Udspil: Sådan vil S og SF bekæmpe parallelsamfund

GHETTO: Tvungen uddannelse til hjemmegående indvandrerkvinder og strammere krav til, hvor flygtninge må bosætte sig. Sådan lyder nogle af de ni nye forslag i kampen mod ghettoer fra SF og Socialdemokratiet.

Med ni forslag melder S og SF sig klar til at deltage i forhandlinger om, hvordan parallelsamfund skal bekæmpes, som statsministeren varslede i sin nytårstale.<br>
Med ni forslag melder S og SF sig klar til at deltage i forhandlinger om, hvordan parallelsamfund skal bekæmpes, som statsministeren varslede i sin nytårstale.
Foto: /ritzau/Thomas Lekfeldt
Kasper Kaasgaard

De tidligere regeringskolleger fra Socialdemokratiet og SF lancerer tirsdag et udspil med ni forslag til, hvordan de vil komme parallelsamfund til livs.

Det sker i kølvandet på statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nytårstale, hvor han bebudede et udspil fra regeringen senere på året.

Ifølge S og SF findes der i Danmark ”parallelsamfund, hvor der er manglende ligestilling mellem kønnene, en fatal mangel på blik for børneopdragelse og en dybere afstandtagen til hele det danske samfund, fordi der simpelthen hersker dybe, antidemokratiske tankesæt.”

Det skriver de to partier i det fælles udspil, hvor de også præsenterer ni konkrete forslag til at bekæmpe udviklingen:

  • Skærpet bopælskrav for flygtninge
  • Nye flygtninge skal ikke placeres i boligområder på ghettolisten
  • Stop genopdragelsesrejser
  • Bedre muligheder for fritidsaktiviteter og fritidsjob i udsatte boligområder
  • Uddannelsespålæg til hjemmegående indvandrerkvinder
  • Automatisk opskrivning af børn i vuggestuer
  • Bekæmpelse af bander
  • Strategiske nedrivninger af boligblokke
  • Bedre fordeling af elever med anden etnisk baggrund på landets gymnasier.

Socialdemokratiet og SF er klar til at foretage de nødvendige strategiske nedrivninger af boligblokke og gennemføre langsigtede og gennemgribende ændringer af de udsatte boligområder.

Fra det fælles S-SF-udspil

Fokus på unge
De to røde partier vil blandt andet udvide bopælskravet til fem år fra de nuværende tre år. Det vil sige, at en kommune skal give grønt lys, hvis flygtninge ønsker at flytte til den inden for de første fem år i Danmark.

S-formand Mette Frederiksen frygter nemlig, at flygtninge uden arbejde flytter til kommuner, hvor der i forvejen er mange med ikke-vestlig baggrund. Det forklarer hun til Berlingske

”Derfor er det vigtigt, at nogle af de kommuner, der får flygtninge nu, som ikke har taget så stort et ansvar historisk set, får lov at bære en større del af ansvaret i længere tid,” siger Mette Frederiksen til avisen.

Listen omfatter også en række tiltag direkte målrettet kvinder og børn. S og SF vil udvide undervisningspligten, der i dag gælder for unge, til voksne. Formålet er at få flere indvandrerkvinder fra kontanthjælp over i beskæftigelse og ud i samfundet generelt.

Derudover vil de indføre klippekort til fritidsaktiviteter for unge med forældre på overførselsindkomst og lave automatisk opskrivning til vuggestuer for alle børn, når de fylder et år.

"Vi risikerer, at værdier som ligestilling, individuel frihed og demokrati bliver trådt under fode, og det er jeg meget optaget af ikke sker. Nøglen til succes er, om vi når ud til kvinderne og børnene, så de får muligheden for at blive en del af positive fællesskaber," siger SF-formand Pia Olsen Dyhr til Berlingske.

Flere spiller ud
Selvom regeringens samlede udspil først kommer til februar, løftede statsministeren i nytårstalen sløret for en del af indholdet, da han blandt andet igen bragte nedrivning i udsatte boligområder i spil.

Det er også en del af det nye udspil fra S-SF.

”Socialdemokratiet og SF er klar til at foretage de nødvendige strategiske nedrivninger af boligblokke og gennemføre langsigtede og gennemgribende ændringer af de udsatte boligområder, der både socialt og fysisk kan integrere dem og deres beboere bedre i den omgivende by,” skriver de i det fælles udspil.

Også Dansk Folkeparti er kommet med et udspil med syv forslag. Både dengang og nu hilser Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, initiativet velkommen.

Læs hele udspillet fra Socialdemokratiet og SF her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00