Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgår et-årig aftale om efteruddannelse

Trepartsaftalen om efteruddannelse regulerer blandt andet tilskuddene til såkaldte AMU-kurser og videregående uddannelse for faglærte. 
Trepartsaftalen om efteruddannelse regulerer blandt andet tilskuddene til såkaldte AMU-kurser og videregående uddannelse for faglærte. Foto: colourbox.dk
Rikke Brøndum

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er blevet enige om at forlænge den nuværende trepartsaftale om efteruddannelse, som den daværende VLAK-regering indgik i 2017, oplyser Børne- og Undervisningsministeriet.

Parterne har afsat 328,5 mio. kr. til initiativerne i det kommende år og vil så genforhandle hele aftalen til foråret. 

"Jeg er glad for, at vi kan videreføre den ambitiøse aftale om et styrket og fleksibelt VEU-system. Med aftalen lægger regeringen op til yderligere trepartsforhandlinger i 2022. Her vil vi have et særligt fokus på at nedbringe antallet af voksne med manglende basale færdigheder i fx læsning,” udtaler børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i en meddelelse. 

Forsinkede forhandlinger  

Som Altinget har beskrevet, stod efteruddannelsesområdet i regeringens finanslovsforslag til at miste 110 mio. kr., netop fordi aftalen endnu ikke var blevet genforhandlet.

Penge, som blandt andet skulle bruge på at forbedre kvaliteten i AMU-kurser, som virksomhederne bruger til at opkvalificere deres ansatte. 

Ifølge parterne giver det dog god mening at forlænge aftalen med et år på grund af corona-krisen, hvor al fysisk efteruddannelse blev lukket ned. 

"Det skaber økonomisk stabilitet for sektoren, og det giver mulighed for, at initiativerne kan komme op at flyve efter halvandet år med COVID-19, udtaler adm. direktør i DA, Jacob Holbraad i meddelelsen. 

Tre år til at betale milliardstor ekstraregning 

Arbejdsgiverne får samtidig lov til at slippe for en stor ekstraregning, som skyldes, at de under corona fik et større tilskud til elever for at holde hånden under praktikpladserne i perioden. Det betyder, at pengekassen, som udbetaler tilskuddene nu har underskud på 2,6 mia. kr. 

Det har de nu fået tre år til at betale tilbage fremfor blot et år, så udgifterne for den enkelte virksomheder bliver begrænset.  

Skal samarbejde med Reformkommission

Samtidig skal parterne nu undersøge, hvordan aftalen har fungeret i de sidste fire år med fokus på blandt andet digitalisering og den grønne omstilling. 

Det skal ske i "hensigtsmæssigt samspil" - som det er formuleret i aftaleteksten - med regeringens Reformkommission, der netop nu analyserer hele efteruddannelsesområdet. 

En ny trepartsaftale om efteruddannelse skal være indgået senest til august næste år. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00