Riisager vil ændre gymnasielinjerne: Flere skal tale tysk og fransk

INTERVIEW: Danmark risikerer at blive fattigere som nation, hvis ikke der sættes ind med en ændring af gymnasiets studieretninger, lyder det fra undervisningsminister Merete Riisager (LA). Hun vil have flere til at vælge det andet og tredje fremmedsprog.

De første studenter, der startede på gymnasiet efter den forrige gymnasiereform, blev udklækket for et årti siden i sommeren 2008.

De blev kaldt skraldespandsårgangen, fordi de var de første studerende, der skulle afprøve de omfattende ændringer af gymnasierne.

I dag er der ikke noget, der tyder på, at hverken studenterne eller deres eksamensbeviser hører til i en skraldespand. Men én ting, der var røget i affaldsbunken som følge af reformen, var hovedparten af studenter med tre eller flere fremmedsprog.

Login

 • Anmeld

  Mette Andersen · Rektor IBC Handelsgymnasiet Aabenraa

  Antal sprog i gymnasiet

  Det er en misforståelse, at gymnasieelever fravælger 2. Fremmedsprog - alle hhx-studenter og de fleste stx-studenter har to fremmedsprog. Engelsk som det ene og det andet kan så være tysk, fransk, spansk, russisk osv.
  Så rigtigt mange studenter kan læse enten Goethe eller Sartre på originalsprog - men ikke begge.
  Det er antallet af studenter med tre sprog (som figuren også viser) som faldt dramatisk med studieretningernes indførsel i 2005.

 • Anmeld

  Mette Skovgaard · CBS

  Ja tak til flere sprogretninger

  Det vil være dejligt, hvis undervisningsministeren vil kigge på denne problematik. Det vil ikke løse Danmarks nationale sprogberedskab, men det vil bedre det og gøre det nemmere at implementere andre af Sprogstrategiens mål og pejlemærker, hvis man fra ministeriel side signalerer, at sprog også er vigtig og Danmark ikke kun kan leve af STEM-kandidater.