Færre unge får en praktikaftale

UDDANNELSE: En ny beregningsmetode har pludselig halveret antallet af unge, der mangler en praktikplads. Men samtidig tegner sig et andet og mere dystert billede. Det viser sig nu, at antallet af unge, der får en praktikpladsaftale, daler markant. ”Det er alarmerende,” lyder det fra LO.

Selv om eleverne opholder sig på et skolepraktikcenter eller ikke har færdiggjort et grundforløb, skal de stadig bruge en lære- og elevplads for at færdiggøre deres uddannelser og opleve, hvordan det er at være ude i en rigtig virksomhed, lyder det fra erhvervsskoleeleverne, der beskylder undervisningsministeren for talmagi.
Selv om eleverne opholder sig på et skolepraktikcenter eller ikke har færdiggjort et grundforløb, skal de stadig bruge en lære- og elevplads for at færdiggøre deres uddannelser og opleve, hvordan det er at være ude i en rigtig virksomhed, lyder det fra erhvervsskoleeleverne, der beskylder undervisningsministeren for talmagi.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Med reformen vil vi få langt flere dygtige ansøgere ud på vores virksomheder. Det er det, de har skreget på i årevis. De har simpelthen ment, at ansøgerne ikke var gode nok. Men vi regner med, at reformen kommer til at booste hele praktikgrundlaget, fordi vores virksomheder får det, de har ønsket.

Simon Neergaard-Holm
Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening
Fakta
Forleden meddelte undervisningsminister Christine Antorini (S), at hun efter aftale med DA, LO, KL og Danske Regioner vil ændre opgørelserne over de unge, der søger praktikplads. Fremover vil der i statistikken blive skelnet imellem, om eleverne har afsluttet deres grundforkløb eller ej. Ved en fejl har opgørelsen tidligere inkluderet elever, som er i gang med et grundforløb. Men disse elever har fortsat mulighed for at få en praktikplads, inden de afslutter grundforløbet - ligesom de kan sige ja til et tilbud om skolepraktik. Derfor skal de ikke længere tælle med i statistikken over praktikpladssøgende - hvilket betyder, at antallet af unge uden praktikplads pludselig er blevet halveret til knap 2.800.

Kilde: Undervisningsministeriet

Undervisningsminister Christine Antorini (S) fokuserede på den positive historie, da hun forleden kunne offentliggøre nye tal, der afslørede, at antallet af unge uden praktikplads ikke er nær så stort som frygtet.

En ny beregningsmetode, der ikke længere tæller unge i et grundforløb med, medførte pludselig, at antallet af unge uden praktikplads blev mindsket til knap 2.800.

Men en granskning af Undervisningsministeriets egne tal om de unges praktikpladssituation viser samtidig også et andet og noget mere dystert billede.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00