Forslag om undervisning på elevers modersmål splitter partier

Partierne er langtfra er enige om, hvorvidt det er en god idé med mere modersmålsundervisning på tyrkisk, ukrainsk og andre fremmede sprog i folkeskolen. ”Folkeskolen skal som udgangspunkt bruge sine midler på at undervise i dansk og ikke arabisk," lyder det fra Danmarksdemokraterne. 

Arkivfoto: Forslaget er en del af Reformkommissionens nyeste anbefalinger, der blev præsenteret onsdag formiddag. 
Arkivfoto: Forslaget er en del af Reformkommissionens nyeste anbefalinger, der blev præsenteret onsdag formiddag. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Når der er matematik, historie eller fysik på skemaet, skal det samtidig være muligt at blive undervist på et andet sprog end dansk for tosprogede familier med baggrund uden for EU.

Tosprogede elever med familier med en baggrund uden for skal nemlig kunne få undervisning i det sprog, der er forældrenes modersmål.

Det mener Reformkommissionen, der onsdag formiddag fremlagde en ny rapport med anbefalinger om flere dele af uddannelsessystemet.

Forslaget er helt klart et fremskridt, og vi vil gå åbent til forhandlingerne for at se, om vi kan få tallet på 30 procent længere ned. For jo flere, der får tilbuddet, des bedre.

Mai Villadsen
Enhedslisten

Tilbuddet skal gælde på alle folkeskoler med mindst 30 procent tosprogede elever og foregå i småhold fra 1. klasse – ved siden af den normale undervisning.

Forslaget bliver mødt med både stor begejstring og stor modstand fra Folketingets partier. 

”Folkeskolen skal som udgangspunkt bruge sine midler på at undervise i dansk og ikke arabisk,” siger Karina Adsbøl, der er undervisningsordfører for Danmarksdemokraterne.

Partiet er skeptisk over for forslaget, fordi hver ottende elev ikke består dansk og matematik ved afgangsprøven. Det burde i stedet være i fokus, mener hun. 

Læs også

"Pinligt" og "for tyndt" af Reformkommission

Også hos Dansk Folkeparti er der en modvillighed over for forslaget.

Tidligere forsøg viser ifølge Reformkommissionen, at det kan være gavnligt for både trivsel og faglig udvikling, når elever med især ikkevestlig baggrund får undervisning på deres modersmål.

Men det afviser DF’s undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen.

Flere undersøgelser viser, ”at der ingen nævneværdig effekt er ved at bruge arabisk og tyrkisk i modersmålsundervisningen”, påpeger han.

Derfor er det både “pinligt” og “for tyndt”, at Reformkommissionen ikke har ”forstand på” diskussionen om modersmålsundervisning.

”Det siger bare alt om den kommission. Den aner ikke, hvad den går og laver. Den skal holde sig til det, som den er god til – og det er tal,” siger DF’eren.

Intet er skåret i granit

I Enhedslisten er politisk ordfører Mai Villadsen begejstret. Hun kalder Reformkommissionens forslag ”umådeligt godt”.

Hvis det stod til Enhedslisten, skulle alle børn have modersmålsundervisning, siger hun. 

Det siger bare alt om den kommission. Den aner ikke, hvad den går og laver. Den skal holde sig til det, som den er god til – og det er tal.

Alex Ahrendtsen
Dansk Folkeparti

”Men forslaget er helt klart et fremskridt, og vi vil gå åbent til forhandlingerne for at se, om vi kan få tallet på 30 procent længere ned. For jo flere, der får tilbuddet, des bedre,” lyder det fra Mai Villadsen.

Også midterpartiet i regeringen er positivt stemt overfor forslaget. Det skyldes især, at Reformkommissionen henviser til forskningsresultaterne på området. Det siger Rasmus Lund-Nielsen, der er undervisningsordfører for Moderaterne:

”Der kan sagtens være et perspektiv i at tilbyde den her modersmålsundervisning. Men det er ikke noget, der er skåret i granit,” siger han.

I sidste ende er der dog ikke penge til alle bud i reformkataloget. Derfor er der ingen garantier fra M-ordføreren.

Venstre har endnu ikke taget stilling til forslaget. Det skal drøftes i folketingsgruppen, siger partiets undervisningsordfører, Anni Matthiesen:

”Jeg er nødt til at finde ud af, hvad forskningen siger.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

Rasmus Lund-Nielsen

MF (M), ekstern lektor, CBS
cand.psych. (Københavns Uni. 2015)

0:000:00