Socialt taxameter splitter uddannelsesverdenen

TAXAMETER: Debatten om et socialt taxameter tager til, og uddannelsesaktørerne er uenige om, hvorvidt det kan hjælpe de socialt udsatte på ungdomsuddannelserne. Til gengæld er der enighed om at sløjfe færdiggørelses-taxameteret og bruge de penge anderledes.
Der er brug for at hjælpe de gymnasier og erhvervsskoler, der har flest socialt udsatte elever, lyder det fra uddannelsesverdenen. Men spørgsmålet er, om et socialt taxameter er vejen frem.
Der er brug for at hjælpe de gymnasier og erhvervsskoler, der har flest socialt udsatte elever, lyder det fra uddannelsesverdenen. Men spørgsmålet er, om et socialt taxameter er vejen frem. Foto: colourbox.com
Per Bang Thomsen

Vi skal have et socialt taxameter, som både omfordeler internt i de enkelte sektorer, men også på tværs af gymnasierne og erhvervsskolerne. Det skal baseres på forældrenes uddannelsesbaggrund og elevernes afgangskarakterer fra grundskolen.

Jens Jonatan Steen
Analysechef hos Cevea
Fakta

Det står der om taxameterreformen i regeringsgrundlaget: 

Regeringen vil desuden nedsætte et udvalg, som skal udarbejde forslag til en taxameterreform, der fordeler ressourcerne til ungdomsuddannelserne mere retfærdigt.

Taxametersystemet skal bl.a. tage højde for uddannelsesstedernes forskellige geografiske og sociale udfordringer. Det vil bl.a. forbedre uddannelsesdækningen i yderområderne.


Kilde: Regeringsgrundlaget

Der er brug for at hjælpe de gymnasier og erhvervsskoler, som har mange socialt udsatte og ressourcesvage elever. Men det er ikke sikkert, at et særskilt socialt taxameter til de mest udsatte uddannelsesinstitutioner er løsningen på problemet.

Det var konklusionen, da tænketanken Cevea mandag havde inviteret en række uddannelsesaktører og politikere til debat om den taxameterreform, regeringen vil gennemføre inden næste folketingsvalg.

“Der er enighed om, at der er brug for en social omfordeling, men spørgsmålet er fortsat, hvordan det skal ske. Vi har nu fået taget hul på diskussionen, men vi kommer nok til at diskutere det meget mere i det næste stykke tid,” siger Jens Jonatan Steen, analysechef hos Cevea.

Omfordeling på tværs af sektorerne
Baggrunden for debatten var tænketankens seneste analyse af taxameterstyringen på gymnasierne og erhvervsskolerne.

Dokumentation
Ceveas samlede anbefalinger til den kommende taxameterreform:
  • Socialfaktor i udbetaling af taxametertilskud
    Der indføres en socialfaktor baseret på forældrenes uddannelsesbaggrund samt afgangskarakterer fra folkeskolen. Faktoren ganges på undervisningstaxameteret, således at institutioner med stærk social baggrund får en smule mindre end de institutioner, som har flere udfordringer.
  • Fra tælledage til ’glidende’ optælling
    I fremtiden udbetales de elevafhængige taxametre ikke ud fra elevtal på én given dato, men på baggrund af et gennemsnit over elevtallet de sidste otte kvartaler.
  • Indførelse af et overflytningstaxameter
    Der indføres en ny bestemmelse, så institutioner, der sender en elev videre på en anden uddannelse, fortsat modtager taxametertilskud, to måneder efter at frafaldet er indtruffet.
  • Afskaffelse af færdiggørelsestaxameteret
    Færdiggørelsestaxameteret afskaffes, og pengene overføres til undervisningstaxametret, så pengene bliver i systemet.

  • Holdtaxameter som supplement til elevtaxametre
    Der indføres et supplement til de nuværende taxametre, som udbetales pr. oprettet hold på mere end 15 elever.

  • Binding på undervisningstaxameteret
    Der indføres en binding på undervisningstaxameteret, således at det i fremtiden bliver et krav, at institutionens udgifter til undervisning er på niveau med de midler, der tildeles via undervisningstaxameteret.
  • Tværgående samarbejde inden for geografiske områder
    Institutioner, der ligger tæt på hinanden, skal belønnes for at arbejde tættere sammen og derved minimere de negative effekter af konkurrencen.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00