Debat

S til Venstre: Nej, alle 10. klasser skal ikke flyttes til erhvervsskolerne

DEBAT: Det er oplagt, at 10. klasserne og erhvervsskolerne arbejder tættere sammen. Men vi skal ikke flytte alle 10. klasser til erhvervsskoler, som Venstre foreslår, skriver Troels Ravn (S).

Der er ingen nemme løsninger, når det gælder fremtidens 10. klasser, skriver Troels Ravn (S).
Der er ingen nemme løsninger, når det gælder fremtidens 10. klasser, skriver Troels Ravn (S).Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Frederik Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Troels Ravn (S)
Formand, Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 

I 1978 gik jeg ud af 3. real. Allerede året forinden forlod en del af kammeraterne folkeskolen for typisk at gå på gymnasiet.

Men jeg blev. Jeg havde brug for et 10. skoleår. Jeg havde brug for afklaring, brug for at blive lidt dygtigere og lidt mere moden. Det blev et vigtigt skoleår for mig. Præcis som 10. klasse er det i dag for årligt omkring 16.000 unge.

Vi skal have flere faglærte
Om lidt skal Folketinget tage stilling til en ny udskoling, og hvad der skal ske med 10. klasse.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til os på [email protected].

Noget skal der ske, for vi vil gerne have flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. 25 procent af en årgang skal tage en faglig uddannelse. Det er en vigtig målsætning, som jeg synes er rigtig.

Virksomhederne og samfundet har brug for håndværkere og faglært arbejdskraft. Erhvervsuddannelserne er tillige spændende uddannelser med masser af muligheder for at gøre karriere, hvilket flere unge gerne skal få øje på i fremtiden.

Nogle steder, hvor de lokale forhold gør det oplagt, vil det være fint fysisk at flytte 10. klasse ind under en erhvervsskole, andre steder kan det være en fatal fejltagelse at gøre det samme.

Troels Ravn (S)
Formand, Social-, Indenrigs- og Børneudvalget

Men jeg håber, man vil fare med lempe, når det gælder 10. klasse.

Folkeskolens 10. klassecentre gør faktisk allerede et glimrende arbejde mange steder. Den indsats er værd at tale op. En stor gruppe af unge fortsætter eksempelvis på erhvervsskolerne efter 10. klasse.

Mange får også brudt den negative sociale arv, bliver parate til uddannelse og får mål og retning i løbet af 10. klasse. Derfor holder det heller ikke, når partiet Venstre påstår, at privatskolerne og efterskolerne gør det langt bedre end folkeskolen, når det gælder de nævnte parametre.

Tættere samarbejde med erhvervsskoler
Det vil dog være helt oplagt, at 10. klassecentrene og erhvervsskolerne udvikler et tættere samarbejde. Bygger videre på det, der allerede er i gang mange steder. At lærerne fra 10. klassecentrene og erhvervsskolerne eksempelvis deler og udvikler kompetencer sammen og laver konkrete undervisnings- og praktikforløb, som eleverne kan afvikle på en erhvervsskole, en folkeskole – eller i en virksomhed.

Eleverne i 10. klasse giver selv udtryk for, at de ønsker at få størst mulig viden om deres ønskeuddannelse, uden at de er fastlåst i en bestemt retning.

Og folkeskolens 10. klasse skal også danne de unge mennesker til livet. Jeg mener, det er et vigtigt formål at have for øje. Det handler nemlig ikke kun om virksomhedernes behov for arbejdskraft. Ikke alle, der vælger 10. klasse, er håndværkere in spe.

Derfor skal de unge i løbet af 10. klasse have udvidet og ikke begrænset paletten af ungdomsuddannelser.

Ingen nemme løsninger
Samarbejdet mellem 10. klasse og erhvervsskolerne skal som nævnt udvikles.

Eleverne skal have mere viden om mulighederne for uddannelse, mere praktik ude i virksomhederne, flere praksiselementer i den daglige undervisning, og uddannelsesvejledningen bør også styrkes.

Nogle steder, hvor de lokale forhold gør det oplagt, vil det være fint fysisk at flytte 10. klasse ind under en erhvervsskole, andre steder kan det være en fatal fejltagelse at gøre det samme.

Det gælder i de kommuner, hvor der ikke er erhvervsskoler med håndværkerlinjer, og hvor eleverne i 10. klasse derfor vil blive flyttet ud af deres hjemkommune med en lang skolevej og transporttid til følge.

Det må ikke ske. Så vil vi miste en stor gruppe af de sårbare unge. Så vil de ikke få en ungdomsuddannelse. Så vil vi ikke få alle med.

En tilknytning til et campus eller en forpligtelse for kommunerne til at oprette 10. klassecentre vil være langt bedre alternativer.

Derfor er det også på dette punkt nødvendigt at opponere mod Venstre, der foreslår, at 10. klasse konsekvent skal flyttes til erhvervsskolerne, og som ikke deler de kommuners bekymring, der så vil miste deres 10. klasse.

Der er altså ingen nemme løsninger, når det gælder fremtidens 10. klasse. Det vigtigste for politikerne bliver at fare med lempe – "her bliver nemlig mennesker til".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ravn

Fhv. MF (S) og byrådsmedlem, Vejen
lærer (Ribe Statsseminarium 1985)

0:000:00