Debat

Danske HF & VUC : Vi skal have et mål om, at flere voksne uddanner sig

Stort set alle investeringer i uddannelse siden 1990’erne er blevet brugt på unge, men det ville gavne både den enkelte og hele vores samfund, hvis ambitionerne var højere for voksnes uddannelse, skriver Pernille Brøndum.

I dag er der et mål om, at tæt på alle unge skal tage en ungdomsuddannelse. Skal vi ikke også have en politisk målsætning om, at flere voksne skal have gennemført en uddannelse? skriver Pernille Brøndum.
I dag er der et mål om, at tæt på alle unge skal tage en ungdomsuddannelse. Skal vi ikke også have en politisk målsætning om, at flere voksne skal have gennemført en uddannelse? skriver Pernille Brøndum.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Pernille Brøndum
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tirsdag går statsminister Mette Frederiksen på talerstolen på en stor konference i Fredericia og taler om pejlemærkerne for ”Fremtidens Danmark”. Et flittigere, dygtigere og ansvarligere Danmark. Den plan ser vi frem mod med spænding.

Når vi skal se på fremtidens Danmark, skal vi huske de voksne. Alt for mange voksne står fortsat uden for arbejdsmarkedet. Nina Smith og Kommissionen for 2. generationsreformer peger i første delrapport på, at 20 procent af de 25-årige står uden anden uddannelse end grundskolen.

I dag er der 190.000 voksne, som ikke har fodfæste på arbejdsmarkedet. De er langtidsledige, ikke-job-parate på kontanthjælp, syge eller på en anden type ordninger. De har det til fælles, at de er endt på ydelser, der egentligt var tænkt som midlertidige, men som de af forskellige årsager ikke er kommet videre fra.

Tænk, hvis de havde taget en uddannelse tidligere i forløbet? Så havde deres tilknytning til arbejdsmarkedet måske set anderledes ud i dag, for det er et problem, at så mange danskere ikke har en uddannelse.

Vi er klar til at hjælpe dem videre

Politikerne har i mange år forsøgt at løse problemet ved at investere i ungdomsuddannelserne. Stort set alle investeringer i uddannelse siden 1990’erne er blevet brugt på unge under 35 år.

Vi skal have fremtidssikret vores arbejdsmarked, og her er de voksne og VUC’erne en del af løsningen.

Pernille Brøndum, formand, Danske HF & VUC

Det er forventeligt, for uddannelsessystemet er bygget op på en måde, så de fleste gerne skulle være igennem, inden de er fyldt 30 år, hvorefter de skal ud på arbejdsmarkedet. Men hvad med dem, som ikke kom på uddannelsestoget i første omgang?

190.000 er alt for mange, der i længere perioder står uden for arbejdsmarkedet. De skal omskoles og opkvalificeres, så de er i stand til at tage en uddannelse og komme i job. De voksne er også en del af løsningen, og vi er i uddannelsessektoren klar til at hjælpe dem videre.

En del af fremtidens Danmark

I dag er der et mål om, at tæt på alle unge skal tage en ungdomsuddannelse. Skal vi ikke også have en politisk målsætning om, at flere voksne skal have gennemført en uddannelse som for eksempel 45-årig? Så vi kan sikre, at vi hjælper alle dem, der står uden for arbejdsmarkedet i dag. Det gavner både den enkelte og hele vores samfund.

Ved at have ambitioner for de voksnes uddannelsesniveau vil vi have et bedre udgangspunkt i forhold til at motivere dem, der måske ikke er gået den lige vej gennem uddannelsessystemet, eller som først har været klar til at tage en uddannelse senere i livet.

Og mon ikke vi havde været bedre til at integrere de langtidsledige voksne på arbejdsmarkedet, hvis vi havde haft lige så høje ambitioner for voksnes uddannelse, som vi har for ungdomsårgangene? Vi skal have fremtidssikret vores arbejdsmarked, og her er de voksne og VUC’erne en del af løsningen. Vi er en del af fremtidens Danmark.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Brøndum

Rektor, Nordvestsjællands HF & VUC og formand for Danske HF & VUC – Lederne
cand.mag (Københavns Uni. 1994)

Nina Smith

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, bestyrelsesformand, VIVE, formand, Kommission for 2. generationsreformer, formand, Nykredit
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00