Folkeskoledebat kaster ikke omtale af sig

MEDIEDÆKNING: Debatten om folkeskolen har ikke eksponeret undervisningsminister Tina Nedergaard (V) særligt, viser ny undersøgelse.
Undervisningsministeren har ikke været meget i medierne hen over sommeren.
Undervisningsministeren har ikke været meget i medierne hen over sommeren.
Jens A. Andersen
Foto:
Foto:
Fakta
I observationsperioden 15. august til 30. september har NewsWatch dagligt i ca. 60 danske dagblade og tidsskrifter foretaget søgninger på regeringens ministre. Knap 6.000 artikler er herefter ratet efter, om de er henholdsvis positive, negative eller neutrale over for den minister, som er omtalt.

Kilde: NewsWatch

Undervisningsminister Tina Nedergaard kan kun prale af en andel på tre procent af den samlede presseomtale, som alle ministre har fået. Til sammenligning ligger partifællen Bertel Haarder på fem procent, Lene Espersen (K) på 12 procent og som bundskraber fødevareminister Henrik Høegh (V) og beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) med hver to procent af omtalen.

Fordelingen mellem positivt (34 procent), negativt (35 procent) og neutralt (31 procent) vurderede artikler er nogenlunde ligelig i de 198 artikler, hvor Tina Nedergaard er omtalt. Det vil sige, at der er en overvægt af såkaldte ikke-negative artikler samlet set.

Berlingske Tidende mest kritisk

I de 43 debatindlæg, hvor undervisningsministeren omtales, er der også en vis balance i tingene. Her finder man 40 procent, som er negativt ratede, mod 37 procent positivt og 23 procent neutralt ratede.

Blandt dagbladene er det Berlingske Tidende, som er mindst positiv i sin omtale af undervisningsministeren i forhold til antallet af artikler. Politiken er det dagblad med den klart største mængde omtale af ministeren. Her er en lille overvægt af positivt vurderede artikler.

Neutral omtale er bedre end ingen omtale
Neutralt vurderede artikler er primært artikler, der er af oplysende karakter. Typisk er ministeren såvel som et medlem af oppositionen blevet citeret. NewsWatch opfatter neutralt vurderede artikler som havende en positiv indvirken ud fra devisen om, at neutral omtale er bedre end ingen omtale.

For regeringen er det i særdeleshed artikler omhandlende "Projekt Løkke" og den deraf følgende "mailsag" samt Lene Espersens "feriesag", som har bidraget til den negative omtale. De positive historier stammer hovedsagelig fra lokalmedierne, eksempelvis i forbindelse med ministerbesøg på uddannelsesinstitutioner og virksomheder.

<img align="left" src="@nyimg=7059@" />
Statsminister Lars Løkke Rasmussen har fået mest omtale i dagbladene i observationsperioden, mens udenrigsminister Lene Espersen er det næstmest omtalte regeringsmedlem. Omtalen af de øvrige ministre udgør for hver enkelt mellem 2 og 8 procent af den samlede omtale. Fødevareminister Henrik Høegh og beskæftigelsesminister Inger Støjberg er de to mindst omtalte regeringsmedlemmer i perioden. (NewsWatch)

<img align="left" src="@nyimg=7060@" />
FIG. 2.1.2.: Figuren viser den gennemsnitlige rating af de artikler, hvor ministrene er omtalt. Ratingen er indsat i en skala fra -100 til +100. Hvis en minister eksempelvis har haft udelukkende negativ omtale, vil hans/hendes gennemsnitlige rating være -100. Fødevareminister Henrik Høegh bliver omtalt mest positivt, når han har været omtalt i dagbladene. Samtidigt er han dog den minister, der har haft mindst avisomtale i perioden. De mest omtalte ministre, nærmere bestemt statsminister Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister Lene Espersen og finansminister Claus Hjort Frederiksen, har alle overvægt af negativt ratede artikler. (NewsWatch)

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00