Debat

GL-formand: S sender tydeligt signal om stop for uddannelsesbesparelser

DEBAT: Mette Frederiksen (S) sendte første maj et positivt signal om, at de til de næste finanslovsforhandlinger siger fra over for regeringens planer om de åndsforladte årlige besparelser på uddannelser på to procent. 

Over 1100 lærere har forladt danske gymnasier på grund af besparelser. Det rammer den enkelte elev, der får mindre opmærksomhed og hjælp, fordi lærerne skal løbe stærkere og tage sig af flere elever.
Over 1100 lærere har forladt danske gymnasier på grund af besparelser. Det rammer den enkelte elev, der får mindre opmærksomhed og hjælp, fordi lærerne skal løbe stærkere og tage sig af flere elever.Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Annette Nordstrøm Hansen
Formand for Gymnasieskolernes Lærerforening

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, sagde i sin tale første maj, at "I Socialdemokratiet er vi klar til at tage et opgør med den åndsforladte styring af den offentlige sektor. New Public Management, evige effektiviseringer, lovgivning og lovgivning og lovgivning og bureaukrati og bureaukrati og bureaukrati."

Ordene er velvalgte og sender for mig at se et tydeligt og positivt signal om, at Socialdemokratiet går til forhandlingerne om en finanslov for 2019 og siger fra over for regeringens planer om fortsatte og åndsforladte årlige uddannelsesbesparelser på to procent.

Mette Frederiksens melding er både befriende og uomgængelig, hvis vi ønsker et Danmark i balance med fortsatte uddannelsestilbud i alle egne af landet, en stærk offentlig sektor med kompetent personale og konkurrencedygtige virksomheder med veluddannede medarbejdere.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Besparelser rammer eleverne  
Alene i gymnasieuddannelserne har over 1100 lærere måttet forlade sektoren på grund af besparelserne. Det rammer den enkelte elev, der får mindre opmærksomhed og hjælp, fordi lærerne skal løbe stærkere og tage sig af flere elever.

Og står det til regeringen, skal besparelserne fortsætte, så gymnasieuddannelserne i 2021 har 1,8 milliarder kroner færre end i 2015.

Fortsætter uddannelsesbesparelserne, taber vi terræn på alle væsentlige samfundsparametre. Det gælder ikke alene på konkurrenceevnen, men så sandelig også på de mange afgørende aspekter i uddannelserne, der er med til at styrke velfærdssamfundet og den brede sammenhængskraft i vores demokrati.

Annette Nordstrøm Hansen
Formand for Gymnasieskolernes Lærerforening

Det er en usund og ødelæggende udvikling, der står i skærende kontrast til den seneste gymnasiereforms politiske målsætning om at styrke relationen mellem elever og lærere med krav om, at lærerne skal bruge mere tid på at give eleverne tilbagemeldinger på opgaver og præstationer i undervisningen.

Fortsætter uddannelsesbesparelserne, taber vi terræn på alle væsentlige samfundsparametre. Det gælder ikke alene på konkurrenceevnen, men så sandelig også på de mange afgørende aspekter i uddannelserne, der er med til at styrke velfærdssamfundet og den brede sammenhængskraft i vores demokrati.

Investeringer i uddannelse er investeringer i fremtiden. Vi er som samfund pisket til at bruge penge på uddannelse. Vi kan ikke spare os til succes og innovation gennem åndsforladte årlige besparelser på to procent.

Det er både positivt og giver løfter for fremtiden, at Mette Frederiksen så klart understreger den pointe første maj. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Nordstrøm Hansen

Fhv. formand, Gymnasieskolernes Lærerforening
cand.mag. i dansk og samfundsfag (Københavns Uni. 1984)

0:000:00