Kritik af ny UPV: Bureaukratisk og uigennemtænkt

PARAT: Blot en uge efter vedtagelsen sår Socialdemokratiet og lærerne tvivl om den nye uddannelsesparathedsvurdering (UPV), der skal lægge vægt på elevernes praktiske evner. UPV'en er dyr, bureaukratisk og uden substans, lyder kritikken.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) kritiseres for at have tilført UPV'en en praksisfaglig dimension. Bureaukratisk og uden virkning, mener Danmarks Lærerforening.
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) kritiseres for at have tilført UPV'en en praksisfaglig dimension. Bureaukratisk og uden virkning, mener Danmarks Lærerforening.Foto: /ritzau/Ólafur Steinar Gestsson
Anders Redder

Den nye UPV giver en masse ekstra bureaukrati og arbejde, men ændrer ikke en pind ude i virkeligheden.

Jakob Sølvhøj
Uddannelsesordfører, Enhedslisten

Dygtige hænder skal fremover vægtes lige så højt som et klogt hoved, når vejlederne i grundskolen skal vurdere, om en skoleelev er parat til en ungdomsuddannelse.

Det vedtog et bredt flertal i Folketinget 20. februar, hvor en praksisfaglig dimension blev gjort til en lovpligtig del af den såkaldte UPV - uddannelsesparathedsvurdering.

Men allerede nu sår Socialdemokratiet, der ellers stemte for forslaget, og Danmarks Lærerforening tvivl om effekten.

Dokumentation

Fakta om UPV
Alle elever i 8. klasse får vurderet deres uddannelsesparathed. 

Vurderingen skal sikre, at de ikke-uddannelsesparate elever støttes med en skole- og vejledningsindsats frem mod afslutningen af 9. eller 10. klasse.

Førhen fik eleverne vurderet deres faglige, personlige og sociale forudsætninger for at begynde og gennemføre en ungdomsuddannelse. Fremover suppleres disse af en vurdering af elevens praksisfaglige kompetencer.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00