Nedergaard: Skoleuge på 37 timer løser intet

REFORM: Landets kommuner skal ikke tvinges til at indføre en obligatorisk skoleuge på op til 37 timer. Det mener forhenværende undervisningsminister Tina Nedergaard (V), som ønsker mere frihed til kommunerne. Heldagsskole er ikke vores politik, understreger Venstres Karen Ellemann.
Forhenværende undervisningsminister Tina Nedergaard (V) mener, at det vil være direkte vanvittigt, hvis de ældste elever skal gå i skole 37 timer om ugen.
Forhenværende undervisningsminister Tina Nedergaard (V) mener, at det vil være direkte vanvittigt, hvis de ældste elever skal gå i skole 37 timer om ugen.Foto: Mette Wraae Hansen/Altinget.dk
Per Bang Thomsen
Regeringens ønske om en lang skoleuge på op til 37 timer er ikke løsningen på folkeskolens faglige problemer, og derfor vil det være en katastrofe for kommunerne, hvis den bliver obligatorisk i hele landet.

Det er meldingen fra Venstres forhenværende undervisningsminister Tina Nedergaard, som nu blander sig i debatten om folkeskolereformen og den helhedsskole, som hendes eget parti bakker op om.

Hun mener, at det vil være direkte "vanvittigt", hvis de ældste elever fremover skal gå i skole 37 timer om ugen, og hun ønsker i stedet at give landets kommuner mere frihed til selv at forme undervisningen.

"Når regeringen vil lægge beslag på så mange timer, er der reelt tale om at indføre en heldagsskole, og det er ikke svaret på de skoleproblemer, som landets kommuner står med. Der er stor forskel på, hvad man har brug for at gøre på henholdsvis Nørrebro og i Nordjylland, og derfor skal man i stedet give kommunerne mere frihed til selv at kunne udforme og udvikle skolerne. Men den frihed mangler fuldstændig i det nuværende udspil," siger Tina Nedergaard, som selv går efter at blive Venstres næste borgmester i Mariagerfjord Kommune senere på året.

"Jeg ved i hvert fald, at heldagsskolen ikke er løsningen der, og derfor vil det være spild af ressourcer, hvis vi bliver tvunget til at skabe en skoledag, som varer fra 8.00 til 16.00."

Når regeringen vil lægge beslag på så mange timer, er der reelt tale om at indføre en heldagsskole, og det er ikke svaret på de skoleproblemer, som landets kommuner står med.

Tina Nedergaard (V)
Forhenværende undervisningsminister

Tid til familietid
Meldingen kommer få dage efter, at formand for Venstres Ungdom, Morten Dahlin, kritiserede sit liberale moderpartis kurs i de igangværende reformforhandlinger.

Ifølge VU-formanden er der nemlig ingen videnskabelige beviser for, at flere undervisningstimer løfter fagligheden blandt eleverne, og derfor bør Venstre arbejde for at give skolerne mere frihed til selv at planlægge og styre skoledagen. Han frygter samtidig, at en lang skoledag vil gå ud over det frivillige foreningsliv og forældrenes tid med børnene, og det budskab mødte opbakning i både liberale og konservative kredse.

Tina Nedergaard understreger, at hun ikke har noget imod flere timer i indskolingen, og hun ønsker også en bedre sammenhæng mellem leg, læring og motion i skolen. Men det skal christiansborgpolitikerne ikke styre og kontrollere, og hun frygter ligesom Morten Dahlin, at en lang obligatorisk skoledag kan ramme børnenes tid sammen med forældrene.

"Hvis en mor eksempelvis har tidligt fri fra arbejde en gang om ugen, så skal hun også have mulighed for at have noget mere tid sammen med sit barn," siger Tina Nedergaard, som møder opbakning fra sin folketingskollega Hans Christian Schmidt.

Han er uddannet folkeskolelærer og har tidligere arbejdet som viceskoleinspektør, og han er også imod en obligatorisk skoledag på 37 timer. Både fordi det ikke vil fungere lige godt på alle skoler, men også fordi det ifølge Hans Christian Schmidt kan gå ud over de frivillige foreningsliv.

"Derfor skal man være påpasselig med at gøre den obligatorisk," siger han.

Ellemann: Drop bekymringen
Men spørger man partiets folkeskoleordfører Karen Ellemann, er der slet ikke grundlag for bekymringen og kritikken.

Karen Ellemann fastholder, at der er stor forskel på regeringens "helhedsskole", som Venstre bakker op om, og den "heldagsskole", som Tina Nedergaard taler om. Og hun understreger, at Venstre ikke har nogle hede drømme om at indføre en heldagsskole i alle landets folkeskoler.

"Vi har ingen erklæret politik om en obligatorisk heldagsskole fra 8.00 til 16.00 i hele Danmark. Vi vil gerne skabe et fagligt løft af folkeskolen via en helhedsskole, hvor pædagogernes ressourcer i langt højere grad bliver brugt i den daglige undervisning. Der er en stor forskel på de to skoleformer, og vi går også ind for mere frihed til kommunerne. Blandt andet i forhold til skoleledelsernes beføjelser og holddeling," siger Karen Ellemann.

Hun understreger, at man først for alvor kan tage diskussionen om en skoledag på 37 timer, når overenskomstforhandlingerne mellem KL og Danmarks Lærerforening er afsluttet. Før ved man nemlig ikke, om det timemæssige råderum vil være til stede.

Karen Ellemann påpeger samtidig, at Venstre ikke har noget ønske om at institutionalisere børnenes hverdag.

"Det vil kun ske, hvis man laver en heldagsskole, hvor børnene skal være der til klokken 16.00, og hvor alle sportsaktiviteterne skal være på skolen. Men jeg tror ikke, det er der, vi ender, og derfor handler diskussionen i stedet om, hvordan vi kan få skabt en sammenhængende skoledag," siger Karen Ellemann.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Nedergaard

Administrativ leder, JH Planter, fhv. undervisningsminister (V), fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

Hans Christian Schmidt

MF (V), fhv. miljø-, fødevare-, transport- og bygningsminister
lærer (Haderslev Seminarium 1977)

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

0:000:00