Bondo: Thorning afslører aftalt spil om lærerkonflikt

INDGREB: Tusindvis af læreres mistanke om, at regeringen stod bag lockout i 2013 får nu ny næring efter udtalelser fra tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt. ”Det er en ren tilståelsessag,” siger lærerformand Anders Bondo Christensen. (RETTET: Thornings citat om lærerkonflikt ændret.)

Vrede lærere demonstrerede uden for KL-møde i Aalborg. Nu bekræftes deres beskyldninger af nye udtalelser fra Helle Thorning-Schmidt, mener de.
Vrede lærere demonstrerede uden for KL-møde i Aalborg. Nu bekræftes deres beskyldninger af nye udtalelser fra Helle Thorning-Schmidt, mener de.Foto: Henning Bagger
Erik Bjørn Møller

Dagbladet Politiken rettede tirsdag eftermiddag et omstridt citat fra den tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, der i et interview i avisen søndag blandt andet omtalte lærerkonflikten i 2013.

Her blev Thorning citeret for at sige: "Da vi besluttede lockouten, vidste vi godt, at den formentlig ville komme til at ligge oven i første maj."

Men nu har Politiken ændret citatet i artiklen og skriver:

"I en tidligere version var Helle Thorning-Schmidt citeret for, at hendes regering besluttede lockouten af lærerne. Der skulle have stået, at den besluttede at afslutte lockouten."

Nu er den tidligere statsminister åbenbart kommet så meget på afstand af det hele, at hun ikke lige husker, hvad hun skal sige – og så kommer hun til at sige det, der rent faktisk skete.

Anders Bondo Christensen
Formand for Danmarks Lærerforening

Dermed lyder citatet fra Helle Thorning-Schmidt : "Da vi besluttede at afslutte lockouten, vidste vi godt, at den formentlig ville komme til at ligge oveni første maj."

Med rettelsen er grundlaget for Altingets interview tirsdag med lærernes formand, Anders Bondo Christensen, ikke længere til stede, ligesom lærerformanden utilsigtet har udtalt sig på et forkert grundlag. Det beklager Altinget. 

...

Halvandet år efter sin afsked fra dansk politik har tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tilsyneladende uforvarende leveret den ”rygende pistol”, der nu bekræfter lærernes nagende mistanke om, at danmarkshistoriens største lockout af 69.000 lærere i 2013 reelt var nøje planlagt og styret fra de centrale regeringskontorer.

Og dermed bekræftes lærernes anklager mod den tidligere S-ledede regering om, at den satte den danske model ud af kraft for i stedet at gennemføre et lovindgreb ensidigt til fordel for arbejdsgiverne, primært Kommunernes Landsforening.

”Nu er det jo en ren tilståelsessag,” konstaterer formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, over for Altinget.

"Da vi besluttede lockouten..."
Anledningen er et interview søndag i Politiken med Helle Thorning-Schmidt, der i dag er administrerende direktør i den verdensomspændende velgørenhedsorganisation Save The Children International. Interviewet omhandler blandt andet nogle af kriserne i hendes tid som statsminister – herunder den voldsomme konflikt med lærerne, der i 2013 sloges mod både nye arbejdstidsregler og folkeskolereformen.

I interviewet erkender Thorning, at protesterne var bredt funderet blandt vælgere i hendes egen røde blok. Og så siger hun:

”Da vi besluttede lockouten, vidste vi godt, at den formentlig ville komme til at ligge oven i første maj.”

Og netop dén formulering har pustet nyt liv i vreden blandt lærerne. Det er helt forståeligt, mener deres formand, Anders Bondo Christensen, der også mener, at Thornings brug af ”vi” taler for sig selv.

Politisk projekt
”Vi har jo vidst det hele tiden, men de har omhyggeligt benægtet, at der var noget som helst politisk i det her, og de har understreget, at alt var kørt efter spillereglerne. Men nu er den tidligere statsminister åbenbart kommet så meget på afstand af det hele, at hun ikke lige husker, hvad hun skal sige – og så kommer hun til at sige det, der rent faktisk skete,” siger Anders Bondo Christensen til Altinget.

Han er ikke et sekund i tvivl om, at der reelt var tale om et centralt styret politisk projekt, hvor man ”fuldstændig afmonterede den danske model” for at gennemtrumfe nye arbejdstidsregler for lærerne.

”Og det har vi nu fået det endelige bevis for med den her udtalelse fra den tidligere statsminister,” siger han.

40.000 på slotspladsen
Lockouten trådte i kraft 2. april 2013 og omfattede 69.000 lærere på den statslige og kommunale overenskomst, herunder 52.000 kommunalt ansatte lærere. De lockoutede lærere arrangerede møder, demonstrationer og happenings, og det kulminerede 11. april, da 40.000 demonstrerede på Christiansborg Slotsplads.

To uger henne i konflikten afviste Helle Thorning-Schmidt, at der var planer om et regeringsindgreb.

”Jeg ser det, som sker nu, som fuldt og helt i overensstemmelse med den danske model. Meningen med lockout og strejke er, at man lægger pres på hinanden for at finde en forhandlingsløsning,” sagde hun.

Lovindgreb
25. april indkaldte statsministeren til pressemøde og redegjorde for et forslag fra regeringen om et lovindgreb, som Folketinget herefter blev hasteindkaldt for at vedtage.

”Vi oplevede aldrig, at der var forhandlinger. Det var et færdigt resultat, der skulle gennemføres,” siger Anders Bondo Christensen.

Siden hen fik de danske lærere moralsk støtte af FN-organisationen International Labour Organization (ILO), der har påpeget, at lærerne burde have været inddraget i udarbejdelsen af den famøse Lov 409, og at der var for tæt samarbejde mellem regeringen og KL i forbindelse med lockouten.

”ILO stillede jo kraftigt spørgsmålstegn ved hele forløbet, men de havde jo ikke den her rygende pistol, som vi har fået nu,” siger Anders Bondo Christensen.

Han oplyser, at Danmarks Lærerforening vil arbejde for, at andre organisationer ikke havner i samme situation som lærerne i 2013.

”Og derfor er det relevant og interessant at meddele ILO nu, at den tidligere statsminister har sagt, at der var tale om en politisk beslutning,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00