Organisationer: Få nu fikset ventilationen – så børnene kan komme i skole
Problemerne med indeklimaet i skolerne kan fikses for tre milliarder kroner. Det er mange penge, men set i den store sammenhæng et billigt og effektivt virkemiddel mod corona, skriver Troels Blicher Danielsen, Henrik W. Petersen og Per Rømer Kofod.
Henrik W. Petersen
Forbundsformand, Blik- og RørarbejderforbundetPer Rømer Kofod
Adm. direktør, VeltekTroels Blicher Danielsen
Adm. direktør, Tekniq ArbejdsgiverneMange forskere har vist, allerede før vi kendte til corona, at sygefraværet i skoler og institutioner sænkes signifikant, hvis ventilationen i lokalerne er tilstrækkelig.
Det er dokumenteret, at fjernelse af virus og andre partikler bedst sikres ved tilstrækkeligt luftskifte i bygninger og rum. Dette understøttes af flere udgivelser fra Sundhedsstyrelsen under den aktuelle pandemi, og udluftning og øget ventilation er således et af hovedrådene fra Sundhedsstyrelsen til at nedbringe coronasmitten.
Desværre har vi igennem de sidste 20 år fået dokumenteret i detaljer, at ventilationen og luftskiftet i de danske skoler er utilstrækkelig, og at politikerne ikke har håndteret problemet. Dette betyder ikke kun højere sygefravær blandt lærere og elever, men også reduceret arbejdsmiljø, trivsel og indlæring.
I de danske skoler er der ingen krav til luftskiftet, og ej heller krav til hvor mange børn der må være i et klasselokale.
Andre lande har vist gode alternativer
Kigger vi ud i Europa kan vi se, at andre lande har bedre blik for indeklimaets betydning for at reducere indendørs smittespredning. Tyskland investerede for eksempel allerede i anden halvdel af 2020 massivt i at forbedre ventilationssystemerne i offentlige bygninger; man afsatte en pulje på 3,5 milliarder kroner til formålet.
Corona er nok desværre kommet for at blive. Det må vi tage konsekvensen af og forbedre indeklimaet i vores skoler.
I Belgien har man valgt en lidt anden vej; her stiller man krav om CO2-målere i en lang række lokaler, herunder på hoteller, restauranter og træningsfaciliteter.
Måling af CO2 indendørs kan nemlig sladre om indeklimaets kvalitet og antallet af personer i rummet i forhold til ventilation. Hvis CO2-målingen viser for høje værdier, er der i Belgien krav om, at man skal have en handlingsplan for at forbedre indeklimaet.
De udenlandske eksempler viser med al tydelighed, at der er gode alternativer til de skolenedlukninger, som vi ved, er skadelige for børnenes trivsel. Et element i en samlet strategi bør derfor være, at vi også i Danmark tager aktive skridt til at forbedre skolernes indeklima.
En samlet byggebranche udgav i 2020 en rapport, som viste at problemerne med indeklimaet i skolerne kan fikses for tre milliarder kroner. Det er mange penge, men set i den store sammenhæng et billigt og effektivt virkemiddel.
Corona er nok desværre kommet for at blive. Det må vi tage konsekvensen af og forbedre indeklimaet i vores skoler. For børnenes skyld, og for vores alles skyld.