Overblik: Sådan vil partierne ændre optagelsesreglerne til gymnasiet

OVERBLIK: Undervisningsministeren vil forenkle optagelsesreglerne til gymnasiet på baggrund af kras kritik af de nuværende regler. Men hvordan vil partierne i gymnasieforligskredsen forenkle systemet? Få overblikket her. 

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Komplekse, forvirrende og svære at forklare.

Man kunne fastholde, at alle, der har over 6 i snit, har et retskrav på at komme ind. Og droppe resten. Det kunne være en effektiv og ubureaukratisk løsning.

Henrik Dahl
Undervisningsordfører, Liberal Alliance

Sådan lyder bedømmelsen af optagelsesreglerne til gymnasiet i den evaluering fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, som blev præsenteret tirsdag morgen.

Det er især forvirringen om, hvilke adgangskrav der gør sig gældende for eleverne, der får læsterlige klø af aktørerne.

Dokumentation

De to væsentligste konklusioner fra evalueringen: 

  • Adgangskravene er svære at forstå: Det har også gjort optagelseskravene svære at formidle til eleverne, lyder det i evalueringen. Det er særligt, hvilket karaktergivende adgangskrav der gælder, som har voldt problemer. Både karakteren 2, mellem 2 og 3 og karakteren 5 kan nemlig give adgang til gymnasiet under forskellige forudsætninger. Det har skabt forvirring blandt eleverne og gjort det svært for uddannelsesinstitutionerne at vejlede om.

  • Optagelsesprocessen er kompleks: Det har skabt en masse unødigt bureaukrati og betydet, at flere elever er kommet i klemme. Særligt de snævre tidsfrister har voldt problemer. Det er især elever, der enten har gået på en prøvefri efterskole i 10. klasse, elever, der har været syge ved folkeskolens afgangsprøve, eller elever fra internationale skoler, der er blevet fanget i systemet. 

Hele evalueringen kan læses her. 


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00