Debat

SMVdanmark: Stop med at skræmme de unge til at vælge gymnasiet

DEBAT: De unge skal vælge ungdomsuddannelse, og det afføder en masse idéer om, hvad der er ”det rigtige valg”. Men unge skal hverken af forældre eller politikere skræmmes til at tro, at valget efter grundskolen afgør hele livet, skriver Heike Hoffmann fra SMVdanmark.

Det er vigtigt, at alle unge mennesker, deres forældre og lærere kigger på den brede
palet af ungdomsuddannelser og ikke kun på dem, de selv kender, når vi ser
frem mod 1. marts, mener<span>&nbsp;SMVdanmark.<br>
</span>
Det er vigtigt, at alle unge mennesker, deres forældre og lærere kigger på den brede palet af ungdomsuddannelser og ikke kun på dem, de selv kender, når vi ser frem mod 1. marts, mener SMVdanmark.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Heike Hoffmann
Chefkonsulent, SMVdanmark – hovederhvervsorganisation for små og mellemstore virksomheder

Om lidt har vi igen valgdrama den første marts, hvor eleverne i folkeskolens ældste klasser skal vælge, hvor de vil gå henne efter sommerferien.

I disse år vælger de fleste – over 70 procent – at stile mod en studentereksamen.

Færre end 20 procent vælger en erhvervsuddannelse.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det er ikke nogen nyhed – de tal har fyldt debatten om ungdomsuddannelser i mange år.

Slap nu af
SMVdanmark vil gerne invitere de unge og deres forældre til mindre drama og mere fokus på viden og lyst. De små og mellemstore virksomheder vil gerne – virkeligt gerne – have flere unge mennesker til at vælge en erhvervsuddannelse.

Der er brug for at sige ”Slap nu af”. Både til de unge og forældrene. For det er topvigtigt at holde fast i, at der er masser af muligheder for uddannelse og job, uanset hvilken ungdomsuddannelse man vælger.

Heike Hoffmann
Chefkonsulent, SMVdanmark – hovederhvervsorganisation for små og mellemstore virksomheder

Men vi synes også, at der er brug for at sige ”Slap nu af”. Både til de unge og forældrene.

For det er topvigtigt at holde fast i, at der er masser af muligheder for uddannelse og job, uanset hvilken ungdomsuddannelse man vælger.

Der er INGEN grund til at tro, at valget efter 9. eller 10. klasse definerer livsbanen hundrede procent. Der er i dag rigtigt gode muligheder for at vælge til, fra eller om, videre- eller efteruddanne sig, både i og uden for job. 

Den pointe er vigtig at have med, for valget om ungdomsuddannelse træffes af 15-16-17-årige.

Det er ungt, når vi tænker på, at vi beder dem om at træffe et dramatisk, afgørende valg for resten af deres liv. For det er faktisk det signal, vi – og især politikerne – sender til dem. Så det skal vi nok holde op med. 

Vi tror alligevel ikke på, at vi kan få de unge til at vælge en erhvervsuddannelse, fordi der er mangel på arbejdskraft. Vi tror på, at uddannelsen vælges, fordi den er spændende, og fordi den åbner perspektiver – det er i hvert fald den retning, rigtigt mange undersøgelser peger i.

Frygt for forkert valg
Derfor mener vi i SMVdanmark, at vi skal holde op med kollektivt at skræmme livet af både de unge og deres forældre med det politiske fokus på ”mangel på faglærte” suppleret med ”det rigtige valg” og ”den direkte vej”.

Det gør valget af ungdomsuddannelse til et meget dramatisk valg, som nærmest er afgørende for, om man får et godt liv eller ej.

På den baggrund er det meget forståeligt, at så mange unge og deres forældre vælger en studentereksamen, som traditionelt har været det sikre valg, og hvor der ikke vælges fagretning fra dag et. Vi tror, at mange vælger denne vej, fordi de er bange for at vælge forkert. 

Og det er jo i virkeligheden helt forfejlet. Når man vælger ungdomsuddannelse, findes der ikke længere for alvor rigtige og forkerte valg.

Valget mellem gymnasial og erhvervsuddannelse bliver stillet op som et enten eller – monofagligt eller almentdannende, åbne døre til videregående uddannelser eller blindgyde, teoretisk eller praktisk.

De seneste års reformer, aftaler og justeringer af både folkeskolen og ungdomsuddannelserne har gjort mulighederne langt mere åbne, og det valg, den enkelte tager som teenager, er ikke et absolut valg. Der er muligheder undervejs i en erhvervsuddannelse – og livslange muligheder med et svendebrev i hånden.

Kig på alle mulighederne
SMVdanmarks 18.000 medlemmer – de små og mellemstore virksomheder – vil derfor gerne opfordre til, at vi afdramatiserer valget af ungdomsuddannelse. Det er IKKE et endegyldigt valg eller et valg for livet.

Det er et valg på vejen, et valg i en lang række af valg, alle mennesker skal træffe i løbet af deres liv. 

Derfor er det vigtigt, at alle unge mennesker, deres forældre og lærere kigger på den brede palet af ungdomsuddannelser og ikke kun på dem, de selv kender, når vi ser frem mod 1. marts.

Den ene uddannelse er ikke mere rigtig end den anden, og SMVdanmark forstår godt, at den enkelte ikke kun vælger ud fra, hvad arbejdsmarkedet har brug for.

Vi vil bare gerne fortælle historien om, at det ikke er nødvendigt at udskyde sit fagvalg med tre år, som ofte er det, der sker med valget af en klassisk studenterhue. 

Så lad dramaet ligge! Hjælp hellere de unge med at se sig omkring og vælge det, der er interessant her og nu og de næste år. På den måde sikrer vi os, at det er interessen og lysten, der driver værket frem mod det næste valg.

SMVdanmark opfordrer jer blot til at kigge bredt. Det bedste valg kan være det, I endnu ikke kender.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Heike Hoffmann

Chefkonsulent, SMVdanmark
cand.scient.soc (RUC 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024