Debat

Ligeværd: STU-unge mister deres jobafklaring under coronakrisen

DEBAT: Mens politikerne forhandler om eksamensforhold for skole- og gymnasieelever, ser det ud til, at unge på den særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU) er glemt. Mange har mistet praktikmuligheder og arbejdsmarkedsafklaring og dermed fremtidige jobmuligheder, skriver Esben Kullberg.

Mange STU-elever når ikke deres praktikforløb eller bliver hjulpet videre efter endt uddannelse, fordi beskæftigelsesområdet er lukket ned, skriver Esben Kullberg.
Mange STU-elever når ikke deres praktikforløb eller bliver hjulpet videre efter endt uddannelse, fordi beskæftigelsesområdet er lukket ned, skriver Esben Kullberg.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Esben Kullberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mange unge, som har færdiggjort deres STU-forløb, eller som er i sidste del af det, hjælpes ikke videre i de jobmuligheder, der er udviklet, under deres STU. Eller også mister de muligheden for afklarende praktikforløb på deres tredje STU-år og må i realiteten vinke farvel til reelle jobmuligheder i forlængelse af deres uddannelse.

Alt sammen fordi deres vej mod arbejdsmarkedet rammes af nedlukningen på beskæftigelsesområdet.

Jeg vil derfor appellere til, at kommunerne forpligtes til at forlænge deres forløb, så de ikke mister værdifulde måneder af deres eneste uddannelsesmulighed. 

To unge på STU
Jesper og Linda har begge taget deres STU-forløb på et uddannelsessted, der er tilknyttet Ligeværd. Jesper blev færdig i januar, Linda har fortsat nogle måneder tilbage.

Jesper har rettet sin STU-uddannelse mod at komme til at arbejde i gartneri, landbrug eller skovbrug. Gennem personlige udviklingsforløb og en række interne og eksterne praktikker, har Jesper bestemt sig for, at et job som medarbejder i en boligforening med serviceopgaver og pasning af udenomsarealerne kunne være en realistisk jobmulighed for ham.

Hvis vi ikke skal miste en stor gruppe STU-unge på gulvet, så er der behov for, at man på Christiansborg beslutter sig for, at de unges forløb skal kunne forlænges

Esben Kullberg
Direktør, Foreningsfællesskabet Ligeværd

Alt så ud til at flaske sig. Selv om efteråret havde sine corona-bump på vejen, så blev Jesper klar. Han afsluttede sin uddannelse, fik huen på og uddannelsesstedets praktikkoordinator havde fundet et relevant praktiksted med et servicemedarbejderjob, der stod og blinkede for enden. Men Jesper ramte corona-muren.

Beskæftigelsesområdet lukkede ned og ingen måtte sætte myndighedsstempel på Jespers nye praktikplads.

Linda er på vej til at afslutte sin STU. I uddannelsesforløbet betyder det, at hun gennem det seneste år, har skullet være i eksterne praktikker for at afklare sine jobønsker og muligheder i forbindelse med konkrete brancher og jobs.

Selvom Linda er reddet af, at hun har kunnet arbejde på uddannelsesstedets værksteder og lege virksomhedspraktik der, så er det ikke en rigtig virksomhedsafklaring.

De kunne blive klar til job, men når det ikke
For begge unge gælder det, at deres STU-forløb stort set er det eneste skud, de har i bøssen i forhold til at få en plads på arbejdsmarkedet. Det er her, de kan udvikle de kompetencer, der er nødvendige for at få et job, og det er her, de finder den nødvendige støtte til at udvikle deres arbejdsidentitet.

Unge med særlige behov er kendetegnet ved deres særlige læringsforudsætninger. Viden og kompetencer skal trænes i praksis, og de kompetencer, de dagligt kæmper sig til at erhverve, mistes desværre hurtigt, hvis de ikke trænes løbende.

På den måde ligner Jesper og Linda mange andre unge, som gerne vil arbejde, men som har brug for lidt mere støtte end de fleste for at få sig en plads på arbejdsmarkedet.

Lige nu går der 1200-1500 unge på deres sidste årgang på STU. Deres kommende tilknytning til arbejdsmarkedet har ikke prangende udsigter i forvejen. Men Corona har næsten smadret deres drømme om at få et job.

Mange som Linda når ikke de nødvendige og relevante praktikforløb inden deres uddannelse slutter, andre som Jesper bliver ikke hjulpet ordentligt videre og risikerer at gå i måneder, inden jobcenterkonsulenterne kommer til deres sag. Så er det ofte så sent, at Jesper og andre har mistet de kompetencer, de har opbygget under STU.

Da STU ofte er det eneste skud, disse unge har i uddannelsesbøssen, så har de ofte mistet muligheden for at få kompetencerne bygget op igen.

Politikerne må vedtage forlængelsesmuligheder
Alle landets Jesper’er og Linda’er sidder desværre i saksen lige nu. Man kunne ønske, at kommunerne ville se problemet og administrativt forlænge deres forløb, men det kommer antagelig ikke til at ske.

Hvis vi ikke skal miste en stor gruppe STU-unge på gulvet, så er der behov for, at man på Christiansborg beslutter sig for, at de unges forløb skal kunne forlænges, så også disse unge kan få et uddannelsesforløb, der kan holde liv i deres drømme om en plads på arbejdsmarkedet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00