Debat

S: Der skal uddannes flere lærere til folkeskolen

DEBAT: "Vi skal sikre, at der er uddannede lærere på alle landets folkeskoler," lyder det fra Socialdemokraternes undervisningsordfører, Annette Lind. Hun mener, det er bekymrende, at hver syvende lærer ikke har en læreruddannelse.

Socialdemokraternes undervisningsordfører, Annette Lind, er utilfreds med, at hver syvende lærer ikke har en læreruddannelse.
Socialdemokraternes undervisningsordfører, Annette Lind, er utilfreds med, at hver syvende lærer ikke har en læreruddannelse.Foto: ft.dk
Sara Ridder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Annette Lind (S)
Undervisningsordfører

Lærernes kompetencer og pædagogiske samspil er altafgørende for elevernes indlæring og trivsel, og det vækker derfor bekymring hos os socialdemokrater, når hver syvende lærer ikke har en læreruddannelse.

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv til [email protected]

Folkeskoleloven tillader, at elever må modtage undervisning fra personer ”med særlige kvalifikationer” til at undervise i enkelte fag. Det kan være fornuftigt og givende – f.eks. i den åbne skole, når en person med specialviden kan bidrage til undervisningen. Men loven må ikke blive en undskyldning for at ansætte lærere uden en læreruddannelse.

Flere skal uddannes
Vi socialdemokrater ønsker en stærk folkeskole - og den bedst uddannede generation nogensinde. Derfor er det bekymrende, at så mange lærere i dag ikke er læreruddannede.

Folkeskoleloven må ikke blive en undskyldning for at ansætte lærere uden en læreruddannelse.

Annette Lind (S)
Undervisningsordfører

Socialdemokraterne afsatte i forbindelse med de nye rammer for folkeskolen en milliard kroner til opkvalificering og efteruddannelse af det pædagogiske personale. Men der er behov for flere tiltag for at få nye lærere gennem uddannelsen.
Vi ønsker at øge optaget på læreruddannelserne. Der er brug for, at vi uddanner flere lærere.

Her har vi også alle et ansvar for at tale læreruddannelsen og folkeskolen op. Vi skal samtidig være bedre til at give merituddannelser, som f.eks. kan give arbejdsløse akademikere en vej ind i folkeskolen.

Vil ikke acceptere B-skoler
Samtidig ønsker vi et lige Danmark, hvor dygtige, uddannede lærere underviser på alle landets folkeskoler. I alle dele af landet. I dag er der nemlig en tendens til, at hvor der er længst til en læreruddannelse, der er mængden af ikke uddannede lærere i faste stillinger størst. Det kan vi ikke acceptere.

Regeringens forslag er fjernundervisning. Det synes vi ikke er løsningen. Vi vil ikke acceptere B-skoler i landets yderområder.   
Jeg har derfor spurgt om undervisningsministerens holdning til, at hver syvende folkeskolelærer ikke er læreruddannet. Jeg indgår gerne i en dialog om løsningsmuligheder.

Socialdemokraternes holdning er klar: Vi skal sikre, at der er uddannede lærere på alle landets folkeskoler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00