Debat

Erhvervsakademierne skal bygge bro til erhvervslivet

DEBAT: Erhvervsakademierne skal bygge bro mellem erhvervsuddannelserne og de videregående uddannelser og mellem uddannelse og arbejdsmarked. Det mener DI, FA, Dansk Erhverv og Dansk Byggeri. Læs deres fælles debatindlæg her.
Anne Justesen

Chef for medie- og forretningsanalyse
Direktionssekretær

Tilknyttet Altinget siden august 2012.
Cand.mag. i medievidenskab, Aarhus Universitet 2014.
Twitter: @JustesenAnne

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mariane Dissing
Administrenrede direktør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
Niels Milling
Underdirektør Dansk Erhverv
Lone Folmer Berthelsen
Erhvervsuddannelseschef Dansk Industri (DI)
Louise Pihl
Afdelingschef i Dansk Byggeri

I november stiftede de ni erhvervsakademier deres egen interesseorganisation – ”Danske Erhvervsakademier”. Dansk erhvervsliv ser frem til et konstruktivt samarbejde om at sikre stærke institutioner, der udbyder relevante uddannelser af høj kvalitet rettet mod det private arbejdsmarked. 

Stiftelsen af Danske Erhvervsakademier understreger erhvervsakademiernes plads som ligeværdige udbydere af videregående uddannelser i det danske uddannelseslandskab.

Globaliseringen har øget presset på de danske markeder og stiller store krav til medarbejdernes kompetencer. Det er erhvervsakademiernes opgave at sikre, at de studerende kan honorere aktuelle og fremtidige krav på arbejdsmarkedet. Derfor er det essentielt, at erhvervsakademierne er bæredygtige institutioner med stærke tekniske og merkantile fagmiljøer, der kan klæde de studerende på til fremtidens udfordringer og styrke deres appetit på vækst og innovation.

Fakta

De ni erhvervsakademier blev dannet i 2009, hvor det politisk var vedtaget, at erhvervsskolernes videregående uddannelser skulle udskilles i en ny erhvervsakademisektor.

Foreningen Danske Erhvervsakademier blev etableret i november 2012 som sektorens nye interesseorganisation. 


Kilde: Danskeerhvervsakademier.dk

Brobyggere
Erhvervsakademierne er en vigtig spiller i indsatsen for at flere får en praksisrettet videregående uddannelse. Erhvervsakademierne skal bygge bro mellem bl.a. erhvervsuddannelserne og de videregående uddannelser, og mellem uddannelse og arbejdsmarked. Erhvervsakademierne har potentialet til være de nødvendige praksisrettede uddannelsesinstitutioner, der uddanner til et konkurrenceudsat privat arbejdsmarked, som har brug for veluddannede med en praktisk viden og baggrund.

Det gælder både på det tekniske og det merkantile område - og i stigende grad på tværs af de traditionelle opdelinger mellem teknisk og merkantile uddannelser. Her ligger en væsentlig udfordring for erhvervsakademierne; reelt at udnytte synergien mellem de tekniske og merkantile miljøer, som bør være en del af ethvert erhvervsakademi.

Erhvervsakademierne skal bidrage til kompetenceløft
Fremtidens arbejdsmarked kræver, at medarbejderne løbende omstiller sig og videreuddanner sig. Det er derfor afgørende, at erhvervsakademierne er med til at sikre, at medarbejdere i landets virksomheder kan komme tilbage på skolebænken, når kompetencerne trænger til et løft.

Fremtidens arbejdsmarked kræver, at medarbejderne løbende omstiller sig og videreuddanner sig. Det er derfor afgørende, at erhvervsakademierne er med til at sikre, at medarbejdere i landets virksomheder kan komme tilbage på skolebænken, når kompetencerne trænger til et løft.

Mariane Dissing, Niels Milling, Lone Folmer Berthelsen og Louise Pihl
Hhv. FA, Dansk Erhverv, DI og Dansk Byggeri

Derfor er det nødvendigt, at erhvervsakademierne udover at udvikle og gennemføre uddannelser af høj kvalitet også tager initiativ til et tæt samarbejde med virksomheder og med de øvrige uddannelsesudbydere om overgange og sammenhænge. Erhvervsakademiernes uddannelser må ikke blive blindgyder, men skal sikre let adgang både til arbejdsmarkedet og evt. videre i uddannelsessystemet.

Bestyrelsessammensætningen er et presserende problem
Selvom erhvervsakademierne er løsrevet fra erhvervsskolerne, er sammensætningen af deres bestyrelser fortsat bestemt af det tidligere tilhørsforhold. Den bagvedliggende lovgivning er blevet overhalet af begivenhedernes gang, og den bør derfor ændres hurtigst muligt, så sammensætningen af erhvervsakademiernes bestyrelser fremover sikrer, at flertallet har indsigt i strategisk ledelse og arbejdsmarkedsforhold på det aftagende arbejdsmarked.

Når erhvervsakademierne uddanner arbejdskraft til fremtidens erhvervsliv, skal dette naturligvis også være afspejlet i bestyrelsessammensætningen. Det betyder ikke, at der ikke skal sikres sammenhæng og hensigtsmæssige overgange for faglærte uddannede på erhvervsskolerne og deres videre uddannelsesmuligheder inden for erhvervsakademiområdet. Men den sammenhæng er ikke gjort gennem bestyrelsespladser. Den kræver helt andre tiltag og fora.

Udfordrende år for erhvervsakademierne
2013 bliver et udfordrende år for de danske erhvervsakademier. I løbet af foråret afleveres den længe ventede evaluering af akademierne. Samtidigt bliver startskuddet givet til politiske forhandlinger om erhvervsakademiernes fremtidige antal, institutionsform, uddannelsesudbud og opgave. Skal Danmark have et mindre antal erhvervshøjskoler - og skal der også være erhvervsakademier? Hvordan sikres samspillet med erhvervslivet - og erhvervsskoler - om sammenhæng, uddannelser og behov; bedst og mest effektivt?

Vi ser frem til at tage udfordringerne op sammen med de danske erhvervsakademier og til at fortsætte og udbygge det samarbejde, som startede i efteråret 2010 med den fælles strategi "EA 2015". Sammen har vi arbejdet for at definere rammebetingelserne for fremtidens teknisk-merkantile videregående institutioner.

Nu er tiden kommet til at sætte fokus på sektorens udvikling og ikke mindst udviklingen af uddannelserne. Vi ser frem til at starte arbejdet i et kommende udviklingsforum, hvor vi sammen med akademierne kan støtte og videreudvikle institutionerne og sikre et bæredygtigt og dynamisk udbud af praksisrettede videregående uddannelser til medarbejdere i dansk erhvervsliv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mariane Sandal Dissing

Fhv. adm. direktør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Aarhus Uni. 1986)

Lone Folmer Berthelsen

Fhv. underdirektør, DI
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Louise Pihl

Underdirektør, Dansk Byggeri, direktør, Byggeriets Uddannelser
cand.scient.pol (Københavns Uni. 1998)

0:000:00