Portræt: Den stille kaptajn skal få den faglige supertanker til at skinne

Morten Skov Christiansen er manden, som landets største fagforbund er blevet enige om at sætte i spidsen for Fagbevægelsens Hovedorganisation. Altinget tegner et portræt af den 41-årige elektromekaniker, som inden længe skal bevise sit værd i efterårets svære trepartsforhandlinger.

Morten Skov Christiansen træder nu fra en mere anonym rolle ind på den helt store scene som frontfigur for Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Morten Skov Christiansen træder nu fra en mere anonym rolle ind på den helt store scene som frontfigur for Fagbevægelsens Hovedorganisation.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Det var en for offentligheden ukendt Morten Skov Christiansen, som for otte år siden trådte ind i formandskabet i det daværende LO.  

Ganske vist havde han fået både et par hundrede likes og kommentarer til det Facebook-opslag, som annoncerede hans kandidatur, men det var først og fremmest fra venner og bekendte inden for faglige kredse.

Torsdag ser hele den danske fagbevægelse med, når han indtager scenen i K.B. Hallen foran 398 delegerede til FH's ekstraordinære kongres og formelt lader sig hylde som ny førstemand for 1,3 millioner lønmodtagere.

De færreste er i tvivl om, at han har styr på sit stof og er en dreven forhandler, der kan lande både politiske og faglige aftaler 'behind the scenes'. Allerede for otte år siden var det med ord som "en komet", og "der er fremtid i ham", at metalformand Claus Jensen og Rene Nielsen – nuværende næstformand samme sted – var med til at sende ham til tops i LO.

Men spørgsmålet, som mange i bevægelsen samtidig stiller sig selv, er, om den indtil nu stille og gemytlige Morten Skov også formår at sælge varen foran snurrende kameraer og tage ordet i sin magt, når han for alvor skal lægge arm med arbejdsgivere og ministre?

Altinget tegner et portræt af manden, der fremover skal holde styr på tropperne i FH og samtidig sikre, at flere – og især flere unge – fremover vil lægge flere kontingentkroner hos fagforeningerne.

Læs også

Kometkarrieren

Morten Skov Christiansen er bogstaveligt talt opflasket med fagligt indhold. Ifølge et portræt i A4 var hans far forretningsfører i 3F i 25 år, og moderen en aktiv tillids- og arbejdsmiljørepræsentant på sin arbejdsplads.

Dertil kommer, at hans egne erfaringer fra arbejdsmarkedet tidligt var med til at sende ham i retning af det fagpolitiske arbejde.

"Da jeg kom i lære som elektronikmekaniker, skrev jeg 55 ansøgninger, men kom kun til én samtale. Allerede dengang var det svært at finde en praktikplads. Siden er det kun blev værre," udtalte han i 2014 til Dansk Metals medlemsblad i forbindelse med sit kandidatur til LO Hovedstadens formandspost.

På det tidspunkt havde han flere års erfaring som faglig sekretær i Metal Hovedstaden. Her blev han opfattet som et frisk pust, der gjorde tingene på en ny måde og kom med masser af idéer.

Morten Skov har formået at få samling på tropperne, og kilder, som Altinget har talt med, peger på, er det netop er hans helt store styrke

"Ingen fine reoler på kontoret, for alt ville jo alligevel ske på computeren fremover," som en kilde formulerer det.

Han foreslog sågar en fagbevægelses-app, netop som smartphonen var ved at blive folkeeje. Samtidig rendte han de københavnske cykelværksteder så ihærdigt på dørene, at han i løbet af få år formåede at få 30 af dem til at tegne overenskomst.

Derfor faldt valget på ham, da Lizette Risgaard blev formand for LO i 2015 og manglede en "metal-mand" i sit formandskab. Selv om Morten Skov på det tidspunkt kun havde været formand for hovedstadsafdelingen i et år, var der ingen tvivl hos metalformand Claus Jensen – Lizettes "metal-mand" skulle være Morten Skov. Også selv om det krævede en ekstra næstformandspost og dermed en lønudgift på næsten en million kroner, som blandt andet FOA og BUPL var stærkt imod.

Siden rykkede Morten Skov med, da LO og FTF i 2019 fusionerede til FH, hvor han fik ansvaret for blandt andet arbejdsmiljø og det internationale område. Særligt i de senere år har han ifølge Altingets kilder haft et godt samarbejde med Lizette Risgaard, som han ellers i starten oplevede som en hård chef.

Blå bog: Morten Skov Christiansen

Alder: 41 år

2003: Udlært elektromekaniker

2007: Konsulent i Dansk Metal.

2014: Formand for LO Hovedstaden 

2015: Næstformand i LO

Ved sammenlægningen mellem LO og FTF blev Morten Skov Christiansen valgt som næstformand i 2019.

Han har også været aktiv i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og Dansk Ungdoms Fællesråd.

Bor i København og er gift med Stine Brix, der er tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten. Sammen har de to børn på fire og syv år.

Når alle skal være tilfredse

Mens Lizette Risgaard har været ansigtet udadtil, har Morten Skov blandt andet landet vanskelige aftaler om arbejdsmiljø, hvor de gamle industri-forbund først og fremmest ønsker penge til fysiske arbejdsmiljø, mens HK og FTF-forbundene i højere grad vil have fokus rettet mod det psykiske arbejdsmiljø.

Arbejdsmiljø er blot ét af flere områder, hvor forbundenes interesser er forskellige. Læg dertil uenigheder om, hvor tæt en relation, FH bør have til Socialdemokratiet og hvor meget, den offentlige sektor bør fylde i forhold til den private.

Morten Skov har dog formået at få samling på tropperne, og kilder, som Altinget har talt med, peger på, er det netop er hans helt store styrke.

Ifølge A4 var det således de gamle FTF-forbund som Danmarks Lærerforening og BUPL, som var afgørende for hans vej til formandsposten, hvor de gamle LO-forbund 3F og NNF oprindeligt foretrak Henrik W. Petersen fra Blik og Rør. Dels for at give de timelønnede og ufaglærte en stemme, men også fordi han opfattes som mere bramfri og med større gennemslagskraft end den umiddelbart mere afdæmpede Morten Skov Christiansen.

Flere kilder påpeger over for Altinget, at Morten Skov godt selv klar over, at han mangler medietræning

Trods en ihærdig lobbyindsats på de indre linjer fra de tunge arbejderforbund viste opbakningen til Morten Skov viste sig alligevel at være større, og magtspillet i kulisserne sluttede officielt, da blikkenslagernes formand 26. august meddelte på Facebook, at han ikke ville stille på som FH-formand.

Flere kilder påpeger over for Altinget, at Morten Skov godt selv klar over, at han mangler medietræning.

"Men Morten har det med at bide sig fast, når der er noget, han vil opnå. Jeg er ikke i tvivl om, at han vil gøre sit bedste for at lære den del," lyder det fra en kilde i et af de store, tidligere LO-forbund.

Foreløbig er han aktiv på blandt andet LinkedIn og Facebook – hans Instagram er privat - hvor han i bedste politiker-stil lægger stribevis af selfies op af sig selv.

At den nye FH-formand næppe er helt uden temperament eller X-factor, understreges også af hans fortid som el-guitarist i grungebandet Franklin Zoo. Guitartasken på ryggen har også i mange år været en del af uniformen, når Morten Skov Christiansen drager til Folkemødet på Bornholm, hvor han spiller for, når der skal synges arbejdersange i fagbevægelsens telte.

Læs også

Svære forhandlinger i vente

Nu venter der dog den tidligere rockguitarist et langt større publikum. Og medietække og taletid får han brug for. Med to store trepartsaftaler, der har potentiale til at skabe høj bølgegang i baglandet, bliver Morten Skov Christiansen allerede i efteråret sat på prøve.

Dels kan han risikere at skulle indgå en trepartsaftale, som sløjfer seniorpensionen – hvilket både regeringen og arbejdsgiverne ønsker – og dels skal han stå på mål for fordelingen af de tre milliarder ekstra lønkroner, som regeringen har stillet de offentligt ansatte i udsigt. Her bliver Lønstrukturkomitéens rapport FH’s udgangspunkt, selv om sygeplejerskerne mildest talt er uenige i konklusionerne om, at de ikke får for lidt i løn. Også andre af FH’s medlemsforbund kan let blive skuffede.

Sidst, men ikke mindst skal han finde ud af, hvor snittet skal lægges i forholdet til Socialdemokratiet og SVM-regeringen efter balladen om Store Bededag og udsigten til nye arbejdsudbudsreformer, som kan få temperamenterne til at blusse op i skurvogne og på lærerværelser.

Morten Skov Christiansen får brug for alle sine evner til at bygge bro - både mellem sine egne medlemsforbund og med arbejdsgiverne. Spørgsmålet er, om han også kan blive en permanent galionsfigur for fagbevægelsen, eller om han bliver en overgangsfigur indtil kongressen i 2026.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Skov Christiansen

Formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektronik mekaniker (Frederiksberg Teknisk Skole 2003)

0:000:00