blev indledt med en klage fra brancheorganisationen ITD i 2017. 

Carina Christensen, der er direktør i ITD, er tilfreds med, at Kommissionen har erklæret de to overførsler fra Danmark og Sverige ulovlige.

"Vi har hele tiden påstået, at statsstøtten var ulovlig, og det har vi fået medhold i nu,” siger hun.

Carina Christensen vil nu vurdere, om der er basis for at anke den del af afgørelsen, der erklærer milliardoverførslen fra PostNord til Post Danmark lovlig. 

“Det overvejer vi kraftigt. Vi er ved at nærlæse hele dommen og er rigtig glade for, at de skal tilbagebetale den halve milliard. Men vi kigger bestemt på den anden del, og det er ikke udelukket, at vi vil anke den,” siger hun.

Tror du, at det kan være en forkert afgørelse?

“Vi er glade for, at Europa-Kommissionen har vendt hver en sten, men vi er kritiske overfor de her store summer, der bliver betalt ind til PostNord. I andre sager har det vist sig, at vi har fået medhold ved EU-domstolen, selvom Kommissionen har sagt noget andet i første omgang,” siger hun. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Carina Christensen

Adm. direktør, erhvervsorganisationen Grakom
cand.negot. (SDU 1998)

0:000:00