Flertal lægger regeringens selvstyrende skoler i graven

NEDSTEMT: Socialdemokratiet melder sig som modstander af regeringens forsøg med selvstyrende skoler. Da også DF og Radikale takker nej, ligner forslaget en død sild.

Undervisningsminister Merete Riisagers har ikke flertal bag sit forslag om selvstyrende skoler.
Undervisningsminister Merete Riisagers har ikke flertal bag sit forslag om selvstyrende skoler.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

Det blev sat i søen under stor bevågenhed og førte til heftig debat.

Nu er forslaget stille og roligt ved at drukne.

Undervisningsminister Merete Riisagers (LA) 10-årige forsøg, hvor alle kommuner skulle kunne lave én såkaldt selvstyrende skole, er på vej ud i glemslen.

Dokumentation

Hvad mener aktørerne om de selvstyrende skoler?

Anders Bondo. Formand, Danmarks Lærerforening:

”Det er en rigtig god idé, at vi får lavet nogle forsøg med det her. Vi vil meget gerne prøve at vende hele styringskæden på hovedet, så beslutningerne i stedet træffes lokalt på skolerne. Vi ser heller ingen grund til, at eksempelvis test ikke også skulle være omfattet af et sådant forsøg.”

KL:

”Et frontalangreb mod folkeskolen og det velfærdssamfund, vi kender. Vi borgere har brug for og krav på en stærk off skole styret af det repræsentative demokrati. Hvad er det for et samfund, vi vil have? Det er det, der er på spil.”

BUPL:

”Det er alligevel tankevækkende. Nu har regeringen underfinansieret folkeskolen i snart en hel valgperiode. Og i stedet for at investere med flere pædagoger og lærere - JA så søsætter man endnu et tvivlsomt forsøg.”

Claus Hjortdal. Formand, Skolelederforeningen:

”Vi har en aftale om, at folkeskolereformen skal evalueres i 2020, og på den baggrund kunne man justere den. Men det hér er et politisk trick, fordi man som minister har lov til at lave en sådan forsøgsordning. Det er usmageligt, synes jeg. Det er sølle politik.”

Marianne Jelved (R):

”Det er meget besynderligt, at Venstre med Sophie Løhde er med i projektet, fordi Venstre er en del af forligskredsen. Jeg synes, det er en underminering af den aftale, som vi har indgået.”

Se her for kilder.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00