Debat

Gymnasieelever: Den nye regering er allerede dumpet med forslaget om højere adgangskrav

Den nye regering foreslår at hæve adgangskravene til gymnasierne for at gøre erhvervsskolerne mere attraktive. Det vil skabe et A- og B-hold på uddannelserne og fratager elevernes deres frie valg, skriver Madeleine Steenberg Williams.

Børne- og Undervisningsministeriet blev torsdag overdraget fra Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til Mattias Tesfaye (S). Men regeringen er allerede dumpet, skriver Madeleine Steenberg Williams.
Børne- og Undervisningsministeriet blev torsdag overdraget fra Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til Mattias Tesfaye (S). Men regeringen er allerede dumpet, skriver Madeleine Steenberg Williams.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Madeleine Steenberg Williams
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er ingen tvivl om, at erhvervsuddannelser er vigtige og har brug for en større finansiel støtte. Den store udfordring, vi står overfor, er, hvordan man får flere til at vælge en erhvervsuddannelse?

Den tidligere regering kom med utallige forslag: Alt fra, at finansieringen skulle tages fra de gymnasiale uddannelser til dimensionering af gymnasiale uddannelser. Alt sammen forsøg, der mislykkedes.

Så skulle man tro, at den nye regering havde læst den respons, der blev givet i de tidligere år. Det er så ikke tilfældet. Jeg giver derfor den nye regering A for effort for at forsøge at komme med et nyt forslag, men -3 for indholdet.

Læs også

A- og B-hold på uddannelserne
Forslaget, den nye regering kommer med, er at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive ved at hæve adgangskravene til de gymnasiale uddannelser. Det er i sig selv helt omsonst, for hvornår har det nogensinde hjulpet at tvinge unge til at gå et sted hen, som de ikke ønsker at gå hen?

Hvornår har det nogensinde hjulpet at tvinge unge til at gå et sted hen, som de ikke ønsker at gå hen?

Madeleine Steenberg Williams
Forkvinde, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Vi ved, at den nye regering elsker det frie valg. Dog gælder det frie valg ifølge dem kun, så længe du får gode karakter i folkeskolen.

Resultatet af deres forslag vil betyde, at der bliver skabt et A- og B-hold ude på ungdomsuddannelserne og generelt blandt ungdommen. Hvor de “kloge” elever går på gymnasiet og de “dumme” elever går på en erhvervsuddannelse. I kontrast til dette, mener vi, at det faglige niveau ikke skal være det afgørende for, om en elev vælger at går på en gymnasial uddannelse eller erhvervsuddannelse.

Det er dybt problematisk og barokt, at deres løsning på at ændre ansøgningstallet til erhvervsuddannelserne gør, at der vil være endnu færre, som har lyst til at søge dem. Vi ved fra de videregående uddannelser, at høje adgangskrav leder til mere prestige. Hvorfor vil vi nu begå den samme fejl på ungdomsuddannelserne? Vi mener ikke, at det er sådan, vi løser problemet - tværtimod, er det sådan vi skaber et endnu større problem.

Omvendt effekt
Hver gang der bliver lavet nye tiltag på ungdomsuddannelsesområdet, undrer man sig over om, at de ikke overvejer at spørge os unge om vores bidrag eller indsigt. Det står særligt klart ved dette forslag.

Forslaget kommer netop til at have den omvendte effekt af, hvad politikerne ønsker. Vi elever har heller ikke lyst til at blive smidt hen på en anden ungdomsuddannelse, bare fordi vores snit ikke er højt nok. Vi skal selv have lov til at vælge vores uddannelse, og det skal ikke defineres af, hvad vores snit er, men hvad vi vil og ønsker i livet.

Jeg glæder mig til den dag, hvor uddannelser ikke længere kannibaliserer hinanden, og at hele uddannelsessystemet ikke er et nulsumsspil

Madeleine Steenberg Williams
Forkvinde, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Hvis vi vil have folk ud på arbejdsmarked, som er inspirerede og passionerede for deres job, skal vi tale alle uddannelserne op og ikke ned.

Ikke et nulsumsspil
Jeg glæder mig til den dag, hvor uddannelser ikke længere kannibaliserer hinanden, og at hele uddannelsessystemet ikke er et nulsumsspil. For vi skal i Danmark være bedre til at tale alle uddannelse op og ikke ned. Vi får aldrig “lige gode” uddannelser, så længe vi fortsætter med den retorik, vi kører med nu.

Som regeringen selv skriver i regeringsgrundlaget, er uddannelse “grundstenen i et stærkere Danmark”. Derfor håber jeg, den nye regering vil sætte fokus på den enorme værdi, vores uddannelser har, og indse, at god uddannelse betyder ordentlig finansiering for hele uddannelsessektoren.

Det er vores håb, at den nye regering og minister tager med videre, at vi ikke skal skabe et A- og B-hold, for alle uddannelser er lige vigtige og fortjener at bliver talt op.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Madeleine Steenberg Williams

Fhv. forkvinde, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
studentereksamen (Bagsværd Kostskole og Gymnasium)

0:000:00