Tesfaye: Praktikcentrene vender op og ned på erhvervsuddannelserne

INTERVIEW: Praktikcentrene er på godt og ondt ved at afvikle den traditionelle forståelse af, hvad en erhvervsuddannelse er. Det mener politiker og debattør Mattias Tesfaye (S), som efterlyser en større debat om, hvad centrene kommer til at betyde for erhvervsskolerne.
Mattias Tesfaye (S) mener, at de nye praktikcentre er ved at forandre hele grundlaget for erhvervsuddannelserne.
Mattias Tesfaye (S) mener, at de nye praktikcentre er ved at forandre hele grundlaget for erhvervsuddannelserne.Foto: Ole Toft/Altinget.dk
Per Bang Thomsen

De nye praktikcentre, som formelt slog dørene op 1. september i år, er ved at afvikle den traditionelle forståelse af, hvad en erhvervsuddannelse er.

Det mener den socialdemokratiske politiker og uddannelsesdebattør Mattias Tesfaye, som selv er uddannet murer.

Det er dog de færreste på Christiansborg og i den danske uddannelsesverden, som ifølge Mattias Tesfaye har forstået, hvad det rent faktisk kommer til at betyde for fremtidens håndværkere og for erhvervsuddannelserne, og det er et problem.

Han efterlyser derfor en åben debat om, hvad centrene får af betydning for hele sektoren.

Det, som blot skulle løse et problem i hjørnet af erhvervsuddannelsessystemet, er i virkeligheden ved at forandre hele grundlaget for erhvervsuddannelserne. Det tror jeg ikke, er så dårligt igen.

Mattias Tesfaye (S)
Politiker og debattør

"Den traditionelle forståelse af en erhvervsuddannelse har været, at man først begyndte på et grundforløb, og at man dernæst fik en lærerplads, som var en hel uddannelsesaftale. Det har ændret sig med praktikcentrene. Nu får et stigende antal elever skolen som lærerplads, og de har måske været i praktik i to-tre forskellige virksomheder, når de får deres svendebrev," siger han og fortsætter:

"Det er i sig selv ikke dårligt, for skolepraktikken er ikke længere en discountuddannelse. Nogle af dem er endda bedre end en ordinær praktikplads, fordi eleverne får lov til at prøvet flere ting af. Men der er tale om en ny situation, og både politikerne og arbejdsgiverne bliver derfor nødt til at erkende, at en større del af den fremtidige arbejdskraft ikke har haft den samme tilknytning til virksomhederne som tidligere. Arbejdsgiverne er ved at miste grebet om deres uddannelser, og det er historisk," siger Mattias Tesfaye, som tidligere på året udgav bogen "Kloge hænder" om de skrantende erhvervsuddannelser.

Flere korte praktikaftaler
Praktikcentrene stammer fra den praktikaftale, som regeringen indgik med oppositionen i november sidste år.

Centrene skal sikre, at alle erhvervsskoleelever kan færdiggøre deres uddannelse, selv hvis de ikke har en fået en praktikplads i en virksomhed. Det skal ske igennem skolepraktikken eller i et kombinationsforløb, hvor de både er i skole- og virksomhedspraktik.

Ifølge de seneste tal fra Undervisningsministeriet er antallet af unge, som er i skolepraktik, steget i det seneste år. Den udvikling vil fortsætte, vurderer Mattias Tesfaye.

"Hvor mestrene før fandt deres lærlinge, mens de var på grundforløbet, er mange af dem nu begyndt at finde dem på praktikcentrene. Derfor tror jeg også, vi vil se, at andelen af ordinære praktikpladsaftaler vil falde, mens antallet af del- og restaftaler vil stige. Det er allerede sket på tømreruddannelsen, der er en af de største erhvervsuddannelser i Danmark. Det er sket, uden vi egentlig har diskuteret det med hinanden," siger han.

Hvad er en rigtig erhvervsuddannelse?
Mattias Tesfaye mener derfor, at man bliver nødt til at tage en større diskussion om, hvordan "en rigtig erhvervsuddannelse" fremover skal se ud. 

"Jeg er meget optimistisk omkring praktikcentrene, og jeg tror, at flere og flere unge helt automatisk vil søge derhen. Det betyder også, at vi alle må erkende, at det er lige så godt at være i skolepraktik som i lærer hos en mester," siger Mattias Tesfaye.

Han er dog bevidst om, at det alt andet lige vil betyde, at arbejdsdgivernes indflydelse på erhvervsuddannelserne vil blive mindre.

"Det vil de være imod, men det er jo deres egen skyld, da det er dem selv, som ikke har været i stand til at etablere nok ordinære praktikpladser," siger han og understreger, at han er stor tilhænger af partsindflydelse på erhvervsuddannelserne.

"Det sikrer medejerskab fra deres side af, og det gør det lettere at implementere tingene ordentligt. Men vi skal skille mål og midler fra hinanden, og det kan aldrig blive vores mål, at arbejdsgiverne og fagbevægelsen skal sidde på magten. De er derimod et middel til at sikre gode uddannelser," siger Mattias Tesfaye og fortsætter: 

"Det, som blot skulle løse et problem i hjørnet af erhvervsuddannelsessystemet, er i virkeligheden ved at forandre hele grundlaget for erhvervsuddannelserne. Det tror jeg ikke, er så dårligt igen," siger Mattias Tesfaye.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00