Debat

Unge på kanten

DEBAT: Inger Støjberg (V) skal som ny minister satse på at få de unge til at uddanne sig i kampen mod den stigende ledighed, skriver beskæftigelsesborgmesteren i København, Jakob Hougaard (S).
Jakob Hougaard (S) er borgmester for beskæftigelse i Københavns Kommune.
Jakob Hougaard (S) er borgmester for beskæftigelse i Københavns Kommune.Foto: Jakob Hougaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Hougaard (S)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København

Den igangværende økonomiske afmatning i Danmark har heldigvis ikke berørt indvandrergruppen så meget, som det var frygtet. Indvandrerne bliver ikke fyret i nævneværdig grad under krisen, og det er endnu et godt tegn for integrationen.

Derimod er det et rigtig dårligt tegn, at de Danmarks unge er begyndt at troppe op i jobcentrene som arbejdsløse i bekymrende omfang. Mange unge har ikke uddannet sig i de fede år, og nu hvor de magre år er kommet, mangler kompetencerne, og de bliver hurtigt fyret.

Oven i købet har frafaldet fra ungdomsuddannelserne i flere år været bekymrende højt, og nu rammes mange af manglen på praktikpladser, som gør ondt værre.

Det er over for ungdomsuddannelserne, at den ny beskæftigelsesminister Inger Støjberg må sætte ind. 45 procent af dem, der begynder på Københavns Tekniske Skole, falder fra uden omvalg. En del på grund af manglende praktikplads.

Jakob Hougaard (S)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København

Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen virkelig har ambitioner om, at hans søn ikke skal lære ordet 'ungdomsarbejdsløshed', så er det på tide at sætte ind nu. Ledigheden blandt 16-29-årige er steget med 28,8 procent siden august.

Det går forhåbentlig ikke så galt som i 80'erne, hvor man talte om en tabt unge-generation, som absolut ingen erfaringer fik fra arbejdsmarkedet og sank hen i passivitet. Især når fremtiden kræver masser af arbejdskraft, ville det være en katastrofe.

Sats på uddannelse
Det er over for ungdomsuddannelserne, at den ny beskæftigelsesminister Inger Støjberg må sætte ind. 45 procent af dem, der begynder på Københavns Tekniske Skole, falder fra uden omvalg. En del på grund af manglende praktikplads.

De ender på kontanthjælp, ofte desillusionerede og er herefter svære for jobcentrene at sparke tilbage i uddannelsessystemet. Mange er indvandrere og en del ender i kriminalitet med fare for at sive over i bandekriminalitet.

Det er ofte rodløse og forvirrede unge, som ikke kan bære at blive kastet mellem systemerne.

Derfor er det positivt, at undervisningsminister Bertel Haarder i sidste uge lovede at overveje muligheden af at genindføre muligheden for skolepraktik - det kan ikke gå hurtigt nok. For dermed bliver de unge i uddannelsen.

Handling hurtigt
Regeringen har siddet på hænderne under opturen i Danmark og har ikke i tilstrækkelig grad satset på at uddanne de unge. Der skal meget, meget mere til, for at regeringen kan nå sin egen målsætning, om at 85 procent skal nå en ungdomsuddannelse i 2010 og hele 95 procent i 2015. Faktisk går udviklingen den forkerte vej, viser nye tal fra Uddannelsesnøglen.

Regeringen må gøre noget drastisk, tænke nyt og bruge energi og penge - både hos Bertel Haarder og Inger Støjberg. Skal der etableres andre undervisningsformer for drengene i folkeskolen, som helt tydeligt lider under, at folkeskolen er blevet en 'pigeskole'?

Skal der indføres ny form for overgangsordninger mellem folkeskole og ungdomsuddannelse, som kan forberede usikre og ofte faglig svage unge bedre på deres uddannelsesvalg? Skal der indføres særlig støtteprogrammer for skoletrætte unge i forbindelse med erhvervsuddannelserne? Mulighederne mange, initiativerne fra regeringen indtil videre desværre få.

Til sidst hårrejsende nye tal - af de 150 udlærte håndværkere i Byggeriets A-kasse i februar måned gik 142 af direkte over på dagpenge. Så Socialdemokraternes, SF's og De Radikales ide om en pengeindsprøjtning specifikt til byggeriet er nok ikke tosset.

Det virkede, da Nyrup-regeringen overtog en stagneret økonomi i 1993. Det kunne også hjælpe på ledigheden især blandt unge i byggeriet og stimulere økonomien lige nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Hougaard

Direktør, Dansk Råstof, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (S), Københavns Kommune
Cand.scient.anth. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00