Debat

Transporttiden til ungdomsuddannelser skal ned

DEBAT: Transporttiden til ungdomsuddannelser – og navnlig erhvervsuddannelser – skal ned, hvis vi vil have flere unge til at gennemføre en uddannelse. Det skriver Carl Holst (V), næstformand i Danske Regioner.

Hvis flere unge skal gennemføre en uddannelse, kræver det, at transporttiden sænkes. Det mener Carl Holst (V), næstformand i Danske Regioner.
Hvis flere unge skal gennemføre en uddannelse, kræver det, at transporttiden sænkes. Det mener Carl Holst (V), næstformand i Danske Regioner.Foto: Pressebillede
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carl Holst (V)
Næstformand i Danske Regioner

Danske Regioner har i en ny analyse dokumenteret, at jo længere tid de unge skal bruge på transport til en ungdomsuddannelse, jo større er sandsynligheden for, at de unge ikke gennemfører den. Og denne tendens er stærkest for erhvervsuddannelserne.

Det er et problem, når der i Danmark er enighed om, at flere unge skal vælge erhvervsuddannelser, så vi får de rette medarbejdere til vores fremtidige arbejdsmarked. Det er også et problem, fordi der netop er et stort frafald på uddannelserne på erhvervsskolerne. Derfor skal der tænkes i nye baner – både når der skal planlægges, hvordan uddannelsesstederne placeres, og hvordan vi sikrer fornuftig offentlig transport til og fra uddannelsesstederne.

Transportafstanden er kun én ud af flere faktorer, som spiller ind i forhold til, om den unge gennemfører ungdomsuddannelsen eller ej. Men Danske Regioners analyse viser, at det ikke er en uvæsentlig faktor. 

Transportafstanden er kun én ud af flere faktorer, som spiller ind i forhold til, om den unge gennemfører ungdomsuddannelsen eller ej. Men Danske Regioners analyse viser, at det ikke er en uvæsentlig faktor. 

Carl Holst (V)
Næstformand i Danske Regioner

Transporttid har betydning for uddannelse
Det bekræftes også af en analyse i Region Hovedstaden. Den viser, at knap hver tredje af de unge i regionen mener, at transporttiden har haft betydning for deres valg af uddannelse. Det betyder, at der er unge, der fravælger en uddannelse, som de ville have været motiverede for at tage – alene pga. transporttiden.

Det er vigtigt, at flere får en erhvervsuddannelse. Vi kan se, at der kan blive mangel på faglært arbejdskraft– og det vil kunne blive en barriere for vækst og udvikling i alle dele af landet. 

I regionerne vil vi derfor i samarbejde med skolerne arbejde for, at der bliver tilbudt erhvervsuddannelser flere steder. Reformen af erhvervsuddannelser med en ny udbudsstruktur med bredere grundforløb giver en oplagt mulighed for, at det bliver muligt at begynde på en uddannelse tættere på, hvor man bor.

Samtidig kan vi også gøre noget for at mindske rejsetiden til uddannelsen. Det kan eksempelvis gøres ved at sørge for at målrette kollektive trafiktilbud mod de unge på ungdomsuddannelserne.

Lavere transporttid giver mindre frafald
I Region Syddanmark har vi et mål om, at andelen af unge, der har mere end 90 minutters transporttid til en ungdomsuddannelse skal nedbringes med 15 procent. For at få reduceret de unges transporttid har vi derfor etableret nye busruter målrettet erhvervsuddannelserne. I en forsøgsordning i Assens reducerede man transporttiden med 18 minutter i gennemsnit – og for nogle op til 45 minutter. 

Der er indikationer på, at det kan have medført lavere frafald. De gode erfaringer med hurtigere transport til ungdomsuddannelserne fra Assens har inspireret til, at vi på Fyn har udvidet forsøget og nu har etableret endnu flere uddannelsesruter – og jeg ved, at man også andre steder i landet kigger interesseret på det gode eksempel fra Assens.

Danske Regioners analyse viser, at næsten en fjerdedel af eleverne på erhvervsuddannelser og erhvervsgymnasiale uddannelser i Danmark har en samlet daglig rejsetid på over halvanden time til og fra deres uddannelse. 

Det samme gør sig kun gældende for en sjettedel af eleverne på det almene gymnasium. Hvis vi vil have flere til at vælge en erhvervsuddannelse – og gennemføre den – må vi gøre det nemmere for de unge at komme hen til uddannelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

0:000:00