Debat

Social- og sundhedsuddannelsen fylder 20 år - Og gid at det må gå den godt!

DEBAT: I løbet af livet er der særlige mærkedage, som giver anledning til refleksion. Runde fødselsdage har en sådan karakter. Social- og sundhedsuddannelsen runder sit 20. år til april, og det er værd at fejre. Samtidig er fremtiden fuld af udfordringer.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:

SOSU-Lederforeningen vil gerne være med til at skabe en social- og sundhedsuddannelse i verdensklasse, så vi fortsat kan opretholde et stærkt faglært grundlag for fremtidens velfærdsydelser. Men vi kan kun gøre det i dialog med ejerne af uddannelsen.

Inger Margrethe Jensen
Formand for SOSU-Lederforeningen

Af Inger Margrethe Jensen
Formand for SOSU-lederforeningen

Hvad fejrer vi så?
I en tid hvor uddannelse fylder uendeligt lidt i dagbladenes overskrifter, og hvor de få nyheder, der måtte tilkæmpe sig en plads sidst i nyhedsspalterne, primært handler om nedskæringer og manglende praktikpladser, kan det være svært i første omgang at se, hvad der egentlig er at fejre. I en eftertænksom stund som denne bliver det dog klart, at der er grund til at give social- og sundhedsuddannelsen en lykønskning med på vejen.

Det skal fejres, at uddannelsen gennem sit snart 20-årrige liv vedvarende har været med til at sikre kvalificeret arbejdskraft, der er parat til at hjælpe samfundets borgere på plejehjemmet såvel som i eget hjem og på sygehusene. Social- og sundhedsuddannelsen er en uddannelse, der for alvor giver plads til en engageret og mangfoldig elevskare af personer i alle aldre, køn og etnisk baggrund, som har det til fælles, at de ønsker at yde pleje og omsorg for andre mennesker. Måske netop derfor appellerer uddannelsen til mange, og skolerne har i de senere år oplevet en stor stigning i antallet af ansøgere. Uddannelsen er blevet stor i erhvervsuddannelsessammenhænge med en tilgang på over 15.000 elever på grund- og hovedforløb fordelt over hele landet.

En fremtid fuld af udfordringer
Social- og sundhedsuddannelsen blev oprettet i 1991 for at sikre en bedre dækning af primært det offentlige arbejdsmarkeds ændrede behov, og erstattede bl.a. uddannelsen til sygehjælper, plejehjemsassistent og hjemmehjælper. Udvikling og forandring er derfor en kendt og kærkommen præmis. Men det giver også en række udfordringer, som kommer til at kræve et tæt samarbejde og en styrket dialog mellem uddannelsens parter i de kommende år.

Uddannelsen befinder sig for øjeblikket midt i efterdønningerne af de seneste års omstruktureringer i den offentlige sektor, heriblandt ændringer i opgavefordelingen mellem kommuner og regioner. Konkret holdes uddannelsen i et krydspres mellem nødvendigheden af at udvikle sig i takt med arbejdsmarkedets behov og uenigheden blandt partnerne om, hvad der definerer dette behov. Fremover vil der være behov for endnu mere faglært arbejdskraft end i dag, fordi antallet af ældre stiger, og fordi en stor del af de social- og sundhedsfaglærte trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet i de kommende år. Samtidig må uddannelsesstederne afvise rekord mange kvalificerede ansøgere til hovedforløbet, fordi der ikke er praktikpladser nok, og der opstår således en flaskehals i overgangen fra grundforløb til hovedforløb.

Tid til dialog
SOSU-Lederforeningen vil gerne være med til at skabe en social- og sundhedsuddannelse i verdensklasse, så vi fortsat kan opretholde et stærkt faglært grundlag for fremtidens velfærdsydelser. Men vi kan kun gøre det i dialog med ejerne af uddannelsen. Derfor er der også grund til, at skolerne, FOA, kommuner, regioner og Undervisningsministeriet fortsat går sammen om at fremtidssikre uddannelsen - ikke for uddannelsens eller skolernes skyld, men fordi de uddannede bidrager til at løse en samfundsmæssig opgave.

Dette er blandt andet også årsagen til, at vi har indkaldt uddannelsens parter til en diskussion om visioner for fremtiden til foreningens årsmøde i slutningen af marts.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00