Debat

Lederne: Gør iværksætteri til ny dna-streng på erhvervsskolerne

DEBAT: Det er helt afgørende, at iværksætteri og ledelse kommer i fokus på erhvervsuddannelserne, hvis de skal gøres mere attraktive, skriver Henrik Casper fra Lederne.

Lederne mener, at det er nødvendigt at bryde med den fastlåste opfattelse af mande- og kvindefag, hvis flere unge skal søge erhvervsuddannelserne.<br>
Lederne mener, at det er nødvendigt at bryde med den fastlåste opfattelse af mande- og kvindefag, hvis flere unge skal søge erhvervsuddannelserne.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Casper
Chefkonsulent hos Lederne

I sidste uge vedtog et bredt flertal på Christiansborg en række initiativer, der skal gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive.

Blandt initiativerne er mere fokus på iværksætteri og ledelse.

Nu ligger bolden hos arbejdsmarkedets parter i de såkaldte faglige udvalg, der i vid udstrækning regulerer det faglige indhold i erhvervsuddannelserne.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Udvalgene opfordres fra Christiansborg til ”at have et særligt fokus på at fastsætte obligatoriske mål for iværksætteri og ledelse i hovedforløbet”.

Hos Lederne kan vi kun opfordre de faglige udvalg til at gribe den bold.

To ud af tre elever på erhvervsuddannelserne anser det for vigtigt, at uddannelsen fører til, at de kan blive selvstændigt erhvervsdrivende.

Henrik Casper
Chefkonsulent hos Lederne

Fire ud af ti iværksættere er faglærte, og rigtig mange faglærte bliver ledere.

To ud af tre elever på erhvervsuddannelserne anser det for vigtigt, at uddannelsen fører til, at de kan blive selvstændigt erhvervsdrivende.

Afgørende at gøre op med skæv kønsfordeling
Det hverken kan eller bør de faglige udvalg sidde overhørigt.

Iværksætteri og ledelse bør så at sige være en ny dna-streng på erhvervsuddannelserne.

Det er helt nødvendigt, hvis erhvervsuddannelserne skal være et attraktivt uddannelsesvalg for den store gruppe af unge, der drømmer at blive selvstændige og/eller ledere.

Aftalen sætter også fokus på at få ændret den skæve kønsfordeling på erhvervsuddannelserne, som lægger grunden til et meget kønsopdelt arbejdsmarked.

Politikerne vil tiltrække flere kvinder til traditionelle mandefag og flere mænd til traditionelle kvindefag.

Hvis vi kan lykkes med at bryde med den fastlåste opfattelse af mande- og kvindefag, vil flere unge utvivlsomt søge erhvervsuddannelserne.

Kun de færreste kvinder finder det attraktivt at blive en del af mandehørmen – og hvilke mænd finder det attraktivt at sidde på den mentale yogamåtte og snakke om nære relationer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00